Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » ΚΤΗΝΩΔΙΑ, η ιστορία της Τέχνης στο Μουσείο Πόλης Βόλου
ΚΤΗΝΩΔΙΑ, η ιστορία της Τέχνης στο Μουσείο Πόλης   Βόλου

ΚΤΗΝΩΔΙΑ, η ιστορία της Τέχνης στο Μουσείο Πόλης Βόλου

Το Θέατρο της Εμπειρίας παρουσιάζει στο τη νέα του θεατρική παραγωγή με τίτλο Κτηνωδία, η ιστορία της Τέχνης σε συμπαραγωγή με τη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΕ του Δήμου Βόλου την Τετάρτη 18 και την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 20.30, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων (18.5). Ακόμη 5 παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο (1/7, 6/7, 8/7, 13/7, 15/7) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βόλου 2016.

Η παράσταση, βασισμένη στη σύνθεση φαινομενικά ετερόκλητων μεταξύ τους ιδεών, πραγματεύεται με τρόπο ιδιαίτερο την ιστορία της τέχνης από τους Ατρείδες και τα σπήλαια της Αλταμίρα μέχρι τα μοντέρνα γλυπτά τρισδιάστατης εκτύπωσης και θέτει το ερώτημα του κατά πόσο μπορεί να υφίσταται παρθενογένεση, όχι μόνο στην Τέχνη αλλά εξίσου και στη δημιουργό αυτής, τη .

Σε ένα παλίμψηστο εικόνων, άμεσα αφορμώμενων από έργα τέχνης όλων των περιόδων, οι θεατές περιδιαβαίνουν το δύσκολο και αλληγορικό μονοπάτι της δημιουργίας, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι και τη στιγμή της καταστροφής, την ιδέα δηλαδή ότι πάνω στα ερείπια της τέχνης θα αναγεννάται πάντα η φύση, υποδηλώνοντας το φθαρτό χαρακτήρα της καθώς και το φθαρτό και πεπερασμένο χαρακτήρα του δημιουργού της.

Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με στοιχεία από με μουσεία του σήμερα καθώς και ένα διαδραστικό σεμινάριο καλλιτεχνών διαφορετικών ειδικοτήτων συμβαίνουν στο επάνω επίπεδο του χώρου περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Πόλης, όπου ο θεατής έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει αλλά και να συμμετάσχει εμπράκτως μέσα στις δράσεις. Όλες οι δράσεις είναι άμεσα συνυφασμένες με πραγματικά γεγονότα καθώς και με προσωπικότητες οι οποίες διαμόρφωσαν σημαντικό μέρος του χάρτη της τέχνης. Η παράσταση Luminosity της Abramovic συναντά το ιαννούλη Χαλεπά την ίδια στιγμή που ο Romain Gavras κινηματογραφεί τη Shigeko Kubota ενώ κάποια χορεύτρια της Pina Bausch αναπτύσσει την ιδιότυπη τεχνική της στο ενδιάμεσο, ανάμεσα σε δοκιμαστικά της Callas από την παράσταση της Σαλώμης.

Στον ακριβώς από κάτω χώρο, τα πιο γνωστά και -εξ' αιτίας της εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια επανάληψης- τελματωμένα αλλά και εξίσου “υποχθόνια” πρόσωπα της ιστορίας της Τέχνης, οι φημισμένοι Ατρείδες, βιώνουν το δικό τους πολύ προσωπικό δράμα. Ο Αγαμέμνων, η Κλυταιμνήστρα, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια, ο Αίγισθος, η Χρυσόθεμις και η ψάχνουν λύση προκειμένου να απεκδυθούν για πρώτη φορά το μανδύα της ατελέσφορης πλέον ύπαρξής τους, καθώς αναπτύσσουν παράλληλους διαλόγους εμπνευσμένους από όλους τους δημιουργούς που καταπιάστηκαν με την ιστορία τους, αρχίζοντας από τον Αισχύλο και το Σοφοκλή και φτάνοντας στον Χόφμανσταλ, τον Σαρτρ και τον πολύ σύγχρονο και αιρετικό Δημητριάδη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη – Κείμενα – Καλλιτεχνική Έρευνα – Σκηνοθεσία
Νίκος Φυτάς
Εικαστική διαμόρφωση – Δημιουργικό
Ιωάννης Σαλεσιώτης
Κοστούμια
Ελένη Μπουμπάρη
Σχεδιασμός Φωτισμού
Άγγελος ουναράς
Επικοινωνία
Ιωάννης Σαλεσιώτης
Μουσική

Ερμηνεύουν οι:
Δημήτρης Σκούρτης, Φώτης Στρατηγός, Γιώτα Έλληνα, Νικολέττα Θαμνοπούλου, Κατερίνα Χιονίδη, Χρυσιάννα Καραμέρη, Ελένη Τριανταφύλλου, Γιάννης Ζαμπαρδίκος, Τάσος Παπαβασιλείου, Εστέλλα Κοπάνου, Τζήκα, Μάρω Σκοτεινιώτη, Κυβέλη, Ανδρέας. Στο ρόλο του Carlos Gardel ο

Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής
Θέατρο της Εμπειρίας 2016 / Νίκος Φυτάς

Τα κείμενα της παράστασης βασίζονται σε αποσπάσματα από έργα του Αισχύλου (Ορέστεια), Σοφοκλή και Ευριπίδη (Ηλέκτρα), Χόφμανασταλ (Ηλέκτρα), Σαρτρ (Οι Μύγες), στο ανέκδοτο έργο “Η Εκκένωση” του Δημήτρη Δημητριάδη που θα παρουσιαστεί επίσημα και για πρώτη φορά στην παράσταση της Κτηνωδίας καθώς και σε αρχειακό υλικό του Νίκου Φυτά.
Η διάρκεια της κάθε παράστασης υπολογίζεται σε 90 λεπτά.

Για συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης:
Στον ιστότοπο: www.theatreofexperience.com/bookings
Στο Μουσείο Πόλης (Τρίτη έως Κυριακή 10.30-13.00 και Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00), τηλέφωνο 24210 29878.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση