Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » 45 ναυάγια εντοπίστηκαν από αρχαιολόγους στους Φούρνους!
45 ναυάγια εντοπίστηκαν από αρχαιολόγους στους Φούρνους!

45 ναυάγια εντοπίστηκαν από αρχαιολόγους στους Φούρνους!

Σπαρμένος με αρχαία είναι ο του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

Έχοντας συμπληρώσει τέσσερις εβδομάδες ερευνών ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε με συναδέλφους τους του αμερικανικού ιδρύματος RPM Nautical Foundation εντόπισαν ίχνη 23 ναυαγίων που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως και τον 19ο αιώνα.

Από το 2015 που ξεκίνησαν τις καταδύσεις γύρω από τις νησίδες της περιοχής οι αρχαιολόγοι ήταν ανοιχτοί με τους πολίτες. Παρούσιασαν τη δουλειά τους, επέτρεπαν στον κόσμο να παρακολουθήσει τη διαδικασία συντήρησης των ευρημάτων στον κεντρικό προβλήτα των Φούρνων και αξιοποιούσαν τις πολύτιμες μαρτυρίες ψαράδων του νησιού αλλά και σφουγγαράδων της Καλύμνου που γνώριζαν τα μυστικά του βυθού.

Σήμερα το ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πολυήμερης φετινής έρευνας των αρχαιολόγων. Μαζί με τα περυσινά συνολικά έχουν εντοπιστεί στην περιοχή 45 ναυάγια, ενώ έχει διερευνηθεί λιγότερο από 15% της ακτογραμμής του νησιωτικού συμπλέγματος. Στα φετινά πιο αξιόλογα ευρήματα ξεχωρίζει ένα με κώους αμφορείς, χρονολογούμενο στα μέσα της ελληνιστικής περιόδου, ένας της ύστερης αρχαϊκής- πρώιμης κλασικής περιόδου με φορτίο αμφορέων από το Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και ναυάγιο ρωμαϊκών χρόνων με φορτίο αμφορέων από τη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Μεταξύ των ευρημάτων οι αρχαιολόγοι ανέλκυσαν δύο λίθινους στύπους (αντίβαρα) αρχαϊκών αγκυρών που είναι και οι μεγαλύτεροι τους είδους τους που έχουν βρεθεί έως σήμερα στο Αιγαίο.

Η επιφανειακή για τον εντοπισμό ναυαγίων θα συνεχιστεί μέχρι και το 2018 και μετά αναμένεται να εστιάσει σε ναυάγια μεγάλης ιστορικής σημασίας.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

  • Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα social media; - https://t.co/lGAOup87kt -

  • Τουρκικές εκλογές: Νικητής ο Ερντογάν #Τουρκικέςεκλογές - https://t.co/oLQiZbdeUG -

"Αλιεύοντας" την είδηση