Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » «Παραμύθια για ν’ ανταμώνεις τον εαυτό σου» στο Αρχοντικό Ζαφειρίου
«Παραμύθια για ν’ ανταμώνεις τον εαυτό σου» στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

«Παραμύθια για ν’ ανταμώνεις τον εαυτό σου» στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

 

     Μια ξεχωριστή βραδιά υπόσχεται  το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» , στο , την Δευτέρα 19 Αυγούστου στις 20.30, με την υπέροχη και αγαπημένη αφηγήτρια παραμυθιών Μάρω Αισώπου , με τίτλο « Παραμύθια για ν' ανταμώνεις τον εαυτό σου».

Οδηγός  σε τόπους άχρονους και άχωρους η Μάρω Αισώπου με το κόκκινο κουβάρι της και την μαγεία των λέξεων των παραμυθιών της προφορικής μας παράδοσης .

Λέξεις που κάνουν τους ενήλικες να ονειρεύονται και τα παιδιά να ανοίγουν μάτια ορθάνοιχτα , που ανοίγουν πόρτες , που σώζουν , λέξεις που σκοτώνουν και λέξεις που πλέκουν όρκους αιώνιας αγάπης. Κι ανάμεσά τους  τραγούδια συνοδευόμενα από το ξεχωριστό κανονάκι του Ζήση Γεωργαλιού , τραγούδια που κρύβουν μυστικά και δίνουν ελπίδα στους ανθρώπους.

Κάθε παραμύθι μεταφέρει με τρόπο ευθύβολο μηνύματα σημαντικά και διαχρονικά, όπως η πίστη, η δύναμη και η ελπίδα. Με αφορμή τις προβληματικές του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής –φόβος, μοναξιά, επικοινωνία, απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση– και με όχημα την παραμυθιακή διήγηση, το παραμύθι με τις ξεχασμένες λέξεις μας υποδεικνύει έναν καλύτερο δρόμο, ένα χρήσιμο, κυρίως για τους μικρότερους, προσανατολισμό την αισιοδοξία μέσα από την ενδυνάμωση της πίστης ακόμη και σε ό,τι φαντάζει αδύνατο.

Ο λόγος, πλούσιος, άρτιος και με συγκινησιακή φόρτιση, κεντρίζει τη φαντασία, καθώς η ιστορία μάς τοποθετεί –σε πραγματικό χρόνο και τόπο– στο σήμερα, παράλληλα όμως μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο πέρα από αυτόν.

Η , κάθε φορά αγκαλιάζει τους αναγνώστες με τη γλυκύτητα του παραμυθιού, χειριζόμενη με ισορροπία όσο και το συμβολισμό, την αλληγορία, το μαγικό και το υπερφυσικό στοιχείο του, ενώ στην εμφανίζονται έντονα τα ίχνη τόσο της λαϊκής παράδοσης όσο και των αρχαίων μύθων. Η ρομαντική γοητεία του λόγου της επιδρά μαγικά στον ψυχισμό των παιδιών, προτάσσοντας τη δύναμη και τη χαρά της ζωής σαν αντίδοτο στη ματαίωση των ονείρων. Πάνω από όλα, όμως, προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες ένα με διδακτική αξία, που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά γιατί εκφράζει την αλήθεια.

Η  Μάρω γνωστή και αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους , εκτός από τις αφηγήσεις που πραγματοποιεί σε διάφορα σχολεία , είναι υπεύθυνη στο εργαστήρι Παραμυθιού του Λυκείου Ελληνίδων , έχει εκπομπή στην ΕΡΑ Βόλου με τίτλο «θα σας πω ένα παραμύθι», με παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης , ενώ παρακολουθεί το τριετές πρόγραμμα σπουδών « Φιλο Λαογραφία – Λαϊκός Πολιτισμός» του Πανεπιστημίου υ , σε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο Ζήσης Γεωργαλιός , γνωστός σε όλους  , από τις υπέροχες μαγικές στιγμές που  έχει χαρίσει και συνεχίζει να χαρίζει με το κανονάκι του, τον έχουμε γνωρίσει και από την συμμετοχή στην Εστουδιαντίνα.

Λένε πως αν ακούσεις προσεκτικά το θρόισμα των φύλλων, θα ακούσεις τις πιο όμορφες ιστορίες.

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση