Βρίσκεστε εδώ:  / ΘΕΑΤΡΟ / «Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στην Παλιά Ηλεκτρική
«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στην Παλιά Ηλεκτρική

«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στην Παλιά Ηλεκτρική

«Τι κρίμα οι βλάκες να είναι τόσο σίγουροι και οι έξυπνοι τόσο διστακτικοί!»(Μπέρτραντ Ράσελ, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος)

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις του αριστουργήματος της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας «Οι Ηλίθιοι» στο «Θέατρο της παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας». Πρόκειται για τη νέα παραγωγή της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π..Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου . Πρόκειται για μία σπαρταριστή κωμωδία ενός από τους πιο πετυχημένους θεατρικούς του εικοστού αιώνα, του Αμερικανού Νιλ Σάιμον, που παίζεται διαρκώς, εδώ και 35 χρόνια, σε όλο τον κόσμο.

Η σκηνοθεσία του έργου, που ανεβαίνει σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ανήκει στον Γρηγόρη Γαλάτη και τη Μπέτυ Νικολέση, η σκηνογραφία στον Αλέξανδρο Ψυχούλη, τα κοστούμια στην Ασπασία Μπότα και τον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Τόλη Κόκκινο.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί : Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νιόβη Κωστοπούλου, Σύνθια Μπατσή, Μπέτυ Νικολέση, Μπάμπης Παυλίδης, Αποστόλης και Μαρία Φραγκουδάκη.

Ένα πρωινό του 1890 στο ουκρανικό χωριό Κουλιέντσικοφ, φτάνει ένας νεαρός δάσκαλος, ο Λεόν Τολτσίνσκι, προκειμένου να διδάξει τη Σοφία, κόρη του γιατρού του χωριού.

Ο ρομαντικός δάσκαλος διακατέχεται από για τους μεγάλους κλασσικούς και ονειρεύεται να εμφυσήσει στους νέους του χωριού αυτή του την .

Ανακαλύπτει ωστόσο με φρίκη πως το συγκεκριμένο χωριό βαραίνει μια παλιά κατάρα διακοσίων ετών η οποία ευθύνεται για την απόλυτη ηλιθιότητα όλων των κατοίκων, χωρίς να εξαιρείται βέβαια ούτε η κόρη του νέου του εργοδότη, την οποία παρόλα αυτά ερωτεύεται παράφορα.

Οι κάτοικοι έχουν συνείδηση της ηλιθιότητας τους αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση τους. Έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουν τη βλακεία τους και έμαθαν να ζουν με αυτή. Πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να λύσουν την κατάρα αλλά ανεπιτυχώς.

Θα είναι άραγε ο ιδεαλιστής δάσκαλος ικανός να τα καταφέρει; Το εγχείρημα είναι δύσκολο γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες διαφορετικά θα πέσει και ο ίδιος θύμα της. Ποια σχέση έχει άραγε η λύση της κατάρας με τη μόρφωση της Σοφίας;

Όλες οι απαντήσεις δίνονται από τον Νιλ Σάιμον δημιουργό αυτού του απολαυστικού παραμυθιού για ενήλικες. Αποτελεί μια φάρσα πάνω στην ανθρώπινη βλακεία. Η ιστορία των κατοίκων του Κουλιέντσικοφ γίνεται αφορμή ώστε να θίξει ο συγγραφέας τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα που απορρίπτουν την και τη λογική. Καυτηριάζονται οι σοβαρές συνέπειες της κοινωνικής άγνοιας για βασικά θέματα της ζωής και η χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης.

Οι σκηνοθέτες της παράστασης σημειώνουν πως πρόκειται για «Ένα ευφυές θεατρικό παραμύθι, γραμμένο με παιγνιώδη και παρωδιακή διάθεση, μία έξυπνη φάρσα, μία σύγχρονη παραβολή, που μιλάει με άκρως ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο για τον φόβο, την υποταγή, τις προκαταλήψεις, την άγνοια, τις δεισιδαιμονίες, την χειραγώγηση των ανθρώπων. Στο τέλος, ο έρωτας δίνει τη λύση.

Αντιστρέφοντας την αρχαία παροιμιακή φράση, θα λέγαμε, εκ του εράν το οράν.»

O πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος Νιλ Σάιμον γεννήθηκε το 1927 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βίωσε σε νεαρή ηλικία, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που ταλάνιζε την αμερικανική , δεν του επέτρεψαν να κάνει ανώτερες σπουδές αλλά το έμφυτο ταλέντο του τον βοήθησε να διακριθεί και να ξεχωρίσει ως ένας από τους καλύτερους κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία.

Από νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έχει γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και άλλα τόσα σενάρια ταινιών. Ασχολήθηκε με ζητήματα που άπτονται της καθημερινής ζωής και με χαρακτήρες που θα μπορούσε ο καθένας να αναγνωρίσει στο οικείο του περιβάλλον. Καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς με το έργο «Ένα Παράξενο Ζευγάρι» του 1965.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 και κάθε Κυριακή στις 20:00, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2018.

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου και του Δ.Ο.Ε.Π..Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου .

Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων στο «Δίαυλο» (Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421033692) και στο Ταμείο του Θεάτρου (2421027441), www.doepap.gr, fb: Τέχνες στο Βόλο, fb: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου-Δηπεθε Βόλου.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Απεβίωσε αιφνίδια 75χρονη #ΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/mg1cmhcIZx -

  • Προσωρινή κατασκευή σκίαστρου για τους πολίτες στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου - https://t.co/2arrcIsaVE… -

  • Τροποποίηση της B΄ φάσης του μέτρου κάλυψης των παγίων δαπανών #κάλυψηπαγίωνδαπανών - https://t.co/VgPImsJ6CQ -

"Αλιεύοντας" την είδηση