Βρίσκεστε εδώ:  / ΘΕΑΤΡΟ / Παραστάσεις του Θεάτρου της Εμπειρίας στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Παραστάσεις του Θεάτρου της Εμπειρίας στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

«ΑΣΤΥλογία, ο μύθος μιας πόλης»

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 ξεκινούν στο της Πόλης του Βόλου οι παραστάσεις «ΑΣΤΥλογία, ο μύθος μιας Πόλης», από το Θέατρο της Εμπειρίας, σε συμπαραγωγή με το Δη.Πε.Θε Βόλου.

Οι παραστάσεις εντάσσονται στο εορτασμού του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Μουσείου της Πόλης, που διοργανώνει η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο πείραμα που στοχεύει στην ανάδειξη της αστικής ιστορίας της πόλης του Βόλου από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, μιας πόλης – ορόσημο στην ιστορία των ελληνικών αστικών κέντρων, με “σύγχρονο παρελθόν” για πάνω από ενάμιση αιώνα.

Με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει το θέατρο έως τώρα, ο Νίκος Φυτάς με την παράσταση της ΑΣΤΥλογίας παρουσιάζει δημόσια πλέον τα τελευταία χρόνια της έρευνάς του επάνω στο διεισδυτικό θέατρο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Πόλης, ίσως του πιο πολυχρηστικού και λειτουργικού κτηρίου της πόλης του Βόλου.

Η ΑΣΤΥλογία, ένα απαιτητικότατο ως προς την πραγμάτωσή του εγχείρημα, είναι μια περιήγηση στα άδυτα της αστικής ιστορίας της πόλης με στόχο την ανάδειξή της. Οι θεατές – προσκεκλημένοι περιηγούνται υπό τη συνεχή καθοδήγηση ηθοποιών – ξεναγών μέσα σε ένα κυκλόραμα από μυρωδιές, γεύσεις, ήχους, υφές και εικόνες της αστικής ιστορίας της πόλης του Βόλου, ανάμεσα σε 12 στημένα κινηματογραφικά πλατό -μεταξύ των οποίων και μία θεατρική σκηνή- και 45 ακόμη ερμηνευτές οι οποίοι νοηματοδοτούν την διαρκώς εξελισσόμενη όσο και απρόβλεπτη πλοκή του έργου.

Η ιδέα, το κείμενο και η σκηνοθεσία ανήκουν στο Νίκο Φυτά, η εικαστική επιμέλεια καθώς και ο σχεδιασμός του δημιουργικού υλικού της παράστασης ανήκει στον Ιωάννη Σαλεσιώτη, τα κοστούμια επιμελείται η Ασπασία Μπότα, τα φώτα σχεδιάζει ο Άγγελος Γουναράς ενώ την πρωτότυπη μουσική της παράστασης συνθέτει ο Palindrome. Τις γεύσεις της πόλης επιμελείται ο executive chef Γρηγόρης Χέλμης και ο Ανδρέας Διακοδημήτρης.

Ο σχεδιασμός και η της παραγωγής γίνεται από το Θέατρο της Εμπειρίας με τη συμμετοχή της Πέγκυς Τριανταφυλλοπούλου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δ. Βόλου και το Θέατρο της Εμπειρίας.

Λίγα λόγια για την παράσταση: Η ΑΣΤΥλογία είναι μια πρωτοποριακή απόπειρα βιωματικής προσέγγισης των θεατών – προσκεκλημένων σε σχέση με την αστική ιστορία της πόλης του Βόλου. Μια προσπάθεια συνύφανσης του χθες με το σήμερα βασισμένη στη δύναμη της μνήμης και στην αξιοποίηση των λαθών της ιστορίας. Ένα εγχείρημα που στοχεύει να αναδείξει με τρόπο ολοζώντανο, μακριά από τις φόρμες του συμβατικού θεάτρου, την ιστορία της πόλης και να καταδείξει τα αρνητικά παρεπόμενα του συνδρόμου της λησμονιάς. Δεν επιχειρεί να κάνει κοινωνικό-πολιτικό σχόλιο κι όμως το κάνει. Δεν επιχειρεί να καταδείξει τον αρνητικά προσημασμένο αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τα Μ.Μ.Ε σε σχέση με την αλλοτρίωση μιας ολόκληρης κοινωνίας και όμως τον καταδεικνύει. Δεν επιθυμεί να συγκινήσει κι όμως συγκινεί γιατί κινείται. Η ΑΣΤΥλογία είναι η ιστορία της πόλης και των κατοίκων της τα τελευταία εκατό χρόνια. Είναι ο ντόρος που γίνεται γύρω από τους αστικούς μύθους. Είναι οι μύθοι των καθημερινών ανθρώπων. Είναι τα γεγονότα που διαμορφώνουν τον κοινωνικό ιστό. Είναι η , η αρχιτεκτονική, το λιμάνι, οι σιδηρόδρομοι, η βιομηχανία, η κοινωνία, ο πολιτισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί. Είναι όλα όσα η περιλαμβάνει. Είναι η ίδια η ειπωμένη σε μερικές λέξεις και ιδωμένη σε μερικά τετραγωνικά μέτρα. Η ΑΣΤΥλογία είναι οι της πόλης στο διηνεκές του χρόνου. Η ΑΣΤΥλογία είναι ΕΣΕΙΣ.

Συντελεστές:

Κείμενο – Έρευνα – Εικαστική Διαμόρφωση – Σκηνοθεσία: Νίκος Φυτάς, Εικαστική επιμέλεια – Δημιουργικό: Ιωάννης Σαλεσιώτης, Σκηνικά/Κοστούμια: Ασπασία Μπότα,
Σχεδιασμός Φωτισμού: Άγγελος Γουναράς, Πρωτότυπη Μουσική – Μουσικολογική Έρευνα: Palindrome, Χορογραφίες: Βάσω Τηλιοπούλου, Φωνητική Διδασκαλία: Λίτσα Πολυχρόνου.
Ξεναγοί: Δημήτρης Σκούρτης, Φώτης Στρατηγός, Γλυκερία Τζήκα
Ερμηνεύουν: Τάσος Παπαβασιλείου, Κατερίνα Χιονίδη, Φίλων Γερόπουλος, Εύη Μαυρογιώργου, Andreas Floris, Γιώτα Έλληνα, Λεωνίδας Χριστοδουλίδης, Άννα Σπουδαίου, Σύλβια Λεούμη, Κατερίνα Χατζηγεωργίου, Νικόλας Γεωργατζής, Μαριάντζελα Τσοπέλα, Ασπασία Μπότα, Κυβέλη Κουκουδάκη, Κωνσταντίνα Χουλιάρα, Κώστας Μπαρτζιάλης, Ζήσης Δημητριάδης.
Χορεύουν: Αρετή Κατσαγεωργίου, Μαρία Κατσαγεωργίου, Γεωργία Κυριαζή, Αστέριος Τζιόλας, Πέννυ Στεργίου, Θέμης Μυλωνάς, Κώστας Βαζούρας, Βασίλης Σπανός, Γιώργος Κοττεάτης.
Μήδεια: Γλυκερία Τζήκα, Ιάσονας: Φώτης Στρατηγός
Οργάνωση / Εκτέλεση Παραγωγής: Θέατρο της Εμπειρίας

Πληροφορίες Παράστασης

Χώρος: της Πόλης του Βόλου, Φερών 17, Παλιά
Ημερομηνίες Παραστάσεων: Τετάρτη 23 & 30 Δεκεμβρίου 2015, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016
Ώρες – Διάρκεια Παράστασης: 19:00 – 23:00. Κάθε ξενάγηση διαρκεί 70 λεπτά.
Η πρώτη ξενάγηση ξεκινάει στις 19:10, η δεύτερη ξεκινάει στις 19:30, η τρίτη ξεκινάει στις 19:50, η τέταρτη ξεκινάει στις 20:40, η πέμπτη ξεκινάει στις 21:00 και η έκτη στις 21:20. Κάθε ηθοποιός – ξεναγός έχει υπ’ ευθύνη του 12 θεατές – προσκεκλημένους.
Τιμή Εισητηρίων: Οι τρεις πρώτες παραστάσεις είναι Δωρεάν.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: https://www.facebook.com/toexp/,
info@theaterofexperience.com, Τηλ: +30 6986668391. Σελίδα παράστασης στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1502550406711520/.

Επειδή ο αριθμός των θεατών ανά παράσταση – ξενάγηση είναι περιορισμένος οι παραστάσεις θα λειτουργήσουν αυστηρά με κρατήσεις θέσεων, όπως ακριβώς και σε μία ξενάγηση.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
Το Θέατρο της Εμπειρίας είναι μια πολυσυλλεκτική κολεκτίβα, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 στο Ναύπλιο με σκοπό να δώσει το δικό της στίγμα στο σύγχρονο κοινωνικό πολιτικό γίγνεσθαι μέσω της Τέχνης και συγκεκριμένα της θεατρικής δράσης, καθώς και να ερευνήσει την κοινωνία και τη ζωή μέσω του θεάτρου, όπου με τον όρο έρευνα εννοούμε κυρίως τη διείσδυση μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη. Θεωρούμε το θέατρο ως ένα μέσο εξέλιξης και ανέλιξης και την προσωπική και σκηνική τεχνική του ηθοποιού, όπως αυτή εκφράζεται και αναδιαμορφώνεται μέσα από προσωπικά βιώματα και συλλογικές μνήμες, ως τον πυρήνα της θεατρικής τέχνης. Δεν επιθυμούμε με το θέατρό μας να συγκεκριμενοποιήσουμε τα μηνύματα, αλλά μάλλον να τα γενικεύσουμε. Μας ενδιαφέρει το μεγάλο και όχι το μικρό. Το αληθινό όνειρο και όχι η ψευδαίσθηση αυτού. Επιθυμία μας είναι να απελευθερώσουμε την πνευματική φόρτιση του εκκλησιάσματος και της φυλής, συγχωνεύοντας τον μύθο και βεβηλώνοντάς τον ή μάλλον, υπερβαίνοντάς τον.

Ο θεατής τότε αποκτά μια ανανεωμένη συνείδηση της προσωπικής του αλήθειας μέσα από την αλήθεια του μύθου και μέσω του φόβου και του ελέους, φτάνει ως την κάθαρση. Το παν για εμάς είναι η εμπειρία της κάθε στιγμής και η διαφύλαξη αυτής, γι’ αυτό και ονομάζουμαι το θέατρό μας «θέατρο της εμπειρίας». Τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τρόπο πατερναλιστικό, γιατί τότε το αποτέλεσμα θα είναι ψεύτικο και εμείς μέσα από την Τέχνη αναζητάμε την αλήθεια, τη μνήμη, την αυτογνωσία.

Αυτή τη στιγμή το ΘτΕ δραστηριοποιείται σε Ναύπλιο, Αθήνα και Βόλο. Στόχος της ομάδας είναι να γίνει ένας παγκοσμίου μεγέθους θεατρικός οργανισμός.

astylogia1astylogia

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ματαιώνεται λόγω COVID-19 το παζάρι Βελεστίνου  - https://t.co/Kj7qcgeLzS -

  • Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καλυμμάτων στα δίκτυα ύδατος και ρεύματος στον κυματοθραύστη - https://t.co/VTnlCs8jkX… -

  • Εκπαίδευση τεσσάρων μαθητευόμενων ατόμων των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στην ΠΕΜΣ #ΕΠΑΣΟΑΕΔ - https://t.co/6Z2P4ViCoS -

"Αλιεύοντας" την είδηση