Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » «Πνοές ανέμων κινούν καράβια»
«Πνοές ανέμων κινούν καράβια»

«Πνοές ανέμων κινούν καράβια»

 

Περιοδική έκθεση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το 2008, στo πλαίσιo της επικοινωνιακής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας, έχοντας ως κεντρικό άξονα τον δεσμό των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με τη ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία, επέλεξε για τη διετία 2017-2018, τη θεματική του αέρα, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ατμόσφαιρας και  δομικό στοιχείο της φύσης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ς, συμμετέχει και φέτος στην επικοινωνιακή αυτή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με την Περιοδική Έκθεση «Πνοές ανέμων κινούν καράβια», που εγκαινιάστηκε πέρυσι, στο ίδιο πλαίσιο, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Σκοπός της είναι να συνδέσει το στοιχείο του αέρα με τους ανέμους που αποτέλεσαν την κινητήρια της ανάπτυξης της ναυσιπλοΐας, μέσω της οποίας αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες.

Η έμφυτη τάση του ανθρώπου  να ανακαλύπτει και  να γνωρίζει νέους τόπους και ανθρώπους, τον ώθησε, με συμμάχους τους ανέμους και τη θάλασσα, να δημιουργήσει ένα ποικίλο δίκτυο επικοινωνίας και αλληλεπιδράσεων, ήδη από την προϊστορική περίοδο.

Κινούμενος άλλοτε από τη γοητεία του αγνώστου, άλλοτε από την ελπίδα  και το όραμα μιας καλύτερης ς ή  αναζητώντας εξουσία και κέρδος, ο ταξιδεύει κουβαλώντας αγαθά, ιδέες και συνήθειες, όπως υποδεικνύουν οι μύθοι και επιβεβαιώνουν τα ανασκαφικά ευρήματα.

Οι άνεμοι, οι οποίοι στην αρχαιότητα τιμώνται σαν θεοί με θυσίες και προσφορές, έχουν καταλυτικό ρόλο στις θαλάσσιες επικοινωνίες, κινούν τα καράβια, ευνοούν ή καθυστερούν τα ταξίδια, ή ακόμη τα ματαιώνουν -προκαλούν ναυάγια- ή αλλάζουν τον ρου της ς.

Η Έκθεση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου οργανώθηκε με βάση τα ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα της ς και των Βορείων Σποράδων με τα οποία αποκαλύπτονται πολυδιάστατα και διαχρονικά τα δίκτυα επικοινωνίας, εμπορικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Τα επιλεγμένα ευρήματα εκτίθενται όλα για πρώτη φορά και θα δώσουν μια φρέσκια ματιά και ερμηνεία σε ιστορικά γεγονότα, θα τεκμηριώσουν παλαιότερες εικασίες, θα πλουτίσουν τα δεδομένα της μόνιμης έκθεσης την οποία έρχονται εν πολλοίς να συμπληρώσουν.

Τα καράβια της Έκθεσης, με τη των ανέμων, επιχειρούν ένα νοερό ταξίδι στο θαλάσσιο χώρο του υ, του Εύξεινου Πόντου και της ανατολικής Μεσογείου, ξεκινώντας από την Εποχή του Λίθου και συνεχίζοντας στην εποχή του Χαλκού, με έμφαση στο λιμάνι της Ιωλκού, στην Εποχή του Σιδήρου, στην Αρχαϊκή Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο με επίκεντρο το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Δημητριάδος.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, η είσοδος στην Έκθεση θα είναι ελεύθερη.


Μαρμάρινη γραπτή επιτύμβια στήλη του Ουάφρη, ιερέα του Ώρου και της Ίσιδος. Στην γραπτή , ο ιερέας, που έζησε και πέθανε στην Δημητριάδα, αποδίδεται κατά την τέλεση των ιερών καθηκόντων. Δημητριάς, 3ος – 2ος αι. π.Χ.


Τμήματα αμαυρόχρωμου αμφορέα, με παράσταση δύο πλοίων. Αρχαιολογικός Χώρος υ – Παλαιών Βόλου, Ύστερη Εποχή Χαλκού (15ος αι. π.Χ.).

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση