Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Τα εγκαίνια της έκθεσης “Ο Αρχιμήδης και η εποχή του- Επιτεύγματα Αρχαιοελληνικής τεχνολογίας”
Τα εγκαίνια της έκθεσης “Ο Αρχιμήδης και η εποχή του- Επιτεύγματα Αρχαιοελληνικής τεχνολογίας”

Τα εγκαίνια της έκθεσης “Ο Αρχιμήδης και η εποχή του- Επιτεύγματα Αρχαιοελληνικής τεχνολογίας”

Με μεγάλη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης  “Ο Αρχιμήδης και η εποχή του- Επιτεύγματα Αρχαιοελληνικής τεχνολογίας” , στο Ergon Showground ( συγκρότημα Τσαλαπάτα) , την Κυριακή 8 Απριλίου στις 12 μ.

Εκ μέρους των διοργανωτών της έκθεσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο  Κων/νος Σκοτεινιώτης , αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που ανέλαβε  για την διοργάνωση της έκθεσης αυτής , καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια μέχρι να φθάσουμε στην ημέρα αυτή, ενώ τα οφέλη για όποιον την επισκεφθεί θα είναι πολύ σημαντικά γιατί θα του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλα αυτά τα επιτεύγματα της Αρχαιοελληνικής τεχνολογίας .

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου, έχει διαδραστικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα χαρακτήρα. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού « Ιωλκός»  Αδαμαντία Μουτσινά , η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η έκθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια της περσυνής έκθεσης αφιερωμένη στον Leonardo Da Vinci , εκθέσεις οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην ενημέρωση για όλα αυτά τα πρωτοποριακά επιτεύγματα , τα οποία χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν και αποτελούν την βάση για την μετέπειτα εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας. Μέσα από αυτή την έκθεση γνωρίζουμε τον μεγάλο αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, μηχανικό, φυσικό, εφευρέτη και αστρονόμο.

Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση όλων των βαθμίδων από ολόκληρη της Θεσσαλία .

Τέλος η κ. Μουτσινά υπογράμμισε ότι το , υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή ,

Κλείνοντας τον λόγο πήρε ο κ. Κοτσανάς , μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας βρίσκεται στο Κολωνάκι και το Μουσείο Αρχιμήδη, που επίσης δημιούργησε ο ίδιος, στην αρχαία Ολυμπία. Τα εκθέματα που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες ξεπερνούν τα 75 και μεταξύ αυτών είναι : το πλανητάριο, γιγάντιος καταπέλτης, αρχαία κάτοπτρα τεράστιος γερανός, γιγάντια μεταλλικά χέρια που άρπαζαν τα των Ρωμαίων και τα έριχναν στους βράχους, το πρώτο πριν από 2.300 χρόνια και πολλά ακόμη. Τα εκθέματα αυτά προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη που θέλει να έρθει σε επαφή με εφευρέσεις που διεγείρουν τον νου και τις αισθήσεις. «Η έκθεση αυτή θα δείξει ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας μας δεν είναι μια αύξουσα καμπύλη, όπως νομίζαμε, αλλά μια αλματώδης ανάπτυξη και μια κορύφωση τότε, στον 3ο αιώνα π.Χ. και αμέσως μετά μια απώλεια και υποβάθμιση αυτής της τεχνολογίας, για να φτάσουμε στο ίδιο σημείο σιγά σιγά μετά από 1500 χρόνια ωρίμανσης». Η συγκεκριμένη έκθεση και παραλλαγές αυτής έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης , στην Αμερική ακόμα και στην Ασία και έχουν αποκομίσει εξαιρετικά θετικά σχόλια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος , η αντιπεριφερειάρχης   Δωροθέα Κολυνδρίνη , η οποία και απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Θανάσης Μόρας , θεματικός  αντιπεριφερειάρχης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου   Ευθ. , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , φορέων και .

Μετά τους χαιρετισμούς το κοινό είχε την ευκαιρία να χωριστεί σε ομάδες και από ειδικά εκπαιδευμέ ξεναγούς να περιηγηθεί στο χώρο της έκθεσης και να ανακαλύψει τα επιτεύγματα του Αρχιμήδη, της μεγαλύτερης διάνοιας όλων των εποχών, δικαίως επονομαζόμενος ως ο μέγιστος των αστρονόμων, των εφευρετών, των μαθηματικών, των φυσικών και των μηχανικών .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση