Βρίσκεστε εδώ:  / ΘΕΑΤΡΟ / Θεατρική παράσταση «Μάνα κουράγιο» στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας
Θεατρική παράσταση «Μάνα κουράγιο» στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας

Θεατρική παράσταση «Μάνα κουράγιο» στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας


Από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και συνεργαζόμενους

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και συνεργαζόμενοι θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση « Κουράγιο» του Μπέρτολντ Μπρέχτ, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 του Νοέμβρη, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας στις 20.30.

Όπως αναφέρεται, «η Άννα Φίρλινγκ, γνωστή και ως « Κουράγιο», αποτελεί το μπρεχτικό πρόσωπο, που είναι φορτωμένο, ίσως με τις πιο πολλές αντιφάσεις.

Η Κουράγιο είναι μια μικροεμπόρισσα που θέλει να κάνει δουλειές στον πόλεμο και χάνει τα πάντα. Η μικροαστική της αντίληψη τη θέλει να παίζει διπλό παιχνίδι. Θέλει να είναι συγχρόνως και μάνα και εμπόρισσα, να τα κρατήσει όλα και την επιχείρηση και τα παιδιά της. Ένας ισχυρός ίσως να τα κατάφερνε, όχι όμως και η μάνα Κουράγιο που βλέπει τον πόλεμο σα μια κερδοφόρα επιχείρηση των μεγάλων που μπορεί κι αυτή να συμμετέχει και να κερδίζει, ακόμη κι όταν αυτό της στερεί τα παιδιά της.

Όπως γράφει γι’ αυτήν ο Μπρεχτ: «Διαβλέπει τον καθαρά χαρακτήρα του πολέμου. Ακριβώς αυτός την ελκύει. Θα πιστεύει στον πόλεμο ως το τέλος. Δεν της περνάει από το μυαλό ότι για να κόψει κανείς το μερτικό του από τον πόλεμο χρειάζεται μεγάλο μαχαίρι». Σ’ όλο το έργο η κυριότερη αρετή της Μάνας Κουράγιο είναι η προσαρμογή και η υποταγή – κάτι που δίνει στο όνομα Κουράγιο μια ειρωνική διάσταση, και που τελικά μόνο αυτός ο τίτλος της απομένει.

Σήμερα, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης του συστήματος που κάθε κατάκτηση του εργατικού και γυναικείου κινήματος ξεριζώνεται, που η εκμετάλλευση και η φτώχεια μεγαλώνουν και τα τύμπανα ενός πιθανού πολέμου στην περιοχή μας χτυπάνε δυνατά, οι γυναίκες ήταν και παραμένουν οι πρώτοι στόχοι, τα πρώτα «».

Η , οι άθλιοι όροι και συνθήκες εργασίας, η ιδιωτικοποίηση και οι φραγμοί σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, η δυσκολία να βρει παιδικό σταθμό για το παιδί της, καθιστούν το ρόλο της μητέρας όλο και δυσκολότερο, διπλά εκμεταλλευτικό. Γι’ αυτό σήμερα παρά ποτέ, είναι ανάγκη να διδασκόμαστε και μέσα από την τέχνη που διαφωτίζει και δείχνει την αλήθεια σαν όπλο σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη. Και το παράδειγμα της Κουράγιο, της κατεξοχήν αντιηρωίδας του Μπρεχτ, έχει να μας δείξει πιο δρόμο πρέπει σήμερα να ακολουθήσουν οι μανάδες της δουλειάς, τόσο σε καιρό πολέμου όσο και στον καιρό της ειρήνης τους.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, το έργο οφείλει να δείχνει «πως τα μεγάλα αλισβερίσια στους πολέμους δε γίνονται από τους μικρούς, πως ο πόλεμος μετατρέπει τις ανθρώπινες αρετές σε θανατηφόρες – ακόμη και για τους κατόχους τους – και πως για την καταπολέμηση του πολέμου καμία θυσία δεν είναι υπερβολικά μεγάλη».

Παρασκευή 03/11 & Σάββατο 04/11 στις 08.30μμ στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ν. Ιωνίας.

Είσοδος ελεύθερη. Συντελεστές: Προσαρμογή κειμένων και σκηνοθετική : Ευαγγελία Χαρίτου.

Οργάνωση-Παραγωγή: Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Είκοσι έξι θετικά κρούσματα στα rapid test στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/SJSSao6dUy -

  • Υπό μερικό έλεγχο #φωτιά στη Χαλυβουργία  #φωτιά - https://t.co/JsI89fCvCp -

  • Τέσσερις στους δέκα ανεμβολίαστους θα νοσήσουν #εμβολιασμένο - https://t.co/KOkL9gp2AF -

"Αλιεύοντας" την είδηση