Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος «ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΕΣ» της Π.Σ. Δέλτα
Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος «ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΕΣ» της Π.Σ. Δέλτα

Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος «ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΕΣ» της Π.Σ. Δέλτα

H παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Π.Σ. Δέλτα με τίτλο «ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΕΣ» από τις εκ «ΕΡΜΗΣ» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 8.00 το βράδυ στο Μουσείο της Πόλης του (Φερών 17, Παλαιά).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ιωάννα Πετροπούλου , ιστορικός

Αλέκος Π. Ζάννας , επιμελητής του αρχείου της Π.Σ. Δέλτα.

Οι «Ρωμιοπούλες» είναι το μόνο της Π. Σ. Δέλτα  που δεν απευθύνεται σε παιδιά. Η δημοσίευσή του, 75 χρόνια μετά το τέλος της συγγραφής του, σηματοδοτεί και το τέλος της παρουσίασης των κειμένων της Δέλτα που βρέθηκαν στο αρχείο της και αποτελούν αυτοτελή αυτοβιογραφικά κείμενα. Αρχίζει να γράφεται το 1926, ίσως και νωρίτερα και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 1939. Αποτελεί μία τριλογία 1769 δακτυλόγραφων ή … τυπωμένων σελίδων. Τα τρία μέρη έχουν τους τίτλους Το Ξύπνημα, Λάβρα και Σούρουπο.

Η δράση της τριλογίας ξεκινά τον Ιανουάριο του 1895 και τελειώνει τον οέμβριο του 1920. Τα ιστορικά γεγονότα που σημαδεύουν τις ακραίες αυτές ημερομηνίες είναι η πτώση του Χ. Τρικούπη και η πτώση του Ελ. Βενιζέλου αντίστοιχα. Η κεντρική ηρωίδα, η Δέσποινα Κρινά – Δαπέργολα τζεται με την Π. Σ. Δέλτα. Πολλοί από τους ήρωες ή τα γεγονότα του μυθιστορήματος αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα ή γεγονότα που βρίσκουμε στη ζωή της Δέλτα.

Η Δέλτα θεωρεί το έργο της τελειωμένο τον Δεκέμβριο του 1939. Σημειώνει στο ημερολόγιό της στις 13 Μαρτίου 1940: «Όταν τελείωσα «το έργο» μου, κατέθεσα τα όπλα, είπα πως μπορώ πια να πεθάνω αρκεί να το δημοσιεύσουν τα παιδιά μου, σαν ελευθερωθούν οι Ελληνικές ψυχές και συνειδήσεις. Αυτά τον περασμένο Δεκέμβριο. Τώρα θέλω να δω την ελευθερία αυτή, ψυχών και συνειδήσεων. Μα θα την δω άραγε;». Η αναφορά στις σκλαβωμένες ψυχές και συνειδήσεις έχει σχέση με την δικτατορία του Μεταξά. Ακολούθησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο ελληνικός .

Η Δέλτα επικεντρώνει τη συγγραφή των αναμνήσεών της στην περίοδο της σχέσης της με τον Δραγούμη, ενώ η αυτοκτονία της ηρωίδας είναι ένα προάγγελμα  της αυτοκτονίας της ίδιας είκοσι χρόνια αργότερα, με αφορμή την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα και την κατάληψη της χώρας.

Σε γενικές γραμμές οι «Ρωμιοπούλες» διατρέχουν την προσωπική της Π. Σ. Δέλτα. Ανεξάρτητα από τις μυθιστορηματικές προσθήκες, η προσωπική της , όπως μας την έχει καταθέσει με τις Αναμνήσεις και τα προσωπικά της που γράφει από το 1899 ως το θάνατό της, εμφανίζεται ξεκάθαρα. Με τον τρόπο αυτό θέλει να καταθέσει την προσωπική της ιστορία στο ευρύ κοινό με μυθιστορηματική μορφή. Οι διάφορες Αναμνήσεις αποτελούν την πρώτη ύλη του μυθιστορήματος, που δίνεται στο ευρύ κοινό με καθυστέρηση 75 χρόνων.

Το βιβλίο θα διατίθεται από τις εκ «Ερμής», στο πωλητήριο του Μουσείο της Πόλης.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση