Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » “Η Πεποικιλμένη» του Παπαδιαμάντη”
“Η Πεποικιλμένη» του Παπαδιαμάντη”

“Η Πεποικιλμένη» του Παπαδιαμάντη”

πό τον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών

Με φορμή την Επέτειο της Πυρπόλησης της πόλεως της Σκιάθου από τα στρατεύματα Κατοχής, στις 23 Αυγούστου του 1943, αλλά και της θαυμαστής ς του νησιού, ο Δήμος Σκιάθου, διοργανώνει την Θεατρική Παράσταση του Ομίλου Ελληνικών Τεχνών, στις 23 Αυγούστου 2022 με τίτλο «Η Πεποικιλμένη».

Η Πεποικιλμένη είναι μια πρωτότυπη διασκευή του ομωνύμου διηγήματος του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο διαδραματίζεται στο Μοναστήρι της Παναγίας της Κεχριάς, το οποίο τιμάται στις 23 Αυγούστου, κατά τα εννιάμερα της Θεοτόκου.

Διήγημα αυτοβιογραφικό του συγγραφέα, ηθογραφικό και φυσιολατρικό, γραμμένο το 1909.

Στην Πεποικιλμένη ξεδιπλώνεται ζωντανά ο λαϊκός Παπαδιαμάντης των απλών ανθρώπων, με πηγαία ευλάβεια αλλά και δεισιδαιμονία, ο Παπαδιαμάντης του έρωτα, της φύσης και των γοητευτικών παραδόσεων της ς του. Όπου οι άνθρωποι, «τα στοιχειά» και το θείο βρίσκονται σε αξεδιάλυτη κοινωνία ονειρεμένη.

Μια άλλη 23η Αυγούστου, αυτή του 1943, σχεδόν θα απέβαινε μοιραία. Τα στρατεύματα Κατοχής πυρπόλησαν την πόλη της Σκιάθου και επιδίωκαν να οργώσουν το νησί ώστε να πραγματοποιήσουν σφαγές, όμοιες του Διστόμου, σε αντίποινα για την σύλληψη του Γερμανού διοικητή Άντλερ. Όμως τα σχέδιά τους απέτυχαν, αφού μια φοβερή κακοκαιρία μάστιζε τις ακτές της Σκιάθου επί μια εβδομάδα και τελικά απέτρεψε τα καταδιωκτικά σκάφη να προσεγγίσουν. Το γεγονός αυτό αποδόθηκε στην χάρη της Παναγίας, η οποία τιμάται στο Μοναστήρι της Κεχριάς την ημέρα αυτή και της πολιούχου του νησιού, της Παναγίας της Εικονίστριας.

Η της Πεποικιλμένης του Παπαδιαμάντη αποτελεί το μέσο σύνδεσης της πρόσφατης ιστορικής μνήμης με την θρησκευτική παράδοση αλλά και τον ιστορικό τόπο, καθώς αναφέρεται στο παλαιό Μοναστηράκι της Παναγίας της Κεχριάς.

Η θεατρική διασκευή του διηγήματος του Παπαδιαμάντη έγινε από τον Τάσο Φωτόπουλο με τη της Ρόης Φρούντζου, με επίμονο σεβασμό στο γράμμα και το πνεύμα του συγγραφέα.

Παίζουν οι ηθοποιοί Σάββας Σωτηρόπουλος (Παπαδιαμάντης), Γιάννης Κορδαλής (καφετζής Κώστας Τσαμασφύρος), Χρύσα Λουπασάκη (θαμώνας –παραμυθατζού).

Πλαισιώνονται από δεκαμελή ομάδα βοηθητικών ηθοποιών, μουσικών και τραγουδιστών με βιολί, λαούτο και λάφτα. Το έργο επενδύεται μουσικά με τραγούδια από την λαογραφία του πολυσχιδούς ιερέα, δασκάλου και λαογράφου, του λογίου παπά-Γιώργη Ρήγα (1884-1960), ο οποίος κατέγραψε όλη την παραδοσιακή μουσική της Σκιάθου. Η Πεποικιλμένη θα λάβει χώρα στην Σκιάθο στις 23 Αυγούστου 2022 και ώρα 8:30 μ.μ., στο Ανοικτό Θέατρο Μπούρτζι.

Είσοδος ελεύθερη.

Ο Όμιλος Ελληνικών Τεχνών ιδρύθηκε από καλλιτέχνες που εργάζονται στις ελληνικές παραδοσιακές καλές τέχνες. Πρωτεργάτες του Ομίλου είναι ο Τάσος Φωτόπουλος και ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, μαθητές και επί δεκαετίες αμεσότεροι συνεργάτες του Σίμωνα Καρά, ονομαστού λαογράφου, μουσικού και μουσικολόγου που άνοιξε νέους ορίζοντες στην παραδοσιακή ελληνική μουσική.

Σκοπός του Ομίλου αποτελεί η διαφύλαξη και μετάδοση της ελληνικής παράδοσης στην τέχνη σε κάθε της έκφραση, με τη βαθιά γνώση πως αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτισμικής και εθνικής μας συνείδησης και κληρονομιάς. Ως σήμερα έχει οργανώσει κύκλους μαθημάτων Δημοτικού τραγουδιού, Εκκλησιαστικής Βυζαντινής μουσικής, θεωρίας της Ελληνικής μουσικής, θεωρίας και ς των Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων, Οργανοποιίας, Αγιογραφίας, Ψηφιδογραφίας, Μουσικής Παλαιογραφίας, Ελληνικής ς και Ερμηνευτικής της Εκκλησιαστικής Ποίησης.

"Αλιεύοντας" την είδηση