Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » Έφυγε από τη ζωή ο Φαίδων Γεωργίτσης
Έφυγε από τη ζωή ο Φαίδων Γεωργίτσης

Έφυγε από τη ζωή ο Φαίδων Γεωργίτσης

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε το μεσημέρι της Παρασκευής από τη ζωή ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης. Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κηδεία του θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12:30 στο εκροταφείο έας Σμύρνης.

Οι ταινίες του οποίου τον έκαναν πλατιά δημοφιλή ήταν «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Νύχτα γάμου», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και πολλές άλλες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα 21 Ιανουαρίου 1939.  Είχε ακόμα μια αδελφή που σκοτώθηκε πριν κλείσει τα δέκα της χρόνια, τη Καίτη. Στη πορεία απέκτησε μια αδελφή μικρότερη στην οποία έδωσαν το όνομα της αδελφής του που χάθηκε τόσο πρόωρα.

Από μικρός είχε πάθος με τις Τέχνες και έπειτα από μεγάλη προσπάθεια έγινε δεκτός στη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν.

Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν το 1960, όταν ήταν ακόμα στη Δραματική Σχολή.

Καθιερώθηκε μέσα από την ταινία «Κόκκινα φανάρια» το 1963 σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Την ίδια χρονιά κράτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία «Ίλιγγος» του Γιάννη Δαλιανίδη.

https://youtu.be/hS-7c6s-cIQ

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Κόκκινο δαχτυλίδι», ενώ έγινε πάλι δημοφιλής τη δεκαετία του '90 μέσα από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου.

Είχε επίσης ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία σε θεατρικά και σε κινηματογραφικά .

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη και εν συνεχεία παντρεύτηκε την Μπέτσυ Γεωργίτση, με την οποία έχει δυο παιδιά, τον Ραφαέλο και την Μαρίζα. Το είχε δημιουργήσει τον δικό του θεατρικό θίασο, ο οποίος εδρεύει στο Κορωπί, και με τον οποίο ασχολούταν τα τελευταία χρόνια.

Ο «Θάνος», ο «κύριος Πέτρος», ο «Φώτης Τσίπουρας» και ο πραγματικός Φαίδωνας Γεωργίτσης

Ο γόης με τα γαλάζια μάτια – είτε ως κακομαθημένο πλουσιόπαιδο στο «Γοργόνες και Μάγκες», είτε ως φτωχός, λαϊκός οργανοπαίχτης στις «Οι θαλασσιές τις χάντρες», είτε ως νεόνυμφος που προσπαθεί να λύσει την παρεξήγηση ανάμεσα στην γυναίκα του και την “αιώνια δική του Πέπη” στην ταινία «Νύχτα Γάμου» –  γέμιζε τους κινηματογράφους και άφησε το δικό του σημάδι στον κινηματογράφο.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλου Κατσέλη και  το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν το 1960, όπου είχε έναν μικρό ρόλο ναύτη.

Το αληθινό χαστούκι στη Λάσκαρη στην ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες»

Για χάρη της crazy girl «Μαιρούλας», ο φτωχός πλην ερωτευμένος «Φώτης Τσίπουρας» ξυρίζει μέχρι και το μουστάκι, με κίνδυνο να μοιάζει με… φλώρο. Όταν τον βλέπει η «Μαιρούλα» ξεσπάει σε τρανταχτά γέλια και του λέει «πώς έγινες έτσι;». Ο «Φώτης» της ρίχνει τότε ένα δυνατό χαστούκι, που – όπως είχε εξομολογηθεί ο ίδιος – ήταν εντελώς αληθινό, κατόπιν προτροπής του Γιάννη Δαλιανίδη και χωρίς να το γνωρίζει η Ζωή Λάσκαρη, για να έχει μία πραγματική αντίδραση.

Θάνο, σβήνω το

Ο νιόπαντρος «Θάνος Καμπίρης» πηγαίνει με την γυναίκα του «Τζένη» (Μπέτυ Αρβανίτη, γυναίκα του τότε και στην πραγματική ζωή) για μήνα του μέλιτος στο ίδιο που – εντελώς συμπτωματικά – έχει πάει και η πρώην «αιώνια δική του, Πέπη» (Μάρθα Καραγιάννη) με τον σύζυγό της «Γιάκωβο ή Τζακ » (). Τα μπερδέματα ξεκινούν και ο «Θάνος» περνά τελικά την πρώτη «Νύχτα Γάμου» μαζί με τον Τζακ…

Η πάντα φίλη Μάρθα και το σύντομο ειδύλλιο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Μάρθα Καραγιάννη ήταν συμπρωταγωνίστρια με τον Γεωργίτση σε πολλές κλασσικές κωμωδίες – μιούζικαλ του ελληνικού κινηματογράφου (Νύχτα Γάμου, Μια κυρία στα μπουζούκια, Γοργόνες και Μάγκες) αλλά ο ίδιος είχε διαψεύσει τις φήμες που τους ήθελαν : «Την Μάρθα Καραγιάννη την έβλεπα πάντα ως φίλη».

Η «Μαρίνα» και ο «κύριος Πέτρος» στην ταινία «Γοργόνες και Μάγκες»

Αντίθετα, το καλοκαίρι του '63, «όταν είχε χωρίσει για λίγο από την Μπέτυ (Λιβανού) είχε ένα σύντομο φλέρτ  με την «εθνική μας σταρ» Αλίκη Βουγιουκλάκη.

«Με την Αλίκη είχαμε ένα σύντομο φλερτ το καλοκαίρι του '63, όταν είχα χωρίσει για λίγο από την Μπέτυ. Κινδύνευα να γίνω ο κύριος Βουγιουκλάκης και δεν ήθελα», είχε πει κάποτε.

Όσο για τη Ζωή Λάσκαρη, επίσης παρτενέρ του σε πολλές επιτυχίες, είχε εξομολογηθεί ότι είχε «μαγευτεί» όταν την είχε πρωτοσυναντήσει αλλά ποτέ δεν έγιναν ζευγάρι : «Η Ζωή Λάσκαρη μου άρεσε, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε ούτε μια απλή συζήτηση οι δυο μας…»

Ο «δραματικός» Φ. Γεωργίτσης

Εκτός όμως από τις κωμωδίες, ο Φ. Γεωργίτσης πρωταγωνίστησε και σε αξιόλογες   δραματικές ταινίες, όπως «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο», «Τα Κόκκινα Φανάρια» και «Το Παρελθόν μιας Γυναίκας».

Στα «Κόκκινα Φανάρια», η Μαίρη (Μαίρη Χρονοπούλου) ερωτεύεται παράφορα τον Άγγελο (Φαίδων Γεωργίτσης), ένα ξανθό αγόρι το οποίο μαζί της γνώρισε για πρώτη φορά τον έρωτα

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Κόκκινο δαχτυλίδι». Σημαντική ήταν και η παρουσία του Φαίδωνα Γεωργίτση στην τηλεόραση με συμμετοχές σε θρυλικές τηλεοπτικές σειρές όπως το «Γιούγκερμαν» και «Οι Πανθέοι» του Βασίλη Γεωργιάδη, ενώ έγινε πάλι δημοφιλής τη δεκαετία του ΄90 μέσα από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση