Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » Το θεατρικό παιχνίδι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ
Το θεατρικό παιχνίδι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ

Το θεατρικό παιχνίδι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ

 

 

 

Στο της ΠΑ – , το θεατρικό παιχνίδι, ως εκπαιδευτική μέθοδος, μεταφέρει την ουσία της τέχνης στον κόσμο των παιδιών και τους μιλά με τη γλώσσα του θεάτρου. Είναι μια ψυχοπαιδαγωγική και καλλιτεχνική – θεατρική διαδικασία και μέθοδος, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να παίζουν και να επικοινωνούν με βάση τις ανάγκες τους, κινητοποιώντας τις ιδέες και τη φαντασία τους και μέσω της σωματικής τους έκφρασης, να αναπαριστούν σε θεατρικό ρόλο καταστάσεις αυτοσχέδιες και εφήμερες.

Δεν πρόκειται λοιπόν για απασχόληση που αποσκοπεί στη των παιδιών με την καθήλωση τους στη θέση του ακροατηρίου. Αντίθετα, μάλιστα, το θεατρικό παιχνίδι είναι παιγνιώδης και βιωματική διαδικασία, που διέπεται από ένα σύνολο ψυχοπαιδαγωγικών και καλλιτεχνικών αρχών και κανόνων, που κατά κύριο λόγο προϋποθέτει και ενθαρρύνει την πηγαία και ελεύθερη έκφραση και την πραγματική ενεργή εμπλοκή των παιδιών στο παιχνίδι της φαντασίας στην ομάδα.

Από αυτή την άποψη, το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα θέατρο αυθορμητισμού, της επινόησης, της σωματικής έκφρασης και της ενεργητικής συμμετοχής. Τους ζητά να είναι ο εαυτός τους και τους ευαισθητοποιεί να δρουν στο παιχνίδι σύμφωνα με τις φυσικές ορμές τους. Απηχεί τις πραγματικές τους ανάγκες, την ευχαρίστηση και τη γνώση και τους δίνει τη δυνατότητα να αναπαριστούν προσωπικά βιώματα, στάσεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές, κάτι που δυναμώνει την αναπαραστατική τους ικανότητα και τον κριτικό στοχασμό.

Επιπλέον, το θεατρικό παιχνίδι, είναι μια μέθοδος που θέτει συγκεκριμένους σκοπούς και στόχους, οργανώνεται με βάση κάποιες τεχνικές και αναπτύσσεται με θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες. Δίνει προτεραιότητα:

  • στη δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των παιδιών, στην ευαισθητοποίηση των αισθήσεων και τη σωματική έκφραση.
  • στην αυτοσχέδια μυθοπλασία και στην αναδημιουργία στο παιχνίδι των ρόλων.
  • στο αυτοσχέδιο δρώμενο
  • και στο στοχαστικό διάλογο στον κύκλο της ομάδας.

Συμπερασματικά, το θεατρικό παιχνίδι είναι ο δρόμος για τη φαντασία και το όνειρο και ένας δημιουργικός τρόπος για την αυθόρμητη και ομαδική ανακάλυψη της γνώσης.

Οι δομές, ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΚΔΑΠ) της ΚΕΚΠΑ – στις οποίες μπορείτε να απευθύνεστε για δωρεάν συμμετοχή και του δικού σας παιδιού στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ είναι:

  1. ΚΔΑΠ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – Νικαίας και Ζέρβα, Νέα Ιωνία – 2421091316
  2. ΚΔΑΠ ΚΑΤΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ – 8ο χλμ. ς Οδού -Τσαγκαράδας – 2428094000
  3. ΚΔΑΠ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – Νεαπόλεως 76, Νεάπολη Βόλος – 2421064336
  4. ΚΔΑΠ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ – – 2428099925
  5. ΚΔΑΠ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ – Χρήστου Λούλη και Εφέσσου 52, Νέα Ιωνία – 2421068978

 

  1. ΚΔΑΠ ΒΑΚΕΙΟ – Μυτιλήνης και Χαλκηδώνος, Νέα Ιωνία – 2421091113

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση