Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΘΕΑΤΡΟ » Το αρχαίο δράμα σήμερα
Το αρχαίο δράμα σήμερα

Το αρχαίο δράμα σήμερα

 

 

Απολογισμός των 16 εργαστηρίων και προοπτικές

 Tην Τρίτη 30 Μαϊου 2017 ολοκληρώνονται τα δεκαέξι (16) θεατρικά εργαστήρια που είχε προγραμματίσει το πρόγραμμα Το αρχαίο δράμα σήμερα. Τα εργαστήρια αυτά πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στην Θήβα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Η διδακτέα ύλη των δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων,  υπερκαλύφθηκε, δεδομένου ότι για τα εργαστήρια αυτά αφιερώθηκαν περισσότερες από 10 ώρες προετοιμασίας. Μετείχαν με συνέπεια 45 σπουδαστές, νέοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί από την Αθήνα, την Θήβα, την Λεβαδιά και την Αλίαρτο. Παραλλήλως, ήρθαν σε επαφή και παρακολούθησαν μέρος των εργαστηρίων εκπρόσωποι σημαντικών ομάδων από την Χαλκίδα και την Τανάγρα (Δήλιον), επιθυμώντας να αποκτήσουν λειτουργική σχέση με το πρόγραμμα στο μέλλον.

Δίδαξαν θεωρητικά και έμπρακτα διακεκριμένοι θεατρολόγοι διδάκτορες θεατρολογίας/ δραματολογίας και κορυφαίοι καλλιτέχνες (σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές του θεάτρου, μουσικοί, χορογράφοι). Μεταξύ αυτών, οι Δήμος Αβδελιώδης, ιάγκος Ανδρεάδης, Ιόλη Ανδρεάδη, Σπύρος Βραχωρίτης, Καρακώστα, Στέφανος Κυριακίδης, Κώστας Μητράκας, Κωνσταντίνος Πουλής, Νίκος Τουλιάτος, Κώστας Χαριτάτος, Δήμητρα Χατούπη, Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους κ.ά. Σημειώνεται ιδιαίτερα  η  συμμετοχή νέων επιστημόνων/δημιουργών που συνδυάζουν διατριβές/P.H.D.(Αρχαίο /ανθρωπολογία του θεάτρου) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Cambridge και το Kings College, με προβεβλημένες και βραβευμένες σκηνοθεσίες στην , την Κύπρο, τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Ιταλία, καθώς και την συμμετοχή συντελεστών, οι οποίοι έχουν τιμηθεί με σημαντικές παγκόσμιες .

Παράλληλα λειτούργησε το δίγλωσσο site του προγράμματος: www.kedra.gr υπό την διεύθυνση της κυρίας Παρασκευής Καλογεράκη. Στο site αυτό περιλαμβάνονται φωτογραφίες από παλαιότερη και από την παρούσα δράση του Προγράμματος, αναλύσεις, παρεμβάσεις και τμήματα του ανέκδοτου -ειδικά γραμμένου για το πρόγραμμα- βιβλίου του ιάγκου Ανδρεάδη «ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ» στην ελληνική γλώσσα και σε αγγλική μετάφραση.  Επίσης αναρτήθηκε το άρθρο της ομότιμης Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Πέπης Ρηγοπούλου στην Εφημερίδα Συντακτών «Ταξιδεύοντας στην Κίνα» (20/21 Μαΐου), όπου παρουσιάζεται το εργαστήριο και η παράσταση που δόθηκε από τους Γιάγκο Ανδρεάδη, Γιάννη Τράντα και την αρθρογράφο, στην Κεντρική Ακαδημία τος του Πεκίνου.

  Προοπτικές  

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη εξέλιξη του προγράμματος, ετοιμάζονται ήδη δύο παραγωγές Αρχαίου Δράματος που θα παρουσιαστούν στην Θήβα, στα πλαίσια ενός ΠΡΩΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ στα μέσα Ιουλίου και, εν συνεχεία, στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Οι παραγωγές αυτές είναι οι ακόλουθες:

  1. «Φοίνισσες», έργο του Ευριπίδη που συνοψίζει αριστουργηματικά τον Θηβαϊκό κύκλο σε συσκηνοθεσία των διακριμένων σκηνοθετών Δήμου Αβδελιώση/Γιάννη Τράντα με επιλεγμέ ηθοποιούς/μέλη του εργαστηρίου από την Στερεά. Χορογραφία: Φάνης Καφούσιας. Μουσική ερμηνεία: Αλίκη Μαρκαντωνάτου. Η μετάφραση είναι του Γιάγκου Ανδρεάδη και διαμορφώνεται σε συνεργασία με τον θίασο.
  2. «Τρωάδες», κορυφαίο έργο του Ευριπίδη που καταγγέλλει διαχρονικά την φρίκη κάθε πολέμου. Σκηνοθεσία: Στέφανος Κυριακίδης, με επιλεγμέ νέους επαγγελματίες ηθοποιούς. Η μετάφραση είναι του Γιάγκου Ανδρεάδη και διαμορφώνεται σε συνεργασία με τον θίασο.

Διεθνές εργαστήριο αρχαίου δράματος  

Στα τέλη Αυγούστου/αρχές Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει, ως τελευταία φάση του προγράμματος, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ. Πρώτες πληροφορίες θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες στο site του προγράμματος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση