Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Παρουσίαση του βιβλίου “Το ταξίδι της Νεφέλης στο προϊστορικό Διμήνι”
Παρουσίαση του βιβλίου “Το ταξίδι της Νεφέλης στο  προϊστορικό Διμήνι”

Παρουσίαση του βιβλίου “Το ταξίδι της Νεφέλης στο προϊστορικό Διμήνι”

Την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Λαμπράκη με τον τίτλο “Το ταξίδι της Νεφέλης στο ”, διοργανώνουν το σωματείο «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου», η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου και οι «Εκδόσεις Πηγή», την Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 19.00, στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ( Αργοναυτών και Φιλελλήνων), στον Βόλο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αδρύμη-Σισμάνη, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων, η Κατερίνα Μαλαμίτσα, σχολική σύμβουλος της 2ης Εκπαιδευτικής ς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η Ελένη Κυριέρη, δασκάλα, διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και η Λιάνα Πασχούδη, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κερασία Μπαρτζιώκα, εκπαιδευτικός, μουσειοπαιδαγωγός και πρόεδρος του Σωματείου “Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου”.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα ζωντανέψουν παιδιά από τη Δ' τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Σχετικά με την ιδέα

Το ταξίδι της Νεφέλης στο , είναι το δικό μου λιθαράκι για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Νεολιθική Εποχή στην περιοχή μας, σηματοδοτεί την γέννηση ενός λαμπρού πολιτισμού που θεμελιώθηκε πάνω στην πέτρα και γι' αυτό είναι ακλόνητος ανά τους αιώνες.

Όταν συνειδητοποίησα πως με τον ίδιο σχεδόν πρωτόγονο τρόπο έπαιζα εγώ, η μου κι ο πατέρας μου, που είμαστε άλλη γενιά, με πέτρες, ξύλα, πηλό, κ.λπ. συγκλονίστηκα και θέλησα να μάθω πώς γίνεται και μας ενώνει αυτή η μνήμη, που βρίσκεται μέσα στο DNA μας και δε μας τη διδάσκει κανείς!

Ψάχνοντας έφτασα στα βάθη των αιώνων. Έμαθα πως το Σέσκλο, λίγο έξω από το Βόλο, είναι ο πρώτος οργανωμένος οικισμός της Ελλάδος κι όλης της Ευρώπης(!!!!) και από τη στιγμή που οι άνθρωποι οργανώθηκαν σε κοινωνία, φαντάστηκα πως τα παιδιά θα έπαιζαν με τον ίδιο πρωτόγονο τρόπο που παίζαμε κι εμείς στα πέτρινα χωριά μας, αφού μάλιστα είχαν τα ίδια υλικά (πέτρες, ξύλα, κοχύλια, άχυρα, πηλό…)

Το παιχνίδι λοιπόν είναι ο άξονας του βιβλίου, η κοινή γλώσσα των παιδιών όλων των εποχών!!!

Εγώ βέβαια, γράφω για το Διμήνι επειδή νιώθω πως έχουμε περισσότερα κοινά απ' ότι με το Σέσκλο!

Περιγράφω σκηνές καθημερινότητας και περιπέτειες, και μέσα από αυτές γνωρίζουμε το Νεολιθικό Πολιτισμό. Ζούμε την ιστορία εκ των έσω!

Ζούμε σε μια εποχή, όχι απλώς επιβίωσης αλλά δημιουργίας!

Σκιαγραφείται η ανάγκη του ανθρώπου που είναι μέλος μιας οργανωμένης πλέον κοινωνίας να επιβιώσει, να αγωνιστεί, να ονειρευτεί, να εκφραστεί, να δημιουργήσει, να εξερευνήσει, να μάθει, να ταξιδέψει, να ερωτευθεί, να πετάξει… Κοινώς, να χαρεί τη ζωή!!! Η τελευταία φράση του βιβλίου Ένα θαυμαστό δημιούργημα, ένα φανταστικό ταξίδι! δεν αφορά μόνο στο Μουσείο και στο Νεολιθικό Πολιτισμό, αλλά σε όλα τα επιτεύγματα που έχει κατακτήσει ο άνθρωπος στην πορεία του στο χρόνο.

Έτσι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο που στηρίζει όλο το βιβλίο!!! Γιατί ακόμα και ίδιο το βιβλίο είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα, ένα θαυμαστό δημιούργημα, ένα φανταστικό ταξίδι. Σ' αυτό το βιβλίο, προσπάθησα να καταγράψω την επιστημονική γνώση με πολύ απλό τρόπο, παιδικό! Δεν ήταν εύκολο! Γράφω για τους προ προ παππούδες του Ιάσονα! Έτσι από πείσμα!Γιατί πολλοί νομίζουν πως η ιστορία του τόπου μας αρχίζει με την Αργοναυτική Εκστρατεία. Κι από πείσμα καταγράφω καθημερινές σκηνές και παιχνίδια που θα αποκτήσουν μουσειακή αξία σε λίγο καιρό! Γιατί τα παιδιά έπαψαν να παίζουν όπως εμείς, μ´ ανοιχτά τα χέρια σαν να πετάμε…

Κι έπαψαν να κοιτάνε τον ουρανό και να κάνουν όνειρα! Τ τα παιδιά παίζουν με σκυμμένο το κεφάλι!!! πάνω από ένα τάμπλετ. Αυτό με τρομάζει!!! Ζούμε κοσμοϊστορικές στιγμές, κι είπα να προλάβω να γράψω …για μας!

Η σκηνή του θερισμού και η σκηνή του γάμου είναι καθαρή μυθοπλασία. Δεν ξέρουμε αν γίνονταν έτσι. Όμως εγώ φαντάστηκα πως δεν γίνεται σ' ένα τέτοιο πολιτισμό να μην υπάρχουν κάποιου είδους τελετές για σημαντικά γεγονότα (πχ θερισμός).

Επίσης τότε γεννήθηκαν ιδέες, και συμπεριφορές που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Π.χ η έννοια της μητρότητας, της ιδιοκτησίας, κοινωνικές δομές, παρεμβάσεις στο περιβάλλον, καλωπισμός, body-painting… Τότε γεννήθηκαν, εκτός από τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο, ο χτίστης, ο καλαθοπλέκτης, ο κοσμηματοποιός, ο αγγειοπλάστης, ο γλύπτης, ο μυθοπλάστης…

Η αγάπη μου για το Μουσείο και τη θάλασσα είναι εμφανής. Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει από το Μουσείο και τελειώνει σ'αυτό, και η μυθοπλασία αρχίζει με τη θάλασσα και κλείνει με την έναρξη μιας νέας εποχής, της Εποχής του Χαλκού, που την έφεραν οι θαλασσινοί.

Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν προτάσεις για παιχνίδια και δραστηριότητες, ατομικές ή ομαδικές, που ελπίζω να εμπνεύσουν παιδιά και εκπαιδευτικούς, κι έτσι να γίνει το βιβλίο ένα πολυεργαλείο για περισσότερες δράσεις, γιατί είναι πολυθεματικό. πχ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ : Το παιχνίδι, τα , η διατροφή, τα του Πηλίου, τα ακούσματα-ήχοι, η ενδυμασία, η μουσική, η αρχιτεκτονική, η ναυσιπλοΐα, το εμπόριο… Μ' αυτόν τον τρόπο θα καταλάβουν καλύτερα τα παιδιά την ιστορική συνέχεια τόσων χιλιάδων χρόνων!!!
Γιατί μην κοιτάτε εμείς, που κατά κάποιο τρόπο έχουμε κοινά βιώματα, ακούσματα και εικόνες με τους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Φανταστείτε ένα παιδί μιας σύγχρονης μεγαλούπολης….
Επίτηδες θέλησα να βάλω ασπρόμαυρα σκίτσα, που λειτουργούν συμπληρωματικά, γιατί να είναι περισσότερο οι λέξεις που θα ενεργοποιήσουν την φαντασία των παιδιών.
Σκοπός μου
-Να ζωντανέψει ο αρχαίος οικισμός.
Οι πέτρες αυτές, τ'απομεινάρια του Διμηνίου, έχουν ζωή, έχουν φωνή…Όταν πάτε ξανά στο Διμήνι, φανταστείτε το εργαστήριο του αγγειοπλάστη. Ψάξτε για το της Νεφέλης. Μυρίστε το φαγητό. Ακούστε τον ήχο από τα πέτρινα σφοντύλια του αργαλειού… -Το Μουσείο μας κάνει απίστευτες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Όμως, όταν δεν είναι εφικτό να το επισκεφτεί ένα παιδί μιας απομακρυσμένης περιοχής, να “πηγαίνει το Μουσείο” με ξεναγό την Αγγελική και την Νεφέλη στο ίδιο το παιδί!!! Να φωνάξουμε πως εδώ, δίπλα στον εύφορο Θεσσαλικό κάμπο, δίπλα στο Πήλιο, το βουνό των τεσσάρων εποχών, με την αύρα της θάλασσας, την πέτρα και τον πηλό οικοδομήθηκε ένας λαμπρός πολιτισμός!!!!
Ελπίζω να απολαύσετε την ανάγνωση του βιβλίου, ταξιδεύοντας με τη Νεφέλη στο Προϊστορικό Διμήνι!!!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση