Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ψηφιοποίηση  Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο Βόλο αύριο το 1ο Πανελλήνιο συνέδριο ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη συμμετοχή 400 και πλέον επιστημόνων από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Λεττονία.

Το συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο και διοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Π.Θ., το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΑΕΙ Πειραιά, το και το δίκτυο «Περραιβία».

Σε σημερινή Τύπου από εκπροσώπους των διοργανωτών, ενόψει την έναρξης, στις 10 αύριο Πέμπτη το πρωί, στο Παπαστράτος του Π.Θ., επισημάνθηκε ότι ανάλογο συνέδριο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και θα θεσμοθετηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Ελλάδα και Κύπρο, που θα γίνεται κάθε χρόνο εναλλάξ, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδοθούν σε όλο τον κόσμο μέσω livestreaming (.uth.gr).

Ο πρόεδρος του Δικτύου ««Περραιβία» Κωνσταντίνος Σκριάπας, τόνισε ότι οι συμμετέχοντες επιστήμονες ξεπερνούν τους 400, ενώ οι συγγραφικές εργασίες που θα παρουσιαστούν ξεπερνούν τις 190, ενώ θα γίνουν 19 παρουσιάσεις εργασιών.

Στην αυριανή τελετή έναρξης θα παραβρεθεί ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κώστας Κενεβέζος, πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

Η Ιωάννα Λαλιώτου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου -υπεύθυνη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μιου Θεσσαλίας, τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο είδε πολύ θετικά τη διοργάνωση του Συνεδρίου και θα συμμετάσχει με ανθρώπινο δυναμικό, σημειώνοντας ότι είναι ένα από τα βήματα.
Όπως ανέφερε, το συνέδριο θα αναδείξει άλλες πτυχές – προβλήματα, αλλά και ζητήματα πρακτικά και τεχνολογικά, ενώσημείωσε ότι ο πολιτισμός είναι βαριά βιομηχανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτισμού και της Κώστας Χαλέβας, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανέφερε ότι η Περιφέρεια στηρίζει δράσεις που δίνουν βαρύτητα στον πολιτισμό και τον τουρισμό και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ψηφιοποίηση για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πρόσθεσε δε ότι το δίκτυο ECTN διοργάνωσε συνέδριο στη Λετονία, που είναι αφιερωμένο στη βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά.

Τέλος, ο Μαρίνος Ιωαννίδης, εκπρόσωπος του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Μεγαλονήσου, που βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή όπου λεηλατήθηκε και καταστράφηκε, η πολιτιστική κληρονομιά και ότι διασώθηκε βγήκε στο σφυρί στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος ξεκίνησε την προσπάθεια για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και με πόρους της ΕΕ (περίπου 8 εκ. € σε εξοπλισμό και τεχνολογία) ιδρύθηκε το Ψηφιακό Ερευνητικό Εργαστήριο Κληρονομιάς, ενώ πρόσθεσε ότι αποδέχτηκε με την πρόσκληση του κ. Σκριάπα για να συμμετάσχει στο Συνέδριο για να γίνει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση