Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Ποιητική βραδιά, με το Νίκο Αλεξίου, τον «ποιητή της Διασποράς» στο Δ.Ω.Β.
Ποιητική βραδιά, με το Νίκο Αλεξίου,  τον «ποιητή της Διασποράς» στο Δ.Ω.Β.

Ποιητική βραδιά, με το Νίκο Αλεξίου, τον «ποιητή της Διασποράς» στο Δ.Ω.Β.

Ποιητική βραδιά, με το Νίκο Αλεξίου, τον «ποιητή της Διασποράς», διοργανώνουν τo παγκόσμιο σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων», σε συν με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου , το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016, στις 19.30, στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Για το έργο του Νίκου Αλεξίου, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Queens College της Νέας Υόρκης, θα μιλήσουν ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Χουλιάρας καθώς και ο ίδιος ο τιμώμενος Βολιώτης ποιητής.

*Ποιήματά του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Χαϊντούτη-Μαργαρίτη και Δημήτρης Δακτυλάς

*Ο Βασίλης Αγροκώστας θα ερμηνεύσει μελοποιημένη ποίηση από γνωστούς συνθέτες

*Τον ποιητή θα καλωσορίσει η Σοφία Ζαφραντζά-Βερμέουλεν, γραμματέας του Κοινού των Μαγνήτων.

Την έχει συντονίσει η Χρύσα Δραντάκη και θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Αχιλλέας Παπαρσένος στο χαιρετισμό του αναφέρει: «Το Κοινόν των Μαγνήτων, το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων, με μεγάλη χαρά διοργανώνει σε συν με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου μία ποιητική βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση του Νίκου Αλεξίου, διακεκριμένου Βολιώτη της Διασποράς και εκλεκτού μέλους του σωματείου μας.

Ο Νίκος Αλεξίου διαπρέπει στην Αμερική ως καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queens College της Νέας Υόρκης. Η επιστημονική προσφορά του στη μελέτη της ομογενειακής εμπειρίας στη Βόρειο Αμερική και το ιστορικό αρχείο του με τις μαρτυρίες των Ελλήνων της Νέας Υόρκης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας , όταν το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα κυριαρχεί στην επικαιρότητα παγκοσμίως.

Πέραν όμως από την κοινωνιολογία, ο Νίκος Αλεξίου έχει διακριθεί και στην ποίηση. Με σημείο αναφοράς την Αστόρια, την του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης, τα ποιήματα του αποτυπώνουν με ευαισθησία τις αγωνίες, τις ελπίδες , τις μνήμες, τον πόνο της ξενητιάς, τον αγώνα για προκοπή στη νέα και τη νοσταλγία για τη γενέτειρα, που οι παλαιότεροι άφησαν πίσω τους και οι νεότεροι αναζητούν.
Θα ήθελα επίσης να καλωσορίσω στο Βόλο τον Γιώργο Χουλιάρα, φίλο και επίσης εκλεκτό ποιητή, βαθύ γνώστη της ελληνικής παρουσίας και της λογοτεχνικής παραγωγής στην Αμερική , που θα παρουσιάσει το ποιητικό έργο του Νίκου Αλεξίου. …»

Στο ποίημά του «Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στο Βόλο» ο ποιητής γράφει: «Γύριζε στην πόλη σκεφτικός / μετά από τόσα χρόνια άγνωστος / στους κλειστούς αρχαίους δρόμους / χορτασμένος εξορίες / ξενιτιές και δόξα/….»

Ο Νίκος Αλεξίου μετά από απουσία πολλών ετών από την πόλη επιστρέφει με τις ποιητικές του συλλογές. Γεννημένος στο Βόλο το 1959, μετά από σπουδές οικονομικών στην Αθήνα μετέβη στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σπούδασε κοινωνιολογία. Από το 1990 διδάσκει στο Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης όπου τιμήθηκε με διδασκαλίας «President's Award for Excellence in Teaching”. Ανάμεσα σε άλλα επιστημονικά ενδιαφέροντα , διδάσκει και δημοσιεύει πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Είναι ιδρυτής και κύριος ερευνητής του Προφορικού Αρχείου του Ελληνισμού της Ν.Υόρκης. Έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα πέντε ποιητικές του συλλογές. Επίσης ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και αμερικάνικα έντυπα και ανθολογίες.

Για τον ποιητή και το έργο του καθώς και για τον ελληνισμό της Ν.Υόρκης θα μιλήσει ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Χουλιάρας, ο οποίος έχει εργασθεί ως Διευθυντής Τύπου και Επις σε Πρεσβείες και Προξενεία της Ελλάδας στη Ν.Υόρκη, στη Βοστώνη, στην Οττάβα, στην Ουάσιγκτον και στο , πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο ποιητής θα μιλήσει για το έργο του και ποιήματά του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Χαϊντούτη- Μαργαρίτη και Δημήτρης Δακτυλάς, ενώ ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών που έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς συνθέτες θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Αγροκώστας. Την θα χαιρετίσει η γραμματέας του Κοινού των Μαγνήτων Σοφία Ζαφρατζά-Βερμέουλεν, έχει συντονίσει η Χρύσα Δραντάκη και θα παρουσιάσει η Ροσσάνα Πώποτα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση