Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » «Σπυρίδων σούπερ σταρ»: Ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης σε γαλλική έκδοση
«Σπυρίδων σούπερ σταρ»: Ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης σε γαλλική έκδοση

«Σπυρίδων σούπερ σταρ»: Ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης σε γαλλική έκδοση

Αυτός ο Αύγουστος, που είναι Αύγουστος Ολυμπιακών Αγώνων, ξαναζεσταίνει τις μνήμες και προκαλεί νέα δημοσιεύματα.

Στη αλλία έχει προβληθεί αρκετά μια νέα έκδοση για τον Σπύρο Λούη, που έγραψε ο Γάλλος συγγραφέας Philippe Jaenada. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος, «Spiridon Superstar», γιατί παρουσιάζει σε ένα σύγχρονο, ευρύ κοινό την «άγνωστη» του Μαρουσιώτη νερουλά και τη μέθη των Ελλήνων της εποχής με αυτή την επιτυχία. Η έκδοση είναι εικονογραφημένη και το γαλλικό L' Express την προέβαλε στο τεύχος της 3ης Αυγούστου, σημειώνοντας στον υπότιτλο «…μαθαίνουμε ωραίες ιστορίες». Η αφήγηση μας πηγαίνει στην πιο αθώα εποχή του ερασιτεχνισμού στον αθλητισμό και ειδικά ο του 1896 μας άφησε πολλές ιστορίες. Ο Λούης μόλις και μετά ς προκρίθηκε στον τελικό μαζί με πολλούς ακόμη Ελληνες και ξέ δρομείς, όπως τον Αυστραλό Εντγουιν Φλακ (που ήταν από τα φαβορί, αλλά εγκατέλειψε πριν τερματίσει συγκρουόμενος με έναν Γάλλο) και τον Ούγγρο Γκιούλα Κέλνερ, που είχε σχετική πείρα σε μεγάλες αποστάσεις.

Στο γαλλικό γίνεται αναφορά στο σκάνδαλο του τερματισμού. Ο Κέλνερ κατέθεσε και την κέρδισε, καθώς όπως ισχυρίστηκε ο Σπύρος Μπελόκας, που είχε τερματίσει τρίτος, είχε καλύψει μέρος της διαδρομής με κάρο! Ετσι, ο Κέλνερ κέρδισε την τρίτη θέση. Δεύτερος είχε τερματίσει ο Χαρίλαος Βασιλάκος και τέταρτος ο Ιωάννης Βρεττός.

Αλλά ο Σπύρος Λούης, σκληραγωγημένος από τον καθημερινό ποδαρόδρομο, είχε κάνει την έκπληξη. Σήμερα, πολλές ιστορίες από το 1896 έχουν έρθει στην επιφάνεια, είτε ως επίσημη είτε ως ανεπίσημη . Υπάρχουν φορές που ο μύθος υπερνικά τα γεγονότα, αλλά ο Σπύρος Λούης υπήρξε πράγματι «σούπερ σταρ» και είχε δώσει υπέρμετρη στους συμπατριώτες του εκείνη την εποχή. Αυτό και μόνο είναι ένα επίτευγμα προσφοράς.

πηγή:kathimerini.gr

 

"Αλιεύοντας" την είδηση