Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » Στον Βόλο το 1ο Φεστιβάλ παραστασιακών τεχνών
Στον Βόλο  το 1ο Φεστιβάλ  παραστασιακών  τεχνών

Στον Βόλο το 1ο Φεστιβάλ παραστασιακών τεχνών

Σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή μετατρέπεται από τις 30 Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου η πόλη του Βόλου με την διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ-αφιέρωμα στις παραστασιακές τέχνες.

Σε Τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί, τονίστηκε η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θαν. Θεοδώρου, δήλωσε ότι ο Βόλος μετατρέπεται σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή και με το βλέμμα στραμμένο στην πρωτοποριακή τέχνη, στοχεύει στην προβολή της πόλης, ως μέρος ιδανικού τουρισμού κι έχει ως στόχο να αναδείξει τόσο την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής όσο και να καταστήσει σταδιακά τον Βόλο ως σύγχρονη κοιτίδα πολιτισμού στον ελληνικό και όχι μόνο χάρτη, ενώ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, εξέφρασε την ικανοποίησή της γι αυτή την πρωτόγνωρη διοργάνωση. Όπως είπε «Η τέχνη είναι σημαντική. Είναι αναγκαία πολυτέλεια. Είμαι σίγουρη ότι το Φεστιβάλ θα αγκαλιαστεί από όλους και με τη μορφή του πολιτιστικού τουρισμού και στόχος μας να καθιερωθεί ως θεσμός πανελλαδικός κι ευρωπαϊκός».

Ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Γ. Βλιώρας τονισε ότι η του διήρκησε αρκετούς μήνες κι έκανε λόγο για ένα μεγάλο εγχείρημα που ήταν δύσκολο αλλά βρήκε συαστάτες.Δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο το κέντρο της πόλης και σκοπός είναι ο θεσμός αυτός να γίνει διεθνής. Μάλιστα ανέφερε ότι μεγάλοι του τηλεφώνησαν για να συμμετέχουν κι αυτοί στη διοργάνωση, ωστόσο οι συμ είχαν κλείσει.

Η παραγωγός οπτικοακουστικών έργων και παραγωγός της διοργάνωσης Ρούλα Νικολάου, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέβαλαν και συνέδραμαν για να υλοποιηθεί το φεστιβάλ. Όπως είπε «Αυτό το όραμα το ξεκινήσαμε με τον κ. Φυτά εδώ και τρία χρόνια. Είδαμε αυτό που σχεδιάσαμε να παίρνει σάρκα κι οστά και βρήκαμε συαστάτη το Δήμο Βόλο και τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ».

Η κα. Νικολάου έκανε λόγο για ένα φεστιβάλ με πολλές εκδηλώσεις όχι μόνο θέατρο και χορό που θα διαδραματιστούν στον κεντρικό ιστό της πόλης. Τη διοργάνωση έχει σκηνοθετήσει ο Νίκος Φυτάς,ενώ θα δοθεί η δυνατότητα όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν και σε σεμινάρια, εκ των οποίων κάποια θα είναι δωρεάν και σε κάποια θα υπάρχει συμμετοχή από 20 ευρώ. «Στόχος μας είναι μέσα στην πενταετία με στρατηγικο σχεδιασμό να καταστήσουμε την περιοχή Νο1 περιοχή πολιτιστικού προορισμού. Θα πραγματοποιηθούν 93 εκδηλώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ δήλωσε πιθανό να βρεθεί στο Βόλο και ο Υπουργός Πολιτισμού.

Τέλος ο Νικ. Φυτάς, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, δήλωσε ότι ο πολιτισμός είναι επένδυση που όταν γίνεται ουσιαστικά έχει ανταποδοτικότητα που έρχεται μακροπρόθεσμα, ενώ κι αυτός με τη σειρά του, ευχαρίστησε όσους συνέδραμαν ια την υλοποίηση αυτής της διοργάνωσης. Όπως υπογράμμισε «Είναι τραγικό η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό να πάσχει». Μάλιστα ανέφερε ότι δεν έχουν επιλεγεί τυχαίο ο ΟΣΕ και το λιμάνι όπου θα διαδραματιστούν διάφορες εκδηλώσεις καθώς όπως είπε «Και το λιμάνι και ο ΟΣΕ αποτέλεσαν τα «πόδια» στα οποία στηρίχθηκε – πάτησε ο Βόλος», τονίζοντας ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να απολαύσουν πληθώρα παραγωγών κι εργαστηριακών σεμιναρίων, ενώ έχει τις προδιαγραφές να συναγωνιστεί ένα φεστιβάλ όπως αυτή της Αβινιόν. «Με στόχο, επιμονή και παραμονή, είναι πιθανόν να γίνουν όλα αυτά. Αρκεί να υπάρχει θέληση» κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι χορηγοί της διοργάνωσης είναι μεταξύ άλλων η Ελληνική Εταιρεία Συντήρηση Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε.) που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της μέρος των εκδηλώσεων, ενώ το φεστιβάλ υποστηρίζεται από την και τελεί υπό την Αιγίδα – Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Ε.Ο.Τ, καθώς κι άλλων φορέων.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επαγγελματικές παραγωγές από σημαντικές παραστάσεις της χρονιάς που διανύουμε, πληθώρα εργαστηριακών σεμιναρίων όπως υποκριτική, σκηνοθεσία, χορό, θεατρικό κείμενο, διεύθυνση φωτισμού, νευρογλωσσικό προγραμματισμό NLP κ.α από καταξιωμένους επαγγελματίες, εικαστικές εγκαταστάσεις και φωτογραφικές εκθέσεις, όπερα, θέατρο για παιδιά κι από παιδιά, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, παραστάσεις από ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της πόλης του Βόλου, αναλόγια, παραστάσεις χορού και κυρίως πολλές δράσεις εντός του αστικού ιστού της πόλης.

Τα γεωγραφικά πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί ο κύριος άξονας του Φεστιβάλ εκτείνονται από το του Βόλου και τις εγκαταστάσεις της Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε. στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου, χώροι οι οποίοι αποτελούν και τις βασικές “σκηνές” του Φεστιβάλ, μέχρι το επιβατικό λιμάνι του Βόλου και τα κτήρια του Θεσσαλίας, αξιοποιώντας όλους τους ενδιάμεσους χώρους, τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς.

Τα μοτίβα γύρω από τα οποία θα κινηθεί το Φεστιβάλ φέτος είναι τρία, τόσο σε θεματολογικό όσο και αισθητικό προσανατολισμό. Ο “εν εξελίξει” χαρακτήρας του, η διαρκής αναγέννηση της φύσης με άμεση στο εφήμερο του δημιουργού της, καθώς και οι αισθητικές αναζητήσεις των Εβαρίστο, Τζόρτζιο και Σαβίνιο ντε Κίρικο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση