Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Παρουσίαση βιβλίου του τ. βουλευτή Ιωάννη Αντωνόπουλου «Η Δράσις του Π/Π ΛΕΒΕΝΤΗΣ στην Κύπρο»
Παρουσίαση βιβλίου  του τ. βουλευτή  Ιωάννη Αντωνόπουλου  «Η Δράσις του Π/Π ΛΕΒΕΝΤΗΣ στην Κύπρο»

Παρουσίαση βιβλίου του τ. βουλευτή Ιωάννη Αντωνόπουλου «Η Δράσις του Π/Π ΛΕΒΕΝΤΗΣ στην Κύπρο»

Προυσίση του βιβλίου του τ. βουλευτή Ιωάννη Γ.Αντωνόπουλου  «Η Δράσις του Π/Π ΛΕΒΕΝΤΗΣ στην Κύπρο» θα γίνει  την  Πέμπτη 14 Απριλίου, στις 20.30 στο  Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Το βιβλίο , με τίτλο: «Η Δράσις του Π/Π ΛΕΒΕΝΤΗΣ στην Κύπρο» , από τις εκδόσεις «ΠΑΛΜΟΣ» , παρουσιάζεται από τον φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός , για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» και την Ένωση Κυπρίων Νομού .

Μισό και πλέον αιώνα μετά την παρουσία του στην Κύπρο, όπου υπηρέτησε ως κυβερνήτης του παράκτιου περιπολικού «Λεβέντης» με το βαθμό του έφεδρου ανθυπορχου, ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας  Ιωάννης Γ. Αντωνόπουλος αποφάσισε να γράψει για όσα βίωσε στη Μεγαλόνησο από το καλοκαίρι του 1964 μέχρι τον Οκτώβριο του 1965. Ο συγγραφέας με το βιβλίο του αυτό επιχειρεί να φωτίσει από τη δική του πλευρά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο πολύπαθο νησί μία δεκαετία πριν από την εισβολή του Αττίλα.

Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι τα δραματικά γεγονότα που έγιναν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1964, με αποκορύφωμα τις συμπλοκές στον τουρκοκυπριακό θύλακα που δημιουργήθηκε στις περιοχές της Μανσούρας και των Κόκκινων. Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ο φόρος αίματος για την Ελλάδα υπήρξε βαρύς, με τις απώλειες που υπήρξαν ανάμεσα στο πλήρωμα από το περιπολικό «Φαέθων» μετά από τη φονική επίθεση της τουρκικής αεροπορίας.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο δίοπος αρμενιστής Νικόλαος Καπαδούκας από τη , ο οποίος έπεσε από τα πυρά των τουρκικών αεροσκαφών F-100, όταν εκείνα έσπευσαν να υποστηρίξουν τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων. Αργότερα, μετά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο νησί των Β. Σποράδων τοποθετήθηκε προτομή του πεσόντα ναύτη, με δαπάνη των ανδρών του Βασιλικού Ναυτικού που συνυπηρέτησαν με τον Καπαδούκα στην Κύπρο το 1964 και της τότε Κοινότητας Γλώσσας.

Η εξιστόρηση του βιβλίου ξεκινάει με την άφιξη του Ιωάννη Αντωνόπουλου στην Κύπρο, όπου ταξίδεψε με πλαστό διαβατήριο. Είχε το ψευδώνυμο Γεωργιάδης, υποτίθεται δικηγόρος από την Αμμόχωστο, προκειμένου να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα επί κυπριακού εδάφους. Με το πλοίο της γραμμής έφτασε αρχικά στη Λεμεσό, ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Λευκωσία και ανέλαβε επίσημα καθήκοντα.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας θυμάται λεπτό προς λεπτό τις περιπολίες της ακταιωρού «Αρίων», η οποία μετονομάστηκε σε «Λεβέντης» προς τιμήν του δωρητή βιομήχανου Αναστάσιου Λεβέντη, στις ακτές της Βόρειας Κύπρου. Η παραβολή του ημερολογίου από το πλοίο, το οποίο υπό τις διαταγές του Ιωάννη Αντωνόπουλου κατέγραψε 550 ώρες υπηρεσίας εν πλω διανύοντας 11.000 ναυτικά μίλια, αποκαλύπτει όλα όσα βίωσε τότε ως κυβερνήτης του Π/Π «Λεβέντης».

Για τα γεγονότα του 1964 ο συγγραφέας προσέφυγε στα βιβλία των αντιναύαρχων «Το πολεμικό ναυτικό στην Κύπρο» του Γεώργιου Δημητρόπουλου και «Το τέλος της σιωπής» του Πέτρου Αραπάκη. Ειδικά από τον τελευταίο παραθέτει ενδιαφέροντα αποσπάσματα με τις κρίσεις του τότε Ναυτικού Διοικητή Κύπρου, ενώ ο κ. Αντωνόπουλος στο πόνημά του συμπεριέλαβε επίσης μία σειρά ερωτήσεων στον ύπαρχο του «Αρίωνα», τον έφεδρο σημαιοφόρο Δημοσθένη Ξανθόπουλο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει στο βιβλίο και η ανάλυση του Ιωάννη Αντωνόπουλου για το Κυπριακό ζήτημα. Σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα και τη δράση του με την Α Β', αλλά και των υιπων πρωταγωνιστών του εθνικού ζητήματος της Κύπρου, που κορυφώθηκε με το δράμα της εισβολής το 1974. Η αφήγησή του περιλαμβάνει περιστατικά, όπως την οργισμένη απάντηση του Καραμανλή στον Μακάριο κατά τη σύσκεψη του Λονδίνου το 1959, που φανερώνουν το έντονο παρασκήνιο μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Ο Ιωάννης Αντωνόπουλος παραθέτει τις απόψεις του για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί, σε μία ταραγμένη περίοδο για τους Κύπριους, με τον ίδιον να συνεισφέρει στον αγώνα τους, ο οποίος όμως δυστυχώς δεν δικαιώθηκε ποτέ.

Στο τέλος του βιβλίο , παρουσιάζεται πλούσιο παράρτημα πενήντα περίπου σελίδων , με πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής  και ιστορικά έγγραφα.

Το βιβλίο «Η Δράσις του Π/Π ΛΕΒΕΝΤΗΣ στην Κύπρο» θα παρουσιάσουν:

Ο ομότιμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών , Θανάσης Καραθανάσης και ο ναύαρχος (ε.α.) Γρηγόρης Δεμέστιχας , Επίτιμος Αρχηγός Στόλου.

Σχολιάζει και συντονίζει ο Νίκος Τσούκας.

Την  εκδήλωση θα κλείσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Αναμένεται να παρευρεθούν πρώην Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, παλαιοί συμπολεμιστές του Ιωάννη Αντωνόπουλου , Πηλιορείτες και πολλοί πολιτικοί του φίλοι.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Ένωση Κυπρίων Νομού Μαγνησίας , που την περασμένη εβδομάδα τίμησε την επέτειο της εξέγερσης των Κυπρίων την 1η Απριλίου 1955 κατά των Άγγλων κατακτητών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση