Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019

H εφορεία αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει στις «» για έβδομη συνεχή χρονιά.

Οι είναι μια επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνει τις εξής δράσεις:

1.Αρχαιολογικός χώρος Άλου Πλατάνου – Δήμου Αλμυρού ΠΕ Μαγνησίας, Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, Ώρα ς: 09:00.

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός χώρος Άλου

Περιλαμβάνει θεματική περιήγηση στοτείχος και εκπαιδευτικό παιχνίδι ανασκαφής.

Τηλέφωνο ς για το κοινό 2421076278, Δέσποινα Ευσταθίου

  1. 2. Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, Ώρα: 9:00. Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου.

Επιχειρείται –με την Κιβωτό του Κόσμου- ένα ταξίδι στον χώρο που στη νεολιθική και τη μυκηναϊκή περίοδο δημιουργήθηκαν δύο σημαντικοί οικισμοί. Τα καλούνται να προσεγγίσουν τον  χώροκαι τον χρόνο μέσα  από τις αφηγήσεις, τις εικόνες, αλλά και  το παιχνίδι. Ο Αρχαιολογικός Χώρος, τα  μνημεία και τα ευρήματα, ως ζωντανές αποδείξεις του παρελθόντος  κεντρίζουν το νου και τη φαντασία,  ώστε  να ακουστούν οι φωνές χιλιετιών και να ξεμπερδευτεί το κουβάρι που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.Στο Διμήνι ο νεολιθικός άνθρωπος δημιούργησε έναν από τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς της ς, ενώ στη μυκηναϊκή περίοδο αναπτύχθηκε ένα σπουδαίο διοικητικό που συνδέεται με τη μυθική Ιωλκό και το κορυφαίο γεγονός της Αργοναυτικής εκστρατείας. Οι θησαυροί του παρελθόντος  περιμένουν  τα παιδικά μάτια να τους εξερευνήσουν και να ταξιδέψουν μαζί σε μονοπάτια αναζήτησης και γνώσης.

  1. Αρχαιολογικός Χώρος Λόφου Γορίτσας (Οχυρώσεις – Προμαχώνας), Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, Ώρα: 9:00. Σημείο συνάντησης: Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής (Ακρόπολη – κορυφή – λόφου Γορίτσας).

Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική περιήγηση στον λόφο της Γορίτσαςμε τίτλο «Από την Ακρόπολη της Γορίτσας στον Προμαχώνα» η οποία απευθύνεται σε ενήλικο κοινό.Η περιήγηση στα οχυρωματικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης θα ξεκινήσει στις 09:00 από την Ακρόπολη του λόφου, όπου σήμερα βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, κτισμένος με οικοδομικά υλικά από την αρχαία πόλη.

Η ομάδα θα επισκεφθεί αρχικά την κορυφογραμμή για να δει από κοντά κατάλοιπα των πύργων καθώς και ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα τμήματα του οχυρωματικού τείχους. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα κατέλθουν τον λόφο και μέσα από μονοπάτι που περνά από το βόρειο-ανατολικό τμήμα της αρχαίας πόλης θα μεταβούν στο σημαντικότερο οχυρωματικό έργο, τον Προμαχώνα. Η περιήγηση εμπλουτίζεται με πολυμεσικές εφαρμογές και εποπτικό υλικό, ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος κατασκευής και ο αμυντικός ρόλος των οχυρωματικών έργων.

Οι συμμετέχοντες καλό είναι να έχουν μαζί τους νερό, να φορούν άνετα ρούχα και .

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας: για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:  2421 076278, Ευμορφία Τσιαμάγκα.

  1. Αθανασάκειο Αρχαιολογικό , Κυριακή 12 Μαΐου 2019, Ώρα 11.00 πμ. Σημείο συνάντησης: Αυλή Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Επιχειρείται η γνωριμία των συμμετεχόντων με τον κόσμο της φύσης και τη σημασία της στη του ανθρώπου από τη νεολιθική εποχή ως τα ελληνιστικά χρόνια, μέσα από περιήγηση και στάση  σε εκθέματα, που θα έχουν σημανθεί κατάλληλα και την ανακάλυψη από τους συμμετέχοντες με τη βοήθεια φυλλαδίου ειδικά σχεδιασμένου των φυτών και των καρπών, συζήτηση και ερωτήσεις σχετικά με τον πλούτο της θεσσαλικής γης σε φυτά και βότανα, τη μελέτη των φυτών στην αρχαιότητα, που ξεκίνησε με την αναγνώριση των ιδιοτήτων τους και της πρακτικής τους χρήσης, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι πρόγονοί μας κατάλληλα για κάθε ανάγκη, τους αρχαίους συγγραφείς, που κατέγραψαν φυτά και για ποιους λόγους  και με αναφορά στον Εορτασμό των ΠΠΔ 2019 και το συνδυασμό φύσης και πολιτισμού.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για συμμετοχές του κοινού 2421076278 ώρες 9-12.00,8-10/5/2019, ΈλσαΝικολάου.

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση