Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » «Τρελοί» επιστήμονες παραδίδουν μαθήματα με stand up comedy
«Τρελοί» επιστήμονες παραδίδουν μαθήματα με stand up comedy

«Τρελοί» επιστήμονες παραδίδουν μαθήματα με stand up comedy

Αν η φράση «σοβαρός επιστήμονας» παραπέμπει σε αγέλαστους εργασιομανείς που ζουν οχυρωμένοι στα εργαστήριά τους, των Science Reactors είναι να καταρρίψουν τέτοιου είδους στερεότυπα, εντάσσοντας το χιούμορ στην επιστημονική αφήγηση.

Εδώ και σχεδόν μία πενταετία τα μέλη της ομάδας αναλαμβάνουν να μυήσουν το ευρύ κοινό στα μυστικά των ειδικοτήτων τους μέσα από ψυχαγωγικές παραστάσεις θεάτρου και , με την ελπίδα ότι θα κινητοποιήσουν τους θεατές να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους. Στις 20 Δεκεμβρίου, το αθηναϊκό σκέλος της ομάδας (ένα δεύτερο σχήμα δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη) θα βρίσκεται στο Μουσείο Ηρακλειδών για μία ακόμα Stand-up Science με ομιλητές από τους κλάδους της βιολογίας, της πληροφορικής, της κοινωνιολογίας, της φυσικής, της ς κ.ά.

«Το χιούμορ είναι κομμάτι της ζωής μας, η επιστήμη το ίδιο. Σκεφθήκαμε, λοιπόν, να τα συνδέσουμε», λέει στην «Κ» η ιδρύτρια και συντονίστρια της ομάδας Ελένη Γραμματικοπούλου, η οποία ήταν υπεύθυνη για το πρωτοποριακό επικοινωνίας της επιστήμης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από την έναρξή του, το 1993, και για μία εικοσαετία. Παρότι η ίδια δεν έχει επιστημονικό υπόβαθρο, είχε την τύχη να ζήσει όλη της τη ζωή «ανάμεσα σε αξιόλογους ανθρώπους, που συνδύαζαν την επιστημονική γνώση με μια ευρύτητα πνεύματος», αλλά και να εργαστεί στο πλευρό του «αείμνηστου Κωνσταντίνου Σέκερη, ο οποίος μου εμπιστεύθηκε το των μορφωτικών εκδηλώσεων. Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια φιλοξενήσαμε 1.500 ομιλητές όλων των ειδικοτήτων, ήμασταν από τους πρώτους που πραγματοποίησαν πειράματα για παιδιά, διοργανώσαμε φεστιβάλ και εκδώσαμε 57 βιβλία».

Ωστόσο, όπως δεν άργησε να αντιληφθεί η κ. Γραμματικοπούλου, δεν έχουν όλοι οι επιστήμονες το χάρισμα της επικοινωνίας και, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, το κοινό συχνά δυσκολευόταν να παρακολουθήσει τις διαλέξεις. Μέσα από αυτή τη συνειδητοποίηση, καθώς και από την της για το , έμελλε να γεννηθεί χρόνια αργότερα η ιδέα για τη των Science Reactors. Οι πρώτοι συνεργάτες της ήταν συμμετέχοντες του διαγωνισμού για την επικοινωνία της επιστήμης «Famelab», ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Βρετανικό Συμβούλιο και εξακολουθεί να τροφοδοτεί την ομάδα με νέα μέλη. Ο πρώτος που ανέλαβε να διδάξει στους επιστήμονες τις τεχνικές του stand up comedy ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Χατζηπαύλου, ενώ σήμερα τη σκηνοθεσία των παραστάσεων επιμελείται ο Κώστας Βρεττός.

Οι ερασιτέχνες κωμικοί γράφουν οι ίδιοι τις ομιλίες τους και στη συνέχεια τις επεξεργάζονται με τη βοήθεια της ομάδας. «Δεν παρεμβαίνουμε στα κείμενα, θέλουμε να υπάρχει αυθορμητισμός, αυτοσχεδιασμός και κέφι», εξηγεί η κ. Γραμματικοπούλου. Κάποιοι «κάνουν τον κόσμο να γελάει, άλλοι να χαμογελάει, άλλοι να προβληματίζεται». Σημειωτέον ότι όλα τα μέλη των Science Reactors συμμετέχουν εθελοντικά.

Η είσοδος στην της 20ής Δεκεμβρίου, όπως σε όλες τις δράσεις των Science Reactors, είναι ελεύθερη. Συμμετέχουν οι Στέφανος Γιαγτζόγλου, Γιώργος Γαλανόπουλος, Ερμής Ζαχαρόπουλος, Χρήστος Λυμπερόπουλος, Δημήτρης Μακρής, Χρήστος Πανταζίδης, Αλέξανδρος Σουρτζής και Πολυξένη Σπηλιοπούλου.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση