Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Παρουσίαση βιβλίου «Ο ΑΧΜΑΚΗΣ» στο κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ»
Παρουσίαση βιβλίου «Ο ΑΧΜΑΚΗΣ» στο κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ»

Παρουσίαση βιβλίου «Ο ΑΧΜΑΚΗΣ» στο κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ»

Συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων  της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη του Πολιτιστικού Αποθέματος», του φορέα Πολιτισμού της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στο πλαίσιο του Θεματικού έτους πολιτισμού, «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», την Τετάρτη 6 οεμβρίου 2019, 18.00 στο κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ», με την παρουσίαση του  βιβλίου «Ο ΑΧΜΑΚΗΣ» (μυθιστορηματική βιογραφία  του ζωγράφου της Ρωμιοσύνης Θεόφιλου) του  Βαγγέλη Παππά.

Σε τούτη τη δράση, συνεργάζεται με την   Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη  του Γραφείου Σχολικών δραστηριοτήτων , τους εκπαιδευτικούς Εικαστικών της και τις Εκδόσεις «ΕΝ ΠΛΩ».

Στόχος να γίνει ευρύτερα γνωστό και κατανοητό το βιβλίο του ζωγράφου Βαγγέλη Παππά, όπου πραγματεύεται τη μυθιστορηματική βιογραφία του κατεξοχήν εκπροσώπου της Λαϊκής Τέχνης, του ζωγράφου της Ρωμιοσύνης Θεόφιλου.

Αχμάκης σημαίνει ελαφρόμυαλος, ο αφελής, ίσως και ο καθυστερημένος. Ήταν το συνοδευτικό προσωνύμιο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ ήδη από την παιδική του ηλικία. Το σκωπτικό παράσημο μιας κοινωνίας για τον πιο ιδιότροπο καλλιτέχνη της νεότερης ελληνικής περιόδου.

Το βιβλίο του Βαγγέλη Παππά αποκαλύπτει μυθιστορηματικά την πολυκύμαντη βιογραφία του πιο παράξενου κι αμφιλεγόμενου Έλληνα ζωγράφου. Ενός ταπεινού φουστανελοφόρου, ενός οραματιστή, σε μια Ελλάδα που σχεδόν οι πάντες είχαν πάψει να ονειρεύονται. Ενός ανεπανάληπτου καλλιτέχνη που οι καινοτομίες του τότε, θεωρήθηκαν αδιάφορες και γραφικές και μιας τέχνης που ύμνησε με τρόπο πρωτόγνωρο την ελληνικότητα, τον έρωτα και τον ηρωισμό, σε τέτοιο βαθμό, που η ειλικρίνεια της, αν και θεωρήθηκε αδιάφορη από τους συμπατριώτες της, ωστόσο στη Δύση του μοντερνισμού αναγορεύτηκε ως σπουδαία κι ανεκτίμητη.

Η ιστορική διαδρομή του αξεπέραστου λαϊκού ζωγράφου, Θεόφιλου στο χρόνο, ήταν στ' αλήθεια μυθιστορηματική. Η σύγχρονη , οι νίκες και οι ήττες του ελληνισμού κινούν αδιάκοπα τον Θεόφιλο πάνω στον γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας ως πλάνητα και ιεραπόστολο της ανώτερης ιδέας του αγνού ηρωισμού, με μοναδικό του όπλο, ένα μονάχα πινέλο…

Ο Βαγγέλης Παππάς μέσα από την και τον μύθο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου που ενέπνευσε καθοριστικά την γενιά του '30, δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο έργο, στο οποίο αναζητείται ο δρόμος προς την προσωπική ελευθερία και την κάθαρση. Ένας κόσμος οραμάτων και μυστικών αποθεώσεων, εσωτερικότητας και συμβόλων, οικοδομούν τον χαρακτήρα του σοφού Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, μέσα από το λαϊκό και πανάγιο ύφος της γλώσσας των καιρών του, και των έργων του που μας ταξιδεύουν με ασφάλεια στις αλήθειες του Αχμάκη της Βαρειάς.

Ο Βαγγέλης Παππάς γεννήθηκε το 1976 στον Πειραιά. Προτού εισέλθει ως επιτυχών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Θεσσαλονίκη το 1995, είχε ήδη σπουδάσει τέσσερα έτη Βυζαντινή Τέχνη με δασκάλους όπως, ο Γιάννης Καρούσος, ο Λιόνδας, ο Ζίας και πολλοί άλλοι. Από την Σχολή Καλών Τεχνών αποφοίτησε το 2002 και κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας δημιούργησε το περίφημο Μουσείο του Ρούπελ στο Πετρίτσι Σερρών. Στην συνέχεια έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και μέχρι σήμερα έχει στήσει 9 ατομικές εκθέσεις, ενώ από το  2008 δημιούργησε το Εικαστικό Εργαστήριο της ARTe έναν πραγματικό χώρο πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας. Το 2014 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο: Το συναξάρι του Μεγαλομάρτυρα Αθανάσιου Διάκου, από τις εκδόσεις Παρρησία.

Ιδιαίτερα αξίζει να αναφερθεί, ότι ο εικαστικός και συγγραφέας Βαγγέλης Παππάς, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων  της ΔΔΕ Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη αλλά και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας Ματούλα Μακέλη, στο πλαίσιο προώθησης της φιλαναγνωσίας, της διαθεματικότητας και της βιωματικής επαφής των με συγγραφείς οι οποίοι πραγματεύονται θέματα τος, πολιτισμού, και δη Τοπικής ιστορίας, θα συνομιλήσει με μαθητές σχολικών μονάδων ξεδιπλώνοντας το πάζλ της εικαστικής τέχνης μέσα από τη συγγραφή της μυθιστορηματικής βιογραφίας του Μυτιληνιού ζωγράφου Θεόφιλου.

Μέσα από μια  εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές μπορεί να  εμπλουτιστεί η πολιτιστική ζωή του σχολείου και της πόλης συλλήβδην αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα.

Τέλος, σε ότι αφορά την εκδήλωση, η Σοφία Κανταράκη, φιλόλογος, συγγραφέας, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας, θα προσεγγίσει το βιβλίο μέσα από τη φιλο της ματιά, αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που αυτό εκπέμπει.

Η Μαρία Νάνου, ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης, στη Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου με την ενασχόλησή της με το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, έχει αποκτήσει μια σφαιρική γνώση για τον Θεόφιλο.

Η εικαστικός Ελπινίκη Καμόσου, θα παρουσιάσει την άλλη πλευρά του βιβλίου, πως ακριβώς μπορεί να το δει μια «συνάδελφος» του Θεόφιλου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η  τοποθέτηση του συγγραφέα Βαγγέλη Παππά στο κλείσιμο της εκδήλωσης, λίγο πριν την καταληκτική παρέμβαση από τον μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού»   Ιγνάτιο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση