Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » Η παράσταση «ΛΩΞΑΝΤΡΑ» με την Άννα Βαγενά στο Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής
Η παράσταση «ΛΩΞΑΝΤΡΑ» με την Άννα Βαγενά στο Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής

Η παράσταση «ΛΩΞΑΝΤΡΑ» με την Άννα Βαγενά στο Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής

Η παράσταση «ΛΩΞΑΝΤΡΑ» με την Άννα Βαγενά, θα παρουσιαστεί στον Βόλο, στο Παλαιάς Ηλεκτρικής, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 8:00 μ.μ.

Η Άννα Βαγενά, διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου «ΛΩΞΑΝΔΡΑ» (η διασκευή έγινε από το ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων της ΕΣΤΙΑΣ) και το παρουσιάζει η ίδια, σ' έναν συγκλονιστικό μονόλογο διάρκειας 2 ωρών.

Η ΛΩΞΑΝΤΡΑ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα της ελληνικής ς και διαβάστηκε με και αγαπήθηκε από πολλές γενιές Ελλήνων. Έγινε σήριαλ για την τηλεόραση με πολλή μεγάλη με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Βαλάση.

Η Λωξάντρα έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από την ζωή της, βλέπουμε στην παράσταση, το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν σε αυτήν.

Είναι ένα ύμνος στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη χαρά της ζωής και στη δύναμη της γυναίκας.

Ένα γοητευτικό δι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν ειρηνικά.

Η παράσταση παίζεται σ' ένα πλούσιο σκηνικό, που παρουσιάζει το σπιτικό της Λωξάντρας, με έπιπλα και αντικείμενα αντίκες, σαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.

Οι μουσικές και τα τραγούδια, είναι επιλεγμένα από τον Λάμπρο Λιάβα, γνωστός από την εκπομπή της τηλεόρασης «Το αλάτι της γης» και μας μεταφέρουν όλο το μουσικό κλίμα της εποχής.

Η Μελίνα Μάσχα με τους φωτισμούς της, συμπληρώνει την μοναδική ατμόσφαιρα της παράστασης.

Έτσι ο θεατής, επί δύο ώρες, μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόντουσαν στις γιορτές, , πρωτοχρονιά, Απόκριες, Καθαρή Δευτέρα και γλεντούσαν όλοι μαζί, σε μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα.

Στις 6 Οκτωβρίου 2016 η “Λωξάντρα” παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Παναγιότατος τίμησε με την παρουσία Του την παράσταση και στο τέλος της βραδιάς εκφώνησε λόγο, όπου, μεταξύ άλλων, είπε:
“κ. Βαγενά, επί δύο ώρες κρεμόμασταν από τα χείλη σας”.

Κριτική για την ΛΩΞΑΝΤΡΑ

“…Όσον αφορά στη σπουδαία ερμηνεία της Άννας Βαγενά, σ' ένα ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, τα πολλά λόγια περιττεύουν. Δεν θα υπερβάλαμε αν χαρακτηρίζαμε την απόδοσή της ως άθλο σ' ένα ακατάπαυστο χειμαρρώδη μονόλογο, ενσάρκωσε την Λωξάντρα με όλες τις λεπτές αποχρώσεις του ρόλου απόλυτα πειστική εκφορά του λόγου μιας Πολίτισσας, απόλυτα πειστική κινησιολογία, εκφραστικότητα, χιούμορ απολαυστικό, τόσο που πιο μέσα στο «πετσί» του ρόλου δεν γίνεται! Μια ερμηνεία πέρα για πέρα αυθεντική, με κάποιες στιγμές κορυφαίες, που η συγκίνηση ξεχείλισε, σε διαρκή εναλλαγή με το αβίαστο γέλιο της επόμενης ατάκας σ' ένα σπουδαίο υποκριτικό μείγμα…” (Στασινοπούλου 11/7/16)

“…Εν έτει 2016 βλέπουμε τι μπορεί να μας πει η Λωξάνδρα, μέσα από τον λόγο που της δίνει η Άννα Βαγενά. Η ικανότατη ηθοποιός ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του πικάντικου ρόλου της και φτιάχνει μια ηρωίδα με απλότητα και ευαισθησία, τρέλα, εξυπνάδα, εσωτερική ομορφιά και κέφι που όμοια της δεν συναντάει κανείς συχνά στο θέατρο. Στις δύο και βάλε ώρες, που σε η «Λωξάντρα», η Ά.Βαγενά έδωσε μάθημα υποκριτικής ευσυνειδησίας, φωτίζοντας όλες τις γωνίες ενός προσώπου, μιας πόλης και μιας ζωής με αγάπη και μεράκι. […]

Έχοντας επιμεληθεί η ίδια την διασκευή του βιβλίου, μεταλαμπαδεύει, μέσω του θεατρικού λόγου, ήθη, έθιμα και διάφορες μορφές λαϊκής τέχνης, χωρίς όμως καμιά διάθεση παρελθοντολαγνείας. […]

Ως σκηνοθέτρια η Ά.Βαγενά βάζει τα γυαλιά σε νεότερους και μη σκηνοθέτες. Σκορπίζει στη σκηνή τα ιδιαίτερα χρώματα εκείνης της εποχής και πολύ ορθά αξιοποιεί την μουσική, για να φτιάξει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να μας ταξιδέψει ανατολικά. […]

Η «Λωξάντρα» είναι η γειτόνισσα, η , η αδελφή, η γιαγιά, η μαγείρισσα όλων, όπως η Πόλη είναι μια ιδέα για όλους, επειδή κρύβει μέσα της μια ξεχωριστή ομορφιά. Η «Λωξάντρα» είναι η Πόλη.” (Νταλιάνης Κ. 15/10/2016)

ΤΡΙΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ‘16, ΩΡΑ 8:00μ.μ. ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : Προπώληση 10,00ευρώ, από το δισκοπωλείο CLASSIC, Ερμού 187, τηλ.: 24210-20059.

Τιμή εισόδου 12ευρώ & μειωμένο 10 ευρώ.

Ειδική τιμή για τα μέλη του 5 ευρώ.

Διάρκεια Παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα.

foto-dsc_5153-loxantra-me-tin-anna-vagena

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση