Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Πλημμύρισε μουσικές θαλασσογραφίες και υμνωδίες το Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας
Πλημμύρισε μουσικές θαλασσογραφίες και  υμνωδίες το Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας

Πλημμύρισε μουσικές θαλασσογραφίες και υμνωδίες το Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας

Διήμερο Μουσικό Φεστιβάλ με θέμα τη θάλασσα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/5 και την Κυριακή 24/5 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με τίτλο: «Μουσικές θαλασσογραφίες και άλλες υμνωδίες», παρουσία του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον νέο φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «ΜΑΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ».

Το πλήθος κόσμου παρακολούθησε δύο μουσικές παραστάσεις με λόγο, ύμ, ποιήματα, μουσική και τραγούδια. Ήταν μια ανα στο γνήσιο, Βυζαντινό ήθος και ύφος. Αποδόθηκαν εικόνες, όψεις και αισθήσεις για τη θάλασσα. Επρόκειτο για μια μουσική θαλασσογράφηση με υποστηρικτικό καμβά τον ποιητικό λόγο.

xorodiako_festival01

Τις εκδηλώσεις άνοιξε με εισαγωγική ομιλία ο κ. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, μέλος του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» και στη συνέχεια την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε η κ. Βιολέτα Μυτιλιού.

Το μουσικό ξεκίνησε το Σάββατο με θεόπνευστες υμνωδίες από τις τρεις εξαίρετες Βυζαντινές Χορωδίες της Τοπικής Εκκλησίας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», με χοράρχη τον κ. Δημήτριο Κατσικλή, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής.

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Βυζαντινός Χορός Ψαλτριών «Aι Άδουσαι» υπό την διεύθυνση της Δομεστίκαινας Σεβαστής Μαζέρα-Μάμαλη, Διδάκτορα Βυζαντινής Μουσικολογίας, πιανίστριας και Διπλωματούχο της Βυζαντινής Μουσικής.

Την πρώτη ημέρα του μουσικού αφιερώματος ολοκλήρωσε ο Βυζαντινός Χορός των Ιερέων της Μητροπόλεως, με χοράρχη τον Αρχιμ. Επιφάνιο , Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως και Καθηγητή Βυζαντινής μουσικής.

Η δεύτερη μέρα του μουσικού φεστιβάλ περιείχε ένα αμιγώς θαλασσινό ρεπερτόριο.

Η Παιδική και Νεανική χορωδία της Ι.Μ. Δημητριάδος με το ρεπερτόριο της κάλυψε ένα ευρύ φάσμα συνθετών, με χοράρχη την κ. Μαριάννα Σαμαρτζή.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την σολιστική συμμετοχή του κ. ιώργου Φουντούλη και της εξαίρετης σολίστ κ. Μαρίνας Βολουδάκη. Ο σπουδαίος συνθέτης και κιθαρωδός μελοποίησε σπουδαία ποιήματα μεγάλων ποιητών, τα οποία αποδόθηκαν από την κ. Βολουδάκη με θαυμαστό τρόπο.

Η δεύτερη και τελευταία μέρα των μουσικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την Βολιώτικη Χορωδία, με μαέστρο την κ. Στάσα Τζάλλα, η οποία ύμνησε μουσικά και ποιητικά τη θάλασσα παρουσιάζοντας παλαιότερα και νέα μελοποιημένα ποιήματα.

Το μουσικό στην θάλασσα ολοκληρώθηκε με τον λόγο του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος αφού συνεχάρη τους συντελεστές της εξαιρετικής αυτής προσπάθειας, δήλωσε πόσο σημαντικό είναι σε αυτόν τον τόπο η παράδοση που συνεχίζει να είναι ζωντανή και που αποτελεί έκφραση της εκκλησιαστικής ς.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι: η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», «δημιουργήθηκε σε αυτή την κρίσιμη εποχή για να συνδράμει και να συντρέξει, να συνεργήσει σε κάθε καλό, να κρατήσει ζωντανό το κουράγιο του λαού μας, να δίνει χαρά στην ψυχή, να παίρνει από την ενότητα μας δύναμη για να δώσουμε την μάχη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας και τον λαό μας».

Τέλος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος πως «μέσα από όλα τα τραγούδια φάνηκε ο πλούτος του τόπου μας γιατί ήταν όλα Ελληνικά, ήταν όλα θάλασσα, φως , αγάπη, ελπίδα, Θεός».

Η εκδήλωση αποτελεί πρόγευση από μια σειρά συνεργασιών που έπονται ανάμεσα στη «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» με διάφορους άλλους πολιτιστικούς και κοινωνικούς οργανισμούς οι οποίοι με την σειρά τους εκτελούν θαυμαστό στον τομέα τους.

Η εκδήλωση «Μουσικές θαλασσογραφίες και άλλες υμνωδίες» αποτελεί μέρος ενός συνόλου εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και πνευματικών συναντήσεων που θα λαμβάνουν χ στην πόλη και στην περιφέρεια του νομού καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, με γενικό τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας».

xorodiako_festival35xorodiako_festival15

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση