Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Παρουσίαση του λευκώματος «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…»
Παρουσίαση του  λευκώματος «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…»

Παρουσίαση του λευκώματος «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…»

Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…», που εξέδωσε το αυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα στο νησί του Παπαδιαμάντη. Σχετική θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19.30 στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του κτιρίου “Ματσάγγου”.

Το καλαίσθητο λεύκωμα, το οποίο επιμελήθηκε η γραφίστρια Άννα Ταχτσή από τη Σκιάθο, αποτελείται από 296 σελίδες, έχει σκληρόδετο εξώφυλλο, ενώ τυπώθηκε στη «ίκη Εκδοτική». Αποτελεί δε « ζωής» του καπετάν – Γιάννη Παρίση, που είχε την αρχική σκέψη, συγκέντρωσε όλες τις φωτογραφίες και αναζήτησε και τους χορηγούς του, τους αδερφούς Δερβένη, του «Skiathos Palace».

Οι «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…», παρουσιάζουν μοναδικά τεκμήρια για τη ζωή στη Σκιάθο του παρελθόντος, είναι χωρισμένες σε 14 ενότητες και αποτυπώνουν την καθημερινότητα των Σκιαθιτών από τον 19ο αιώνα, μέχρι τον πρώτο καιρό της Μεταπολίτευσης.

Αρκετές από τις παλαιότερες φωτογραφίες απεικονίζουν τοπία του νησιού των Βορείων Σποράδων. Στις υπογραφές μπορεί κάποιος να διακρίνει τα ονόματα των Στουρνάρα και Διαμαντόπουλου, αλλά και του Σίμου Λαδόπουλου, γνωστού φωτογράφου από τη Σκόπελο. Ο κύριος, όμως, όγκος του φωτογραφικού αρχείου προέρχεται από ντόπιους, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι, προήλθε από την του αρχείου του Νίκου Μαστρογιάννη από τα Λεχώνια.

Στο λεύκωμα αποτυπώνεται υλικό με αγαπημένα για το νησί θέματα, όπως είναι τα καρνάγια, ο Σκιαθίτης και η θάλασσα, τα ταξίδια, η παραδοσιακή φορεσιά, θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, , εκδρομές και πανηγύρια, σχολικές και στρατιωτικές αναμνήσεις, καφενεία και καθημερινή ζωή.
Αποτελεί δε μία τεράστια κληρονομιά για το νησί, ενώ, σύμφωνα με τον εκδότη, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να γίνει και ένας δεύτερος , δεδομένου ότι υπάρχει άπειρο υλικό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19.30 στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του κτιρίου “Ματσάγγου”, 28ης Οκτωβρίου 78, 2ος όροφος, στον Βόλο και θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του δημάρχου Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα.

Η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – υ Ύδρας, Ντίνα Αδαμοπούλου, ιστορικός-αρχειονόμος, θα κάνει την πρώτη παρουσίαση, για να ακολουθήσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Νίκος Βατόπουλος.

Ο Γιάννης Φαφούτης, φωτογράφος – ερευνητής από την Βόρεια Εύβοια, ετοίμασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ολιγόλεπτη προβολή ς απεικόνισης, από το υλικό του λευκώματος, και θα την διανθίσει με τον εξαιρετικό του λόγο.


Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, το κοινό θα μπορέσει να αποκτήσει σε προνομιακή τιμή το λεύκωμα και να γευτεί Σκιαθίτικους μεζέδες και γλυκίσματα.

"Αλιεύοντας" την είδηση