Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Παρουσίαση βιβλίου «Αξέχαστος Πόνος» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας
Παρουσίαση βιβλίου «Αξέχαστος Πόνος» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

Παρουσίαση βιβλίου «Αξέχαστος Πόνος» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

Η παρουσίαση του βιβλίου του Αθανάσιου Ε. Καραθανάση «Αξέχαστος Πόνος» (Εκατό χρόνια από την συνθήκη των Σεβρών, με 42 αφηγήσεις από το μικρασιατικό έπος) θα γίνει  την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο ς, Δήμου Βόλου.

Από την αρχή του περασμένου μήνα Μαρτίου, συνεχίζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της  Μητρόπολης , δια του ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Μικρασιατών ς Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», η Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «γων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

 

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, απολύτως μέσα στο πνεύμα των επετειακών εκδηλώσεων, παρουσιάζεται τούτη τη φορά.

Τίτλος του: «Αξέχαστος Πόνος» Σαράντα δύο αυτές αφηγηματικές μικροϊστορίες από το μικρασιατικό έπος.

Ακόμη ένα έργο του συμπολίτη , ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, τ. προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών  και καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αθανασίου Ε. Καραθανάση.

Η καταγραφή αυτή είναι ασφαλώς ανεκτίμητη, γιατί διατηρεί τη βιωμένη εμπειρία, εν προκειμένω, δεκαεπτά νεαρών αξιωματικών της Μικρασιατικής Εκστρατείας και πέντε δημοσιογράφων, που συνόδεψαν τον ελληνικό στρατό σ' αυτήν και εκφράζει, παρά τον πόνο και την άφατη θλίψη, που κουβαλούν οι αφηγήσεις τους, τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος στο παρόν.

Οι αφηγήσεις τούτες δημοσιεύτηκαν σποραδικά στο περιοδικό Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια, τα έτη 1927-1928, ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, με πρωτοβουλία λογοτεχνών της εποχής εκείνης, στον οποίο μετείχαν οι νεαροί αυτοί αξιωματικοί, με δεκαεπτά τον αριθμό αφηγήσεις, και πέντε γνωστοί δημοσιογράφοι της εποχής, που, όπως ειπώθηκε, έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις αυτές, ως τρόπον τινά, πολεμικοί ανταποκριτές.

Ο  ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου διασκεύασε τα κείμενα αυτά, των αξιωματικών και Δημοσιογράφων, τα κατέταξε χρονολογικά, κατά την ροή των γεγονότων των ετών 1919-1922, τα σχολίασε, τα τοποθέτησε στο ιστορικό τους πλαίσιο και τα εμπλούτισε με κατανοητά σχεδιαγράμματα, όπου απεικονίζονται τα περιγραφόμενα περιστατικά.

Στο βιβλίο περιγράφονται, από τους αξιωματικούς και τους δημοσιογράφους, επεισόδια από τις μάχες στην Κοβαλίτσα, την Προύσα, την Κιουτάχεια, το Εσκί Σεχίρ, το Αφιόν Καραχισάρ, τα μέρη της Νικομήδειας, την εκστρατεία του Σαγγαρίου.

Με ένα λόγο το βιβλίο “Αξέχαστος Πόνος”  του καθηγητή Αθανάσιου Ε. Καραθανάση είναι μια μαρτυρία για εκείνη την τριετία (1919-1922), όπου νεαροί αξιωματικοί, και προπαντός οι γενναίοι και ενάρετοι στρατιώτες τους, τα παλληκάρια τα καλά, προέταξαν τα στήθη τους στην πρώτη γραμμή και με τη μεγαλύτερη αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια θυσιάσθηκαν για αρχές και αξίες, που ενσυνείδητα είχαν, κι ας μην ζήτησαν ευθύνες απ' εκεί τους αιτίους της μεγαλύτερης καταστροφής του Γέ, τη Μικρασιατική.

Η Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», έχει την ευθύνη της οργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, στις 19.30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Δήμου Βόλου, ενώ την παρουσίαση του Βιβλίου θα κάνει ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α' /θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ποιητής, Αντώνης Δ. Αντωνίου, από το οποίο θα διαβάζει κείμενα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς.

Στη συνέχεια θα λάβει τον λόγο ο συγγραφέας Αθανάσιος Καραθανάσης, για να κάνει το κλείσιμο της εκδήλωσης ο μητροπολίτης & Αλμυρού Ιγνάτιος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση