Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » Στο Βόλο η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος»
Στο Βόλο η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος»

Στο Βόλο η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος»

Το φιλοξενεί την θεατρική παράσταση με τίτλο: «Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος» του Percy Shelley από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πελοποννήσου, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βόλου την Κυριακή 10 Ιουλίου στις 21:00.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη.

  Το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πελοποννήσου ανασύρει από την αφάνεια άπαιχτο έργο του μεγάλου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Percy Shelley.  Ο Ποδάγρας εκδόθηκε ανώνυμα το 1820 και κατασχέθηκε μόλις κυκλοφόρησε.  Το έργο αναφέρεται σε ένα σεξουαλικό βασιλικό σκάνδαλο που είχε συγκλονίσει την Αγγλία της εποχής εκείνης και καταφέρεται εναντίον της μοναρχίας από φιλολαϊκή σκοπιά.

Πρόκειται για μία σάτιρα με επίκαιρο θέμα και επιρροές από το αρχαίο δράμα.  Το έργο πραγματεύεται την ααράθεση του λαού, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης, με την άδικη διακυβέρνηση του βασιλιά Ποδάγρα.  Ο λαός, ως χορός αποστεωμένων γουρουνιών, καταδικάζεται στη δυστυχία από τους δυνάστες του και περιμένει ως μεσσία την εξόριστη βασίλισσα Ταυρίνα, η οποία παραπέμπει στη Λυσιστράτη.

Σεξ και πολιτική ταυτίζονται στον Ποδάγρα, σ' ένα ιδιότυπο αριστοφανικό μείγμα όπου το λίμπιντο γίνεται πρόσημο δημοκρατικών διεκδικήσεων.  Γύρω και πάνω απ' όλους κυριαρχεί ο ναός της θεάς Πείνας.  Πείνα σημαίνει στέρηση για το λαό και ευμάρεια για τους κρατούντες.  Σημαίνει όμως και αγανάκτηση αλλά και , σε ένα αδόκιμο έργο, που η κλασική στόφα του κάνει τον Shelley σύγχρονό μας.

Η παράσταση βασίζεται στη σύμπραξη τεσσάρων διδασκόντων του τμήματος, στο πλάισιο αντίστοιχων μαθημάτων, οι οποίοι έχουν καθοδηγήσει τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές ως προς την δραματουργία (Μαρίνα Κοτζαμάνη), την υποκριτική (Γιάννης Λεοντάρης), την σκηνογραφία-ενδυματολογία (Άση Δημητρουλοπούλου) και τον φωτισμό (Άγγελος Γουναράς).

Ο Ποδάγρας είναι επίσης προϊόν διεθνούς συνεργασίας με το αγγλικό πανεπιστήμιο Marjon, με το οποίο το τμήμα επεξεργάστηκε πέρυσι αυτοσχεδιαστική παράσταση.  Η φετινή παράσταση υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Επιδαύρου και η πρεμιέρα της παρουσίασής της έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου στο αρχαίο θέατρο της Π.Επιδαύρου σις 5/7/2016.  Η μετάφραση του έργου στα ελληνικά είναι της Μαρίνας Κοτζαμάνη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση από τα αγγλικά: Μαρίνα Κοτζαμάνη

Η παράσταση πραγματοποιείται από τους φοιτητές του 3ου και 4ου έτους του Τμήματος θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των μαθημάτων  Θεατρολογίας, Υποκριτικής, Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας και Φωτισμού.

Υπεύθυνοι : Μαρίνα Κοτζαμάνη, Γιάννης Λεοντάρης, Άση Δημητρολοπούλου, Άγγελος Γουναράς

 

(είσοδος από την οδό Μελούνας) – Κυριακή 10 Ιουλίου 2016, ώρα 21.00.

Τιμή εισιτηρίου:  Γενική είσοδος 7 ευρώ

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 6947-723290

  Προπώληση:

, Τοπάλη 14 –   & Καφέ Galinaki , Τάκη Οικονομάκη 60

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση