Βρίσκεστε εδώ:  / ΘΕΑΤΡΟ / Όλα εν-τάξη ή Όλα υπό έλεγχο στην Πειραματική σκηνή Ν.Ιωνίας  
Όλα εν-τάξη ή Όλα υπό έλεγχο στην Πειραματική σκηνή Ν.Ιωνίας  

Όλα εν-τάξη ή Όλα υπό έλεγχο στην Πειραματική σκηνή Ν.Ιωνίας  

Το θεατρικό έργο <Όλα εν-τάξη> του Fernando Roxa που ανεβαίνει στην Πειραματική σκηνή Ν.Ιωνίας (24,25,26/5 και 31/5 και 1,2/6)Δρών επί σκηνής ο Χατζηχαραλάμπους Αλέξανδρος.

Όλα εν-τάξη λοιπόν παρότι ο τίτλος καθησυχάζει και εφησυχάζει, ουσιαστικά προκαλεί και προσκαλεί ευθέως να διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ξαφνικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχει το περιθώριο ο θεατής να αμφιβάλει να αμφισβητήσει και ενίοτε να προβληματισθεί καν. Συμβαίνουν τώρα!!! Συνέβαιναν πάντα ακολουθούταν την διαλεκτική της Ιστορίας.

Ξεκάθαρα πολιτικός ο λόγος του συγγραφέα . Ένας λόγος που συναντά τον διαχρονικό και ανατρεπτικό λόγο του Μπρεχτ ,τον προφητικό, καταγγελτικό λόγο του Όργουελ και τέλος τον αντιθεσμικό , αντιεξουασιαστικό λόγο του Ντάριο Φό. Λόγος μεστός , αλληγορικός, μεταφορικός, ευθύς και ξεκάθαρος άλλοτε σαρκαστικός ενίοτε πικρά χιουμοριστικός.

Αναγκάζει τον θεατή να αποδεχτεί ότι είναι αυτός το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό υποκείμενο . Είναι αυτός που υφίσταται τα αποτελέσματα της χειραγώγησης, της προπαγάνδας ,της γραφειοκρατίας της εκπαιδευμένης ανεπάρκειας του δημόσιου μηχανισμού, των μυθοποιημένων κυβερνητών. Ο ύποπτος και ύπουλος ρόλος της Τηλεόρασης με τούς εικονικούς κόσμους ,τις φαντασιακές προσωπικότητες και τα αλλοτριωμένα γεγονότα. Το αποτέλεσμα που τελικά προδίδει την αιτία των πραγμάτων είναι να οδηγηθεί ή κοινωνία εν-τάξη; ή σε μια κοινωνία υπό έλεγχο;

Κατά την διάρκεια της παράστασης θα διαπιστώσουμε απερίφραστα το δεύτερο. Μέσα από τις εκφάνσεις, τις  εκφράσεις, τους μηχανισμούς και τους απώτερους σχεδιασμούς αναδεικνύεται η εξουσία που ασκείται από τον άνθρωπο στον άνθρωπο ως διαχρονική και άνευ επιλογής αναγκαιότητα.

ΟΜΩΣ ας αφουγκραστούμε τι έχει να μας πει ο συγγραφέας για τις δυνατότητες μας και την ιστορική υποχρέωση μας ως πολιτικά-κοινωνικά όντα αποφεύγοντας την απλή καταγγελία ή την ελιτίστικη υπόδειξη <Αν διαταράξουμε την φυσιολογική τάξη των πραγμάτων ή αν αντισταθούμε στην δικτατορία των συναισθημάτων ,αν αντιληφθούμε ότι η εργασιακή κρίση δεν είναι παρά μια πρόφαση για να στήσουν τον μηχανισμό τους τότε αποκτούμε γνώση άρα επιλογές άρα μπορούμε να τους πανικοβάλουμε>

Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Πανταζή  αριστοτεχνική, λιτή, απέριττη με απόλυτο σεβασμό για τις προθέσεις του συγγραφέα Σκηνοθεσία που οδηγεί τον θεατή να βρίσκεται σε μόνιμη ετοιμότητα για να δεχτεί με τρόπο καταιγιστικό ό,τι το θεατρικό αυτό έργο έχει να πει.

Και έχει να πει πολλά αλλά και να τροφοδοτήσει το μυαλό με άφθονη τροφή για σκέψη και το συνειδησιακό χώρο με επιλογές ή και…ενοχές ώστε να μας ωθήσει σε αναγκαίες αναθεωρήσεις. Ένα φινάλε υπέροχο!!! που μπορεί να είναι και… οδυνηρό.

Οι δρώντες επί σκηνής…εξαιρετικές-οι. Η επιτομή του πιο έντιμου και  ξεκάθαρου ερασι-τέχνη.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό – Όλες οι αλλαγές - https://t.co/gUqnJzr1uC -

  • Μασάζ στον Ερντογάν: «Κρίσιμες οι διερευνητικές με την Ελλάδα» - https://t.co/PMU6bPBf0Z -

  • Κορωνοϊός: 358 νέα κρούσματα, πέντε θάνατοι - https://t.co/CTFa9de2xs -

"Αλιεύοντας" την είδηση