Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Παρουσίαση του λευκώματος «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…»
Παρουσίαση του  λευκώματος «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…»

Παρουσίαση του λευκώματος «Φωτομνήμες που μας ταξιδεύουν…»

Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, κυκλοφόρησε το λεύκωμα « που μας ταξιδεύουν…», που εξέδωσε το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα στο νησί του Παπαδιαμάντη. Σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19.30 στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του κτιρίου “Ματσάγγου”.

Το καλαίσθητο λεύκωμα, το οποίο επιμελήθηκε η γραφίστρια Άννα Ταχτσή από τη Σκιάθο, αποτελείται από 296 σελίδες, έχει σκληρόδετο εξώφυλλο, ενώ τυπώθηκε στη «Νίκη Εκδοτική». Αποτελεί δε «έργο ζωής» του καπετάν – Γιάννη Παρίση, που είχε την αρχική σκέψη, συγκέντρωσε όλες τις φωτογραφίες και αναζήτησε και τους χορηγούς του, τους αδερφούς Δερβένη, του «Skiathos Palace».

Οι « που μας ταξιδεύουν…», παρουσιάζουν μοναδικά τεκμήρια για τη ζωή στη Σκιάθο του παρελθόντος, είναι χωρισμένες σε 14 ενότητες και αποτυπώνουν την καθημερινότητα των Σκιαθιτών από τον 19ο αιώνα, μέχρι τον πρώτο καιρό της Μεταπολίτευσης.

Αρκετές από τις παλαιότερες φωτογραφίες απεικονίζουν τοπία του νησιού των Βορείων Σποράδων. Στις υπογραφές μπορεί κάποιος να διακρίνει τα ονόματα των Στουρνάρα και Διαμαντόπουλου, αλλά και του Σίμου Λαδόπουλου, γνωστού φωτογράφου από τη Σκόπελο. Ο κύριος, όμως, όγκος του φωτογραφικού αρχείου προέρχεται από ντόπιους, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι, προήλθε από την αγορά του αρχείου του Νίκου Μαστρογιάννη από τα Λεχώνια.

Στο λεύκωμα αποτυπώνεται υλικό με αγαπημένα για το νησί θέματα, όπως είναι τα καρνάγια, ο Σκιαθίτης και η θάλασσα, τα ταξίδια, η παραδοσιακή φορεσιά, θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, επαγγέλματα, εκδρομές και πανηγύρια, σχολικές και στρατιωτικές αναμνήσεις, καφενεία και καθημερινή ζωή.
Αποτελεί δε μία τεράστια κληρονομιά για το νησί, ενώ, σύμφωνα με τον εκδότη, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να γίνει και ένας δεύτερος τόμος, δεδομένου ότι υπάρχει άπειρο υλικό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19.30 στη μεγάλη αίθουσα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του κτιρίου “Ματσάγγου”, 28ης Οκτωβρίου 78, 2ος όροφος, στον Βόλο και θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του δημάρχου Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα.

Η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, Ντίνα Αδαμοπούλου, ιστορικός-αρχειονόμος, θα κάνει την πρώτη παρουσίαση, για να ακολουθήσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Νίκος Βατόπουλος.

Ο Γιάννης Φαφούτης, φωτογράφος – ερευνητής από την Βόρεια Εύβοια, ετοίμασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ολιγόλεπτη προβολή ψηφιακής απεικόνισης, από το υλικό του λευκώματος, και θα την διανθίσει με τον εξαιρετικό του λόγο.

Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του προέδρου Μουσείου Ναυτικής & Πολιτιστικής παράδοσης Σκιάθου, Γιάννη Θ. Παρίσση, για να γίνει το κλείσιμο της εκδήλωσης από τον
μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνάτιο.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, το κοινό θα μπορέσει να αποκτήσει σε προνομιακή τιμή το λεύκωμα και να γευτεί Σκιαθίτικους μεζέδες και γλυκίσματα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Alzheimer παρουσιάζει και η καρδιά - https://t.co/Q0OrUI80N3 -

  • Παράταση στην κατάθεση φακέλων του προγράμματος εξοικονόμησης ύδατος #εξοικονόμησηύδατος - https://t.co/RRCg0Kxs9y -

  • Οδηγούσε δίκυκλο στην παραλία χωρίς δίπλωμα και συνελήφθη #οδήγησηχωρίςδίπλωμα - https://t.co/gPPmXI0USM -

"Αλιεύοντας" την είδηση