Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » «Σοφαδίτες Μαγνησίας: Στάχυα στα κύματα».
«Σοφαδίτες Μαγνησίας: Στάχυα στα κύματα».

«Σοφαδίτες Μαγνησίας: Στάχυα στα κύματα».

Περιοδική Έκθεση στο Μουσείο της Πόλης

Αφιερωμένη στην πληθυσμιακή ομάδα των Σοφαδιτών Βόλου είναι η περιοδική έκθεση «: Στάχυα στα κύματα», που θα ανοίξει την Κυριακή 21 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 το πρωί στο (Φερών 17, Παλιά).

Η έκθεση οργανώθηκε από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, μέλη του οποίου με μεράκι και προσωπική -παρά τις δυσκολίες στη διάρκεια της πανδημίας- παρουσιάζουν την πολυετή ερευνητική προσπάθεια του Συλλόγου σχετικά με την εγκατάσταση των Σοφαδιτών στην πόλη του Βόλου, ήδη από τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Εκτός από τα αυθεντικά αντικείμενα που συνθέτουν μια πιστή αναπαράσταση του καραγκούνικου πολιτισμού (φορεσιές, είδη καθημερινής χρήσης, υφαντά και κεντημένα χρηστικά αντικείμενα), η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με αρχειακή αξία από το Μουσείο Σιδηροδρόμου του Βόλου, από Σοφαδίτες σιδηροδρομικούς και από παλιές Σοφαδίτικες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο ήδη από το 1937.

Μέσα από την έκθεση το κοινό της πόλης θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσει τη σαραντάχρονη πορεία του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας και την ερευνητική του προσπάθεια, μέσα από φωτογραφίες που μαρτυρούν την πολυποίκιλη δράση του και τις εκ των θεματικών Ημερολογίων – βιβλίων.

Ο Σύλλογος, που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του (1981), αριθμεί 150 εγγεγραμμένα μέλη και αροσωπεύει περί τις 300 οικογένειες που κατάγονται από τα 32 χωριά του Δήμου Σοφάδων και κατοικούν μόνιμα στο Βόλο.

Έχει την έδρα του στο Παλιό Σχολείο της Άλλης Μεριάς, χώρο που του παραχωρήθηκε από τον και αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο στον πολιτισμό του Βόλου, καταξιωμένο και αγαπητό στη συνείδηση του κοινού της πόλης.

Διάρκεια έκθεσης έως 5 Δεκεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 κι επιπλέον Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 18.00 – 21.00.

Ξεναγήσεις ομαδικής επίσκεψης 5 – 10 ατόμων κατόπιν επις με το Μουσείο της Πόλης 2421029878 ή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας 2421048988.

Στο Μουσείο Πόλης εφαρμόζονται όλα τα νομοθετημένα ς από τον 19 και η είσοδος επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

"Αλιεύοντας" την είδηση