Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Πανελλήνιο Συνέδριο στον Βόλο με τη συμμετοχή των απανταχού «Φίλων Μουσείων»Φίλων Μουσείων»
Πανελλήνιο Συνέδριο στον Βόλο με τη συμμετοχή των απανταχού «Φίλων Μουσείων»Φίλων Μουσείων»

Πανελλήνιο Συνέδριο στον Βόλο με τη συμμετοχή των απανταχού «Φίλων Μουσείων»Φίλων Μουσείων»

Πανελλήνιο Συνέδριο στον Βόλο, με τη συμμετοχή των απανταχού Φίλων Μουσείων, με θέμα: “Οι Φίλοι των Μουσείων στη σύγχρονη Μουσειακή πρακτική. Νεωτερικότης και προβληματισμοί στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο” συνδιοργανώνουν, η «Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Μουσείων» και οι «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων» μετά από πρόταση του σωματείου.

Το συνέδριο, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου ( έναρξης στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου).

Σκοπός του Συνεδρίου, είναι η αμφίδρομη μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, με τα Μουσεία και των φορέων πολιτισμού γενικότερα.

Η γνωριμία και οι σχέσεις των Σωματείων, Ενώσεων, Συλλόγων, Φίλων Μουσείων, η ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και καλών πρακτικών, καθώς και η δυνατότητα εφαρμογής τους, μέσα στο νέο πνεύμα της νεωτερικότητας που διαφαίνεται στο Μουσείο του μέλλοντος.

Οι φίλοι των Μουσείων αφουγκράζονται τις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις, μέσα από τις συνέργειες της ΕΟΣΦΙΜ, με την «Παγκόσμια Ομοσπονδία Φίλων των Μουσείων», έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνδράμουν, στα νέα δεδομένα και στο νέο ρόλο, που καλούνται να παίξουν τα Μουσεία στις σχέσεις τους με το ευρύ κοινό και τη νέα διαμορφωμένη κοινωνία.

Παράλληλα το Συνέδριο, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους απανταχού Φίλους Μουσείων, που θα εντάξουν στο πρόγραμμά τους, μια πολιτιστική και ψυχαγωγική επίσκεψη των μελών τους, στο Βόλο, στο λιμάνι των Αργοναυτών, με σκοπό τη γνωριμία και ξενάγηση στον τοπικό αρχαιολογικό, και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, με τους νεολιθικούς οικισμούς Διμηνίου και Σέσκλου, το Αρχαίο Θέατρο και το Ανάκτορο της Αρχαίας Δημητριάδας, την Παλαιοχριστιανική Βασιλική, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου με τα σπουδαία ευρήματα, αλλά και στο Πήλιο, όπως στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα, με το νέο εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Στόχος, είναι το συνέδριο για τον πολιτισμό, να αποτελέσει μια πολύ ουσιαστική, επιτυχημένη και δημιουργική συνάντηση της κοινωνίας των πολιτών για τον πολιτισμό, του εξαιρετικού θεσμού των Φίλων των Μουσείων.

Γι΄αυτό τον λόγο είναι ανοικτό και χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση συμμετοχής, σε όλους τους πολίτες, μέλη των σωματείων, φοιτητών, εκπαιδευτικών και όλων όσων αγαπούν και επιθυμούν να βιώσουν τον πολιτισμό της χς, σε μια συνάντηση, όπου θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του πολιτισμού απ΄όλη την Ελλάδα.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Πληροφορίες για το συνέδριο: Μπαρτζιώκα Κερασία, πρόεδρος Σωματείου ‘'Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου''. E-mail: bartzioka@yahoo.gr τηλ.:6932225382.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

17:00-17:30 Εγγραφή Συνέδρων
17:30 -18:00 Χαιρετισμοί

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ηλίας Κουτσερής δημοσιογράφος, Λίλα Ντε Τσάβες–Χρονοπούλου, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματείων Φίλων Μουσείων Κερασία Μπαρτζιώκα, εκπαιδευτικός-μουσειοπαιδαγωγός, Πρόεδρος Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων»
ΑΙΘΟΥΣΑ: VALIS GRAND BALLROOM
• Καλωσόρισμα και Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματείων Φίλων Μουσείων κας Λίλας Ντε Τσάβες-Χρονοπούλου
• Καλωσόρισμα και Χαιρετισμός Προέδρου Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», κας Κερασίας Μπαρτζιώκα
• Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ Ιγνατίου
• Επίσημοι χαιρετισμοί ΥΠΠΟΑ
Δρ Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΥΠΠΟΑ
Δρ Αναστασία Λαζαρίδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Μουσείων ΥΠΠΟΑ

Χαιρετισμοί

• Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός
• Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κα Ανθή Μπάτζιου
• Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνη
Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας κα Νάνσυ Καπούλα
Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
• Εκπροσώπων της Εκπαίδευσης

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Αίθουσα: VALIS GRAND BALLROOM

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

18:00-18:15 «Έργο και συμβολή του συλλόγου Φίλων των Δημόσιων Μουσείων»
Σοφία Αυγερινού Κολώνια, Γεν. Γραμματέας ΕΟΣΦΙΜ, Πρόεδρος Φίλων Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος Ελληνικού ICOMOS, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2021

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

18:15-18:30 «Τα αρχαιολογικά Μουσεία και η ένταξή τους στην τοπική κοινωνία»
Δρ Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασακείου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων»
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Δημήτρης Μαρέδης, δημοσιογράφος –Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, Επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων Δυτικής Θεσσαλίας.

18:30-18:45 «Γεώργιος Δροσίνης -Ιωάννης Αθανασάκης, Ο Μάγος με τα δώρα» Ελένη Βαχάρη, Αντιπρόεδρος ΕΟΣΦΙΜ, Πρόεδρος Φίλων Μουσείου Γεωργίου Δροσίνη
18:45-19:00 «Το Σωματείο οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη, (1957-2018), 61 χρόνια συνεχούς δημιουργικής πολιτιστικής παρουσίας»
Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου, Ταμίας ΕΟΣΦΙΜ, Πρόεδρος Φίλων Μουσείου Μπενάκη

19:00-19:15 «Δράσεις προβολής των Μουσείων-Η περίπτωση του Διαχρονικού Μουσείου της Λάρισας»
Γιάννης Σιούλας, Δημοσιογράφος-Νομικός, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

19:15-19:30 Χαιρετισμός, Δρ Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Υπουργείου Πολιτισμού, Προέδρος Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας.

19:30-19:45 «Φίλοι των Μουσείων και Αρχαιολόγοι. Μερικές σκέψεις»
Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Επί τιμή Έφορος Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασακείου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων»

19:45-20:15 Ανάγνωση χαιρετισμών διευθυντών Μουσείων και Προέδρων φίλων Μουσείων:
-Δρ Αγαθονίκης Τσιλιπάκου, Διευθύντριας Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
-Ζανέτ Μπαττίνου, Διευθύντριας Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος
– Ιωάννη Πολυχρονοπούλου, Προέδρου του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά και των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Πειραιά»
-Ιωάννη Παπαδάτου, Προέδρου Ιδρύματος «Εστία Νέας Σμύρνης»
– Άννας Κρεμέζη-Μαργαριτούλη, Εκπροσώπου Σωματείου Φίλων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

20:15-20:45 Συζήτηση-Λήξη εργασιών πρώτης ημέρας συνεδρίου

20:45 Δείπνο υποδοχής συνέδρων

ΒΑΤΟ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

9.30 Έναρξη εργασιών δεύτερης ημέρας συνεδρίου
Αίθουσα: VALIS GRAND BALLROOM

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματείων Φίλων Μουσείων. Βάσω Κυριαζή δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης, εφημερίδα Ταχυδρόμος.

9:30-9:45 «Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στα Μουσεία. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MUSA»
Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν, Αντιπρόεδρος ICOM, Ελληνικό Τμήμα

9:45-10:00 «Κοινωνία των πολιτών και Σύγχρονη Μουσειακή Πρακτική. Φορείς και Πολιτιστική Διπλωματία, στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή Χώρο»

10:00-10:15 «Πολιτισμός και κοινωνία των ενεργών πολιτών. Δράσεις και στόχοι του Σωματείου «Φίλοι Αθανασακείου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων»

Κερασία Μπαρτζιώκα, εκπαιδευτικός-μουσειοπαιδαγωγός, Πρόεδρος Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων»

10:15-10:30 «Ανοίγοντας τα μουσεία στο κοινό: Το παράδειγμα των ν ξεναγήσεων στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου»
Μελίνα Κωστίδη, διπλωματούχος ξεναγός, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων»

10:30-10:45 ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (πρώην Μ.Ε.Λ.Τ): 30 χρόνια πορείας. Συνοδοιπόροι στο έργο του Μουσείου, τότε και σήμερα.
Βασιλική Παπασυριοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Φίλων ΜΝΕΠ (πρώην ΜΕΛΤ) και Νίκη Δάφνη, Γενική Γραμματέας Δ.Σ. Φίλων ΜΝΕΠ (πρώην ΜΕΛΤ), Επιμελήτρια Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

10:45-11:00 «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Δέκα χρόνια μετά, ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο στα Κύθηρα»
Ελένη Τζωρτζοπούλου, Πρόεδρος Σωματείου «Φίλων μουσείων Κυθήρων» και Μαρία Διακάκη Γραμματέας Σωματείου «Φίλων μουσείων Κυθήρων»

11:00-11:15 «Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Κύθνου αναζητούν Μουσείο» Νικόλαος Κορρές, Πρόεδρος Συλλόγου «Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου» και Ειρήνη Βλαστάρη γραμματέας

11:15 -11:45 Διάλειμμα- Coffee Break

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Αίθουσα: VALIS GRAND BALLROOM

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ασπασία Ντίνα επί τιμή Προϊσταμένη 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Τασσοπούλου, δημοσιογράφος,

11:45-12:00 «Μουσεία ανοιχτά στην κοινωνία: Προσεγγίζοντας κοινότητες, ενισχύοντας την πρόσβαση και τη συμμετοχή»
Δρ Χαρά Κανάρη, Εκπαιδευτικός Ειδικής Εκπαίδευσης, Μουσειοπαιδαγωγός, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

12:00-12:15 «Μουσείο Αφής-Αγγίζοντας τον Πολιτισμό»
Γεωργία Λούζη-Ρουκουτάκη, Αντιπρόεδρος του Φορέα και Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων Φάρου Τυφλών Ελλάδος

12:15-12:30 «Ο ρόλος των Σωματείων Φίλων Μουσείων σε ένα μεταβαλλόμενο μουσειακό – κοινωνικό τοπίο. Φίλοι Μουσείου Πόλης Καρδίτσας: η εμπειρία μας»
Βασιλική Τσουλά, Γ. Γραμματέας «Φίλων Μουσείου Πόλης Καρδίτσας»

12:30-12:45 «Μουσειολογική προσέγγιση και προβληματισμοί. Βυζαντινό και Αρχαιολογικό Μουσείο Καστοριάς»
Ανδρομάχη Σ. Σκρέκα, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς

12:45-13:00 «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας: Ιστορία, Εξέλιξη, Προοπτικές»
Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας και Εύη Παπαχατζοπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

13:00-13:15 «Οι συλλογές του Εκθετηρίου εκκλησιαστικών κειμηλίων “Μήτηρ Θεού η Οξεία Επίσκεψις” και η πρό(σ)κληση της διάδρασης του επισκέπτη με τον τόπο και την του»
Μαρία Νάνου θεολόγος-ιστορικός Βυζαντινής τέχνης, Διευθύντρια του Τομέα Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, μέλος της Επιτροπής του Εκκλησιαστικού Μουσείου Μακρινίτσας

13:15-13:30 «Από το παραδοσιακό στο σύγχρονο μουσείο: αιτίες μετάβασης και η λειτουργία της εκπαίδευσης στο «νέο» μουσείο»
Μαρία Σπανού, μουσειοπαιδαγωγός, Msc Ιστορίας Π.Θ.

13:30-15:45 Διάλειμμα-Ελαφρύ γεύμα

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Αίθουσα: ARTEMIS

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μπαρτζιώκα Μουσειοπαιδαγωγός –Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Σωματείου ‘'Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, Αντώνης Αντωνίου, Εκπαιδευτικός, υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντιπρόεδρος του Σωματείου.

15:45-16:00 «Το αποτύπωμα των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία»
Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

16:00-16:15 «Ο ρόλος των Τεχνολογιών στην αποτύπωση Αρχαιολογικών Χώρων. Παράδειγμα τμήματος Νεολιθικού Οικισμού στα Ζηρέλια καθώς και του νέου τμήματος της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας»
Ανδρέας Δογκάκης, Τοπογράφος Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος, μέλος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων»

16:15-16:30 «Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Σκιάθος” και οι συνεργασίες με μεγάλα Μουσεία της χώρας»
Θεόδωρος Τζούμας, Πρόεδρος πολιτιστικού Συλλόγου η “Σκιάθος” :”Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος' και οι συνεργασίες με μεγάλα Μουσεία της χώρας”

16:30-16:45 «Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα επικοινωνιακή πολιτική»
Σταυρούλα Γιώτη, Αρχαιολόγος

16:45-17:00 «Η του Μουσείου Καραθεοδωρή»
Αρσινόη Δεληγιάννη, εκπρόσωπος του «Συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή»

17:00-17:15 «Πώς εμπνευστήκαμε την δημιουργία του Αθλητικού Μουσείου στο Αγρίνιο, αλλά και γιατί προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας περισσότερων Αθλητικών Μουσείων στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο»
Διονύσης Μπαμπαρούτσης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Αθλητικού Μουσείου Αγρινίου»

17:15 -17:45 Διάλειμμα- Coffee Break
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Επί τιμή Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Σοφία Κανταράκη εκπαιδευτικός, υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

17:45-18:00 «Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στην Θεσσαλονίκη, οι νέες και ο ρόλος των Φίλων»Παρασκευάς Σαββαϊδης, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος «Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα»

18:00-18:15 «Υπερνικώντας τον φόβο του Κατωφλιού του Μουσείου, ο ρόλος του Θεατρικού Αναλογίου»
Νικόλαος , Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

18:15-18:30 «Μουσείο της Πόλης του Βόλου και Πολίτες για το Μουσείο» Γεράσιμος Τσιμπλούλης, δάσκαλος-Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του σωματείου «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου»
18:30-18:45 «Μουσείο και παιδική λογοτεχνία. Το δι της Νεφέλης στο Προϊστορικό Διμήνι» Ελένη Λαμπράκη, εκπαιδευτικός-συγγραφέας
18:45-19:30 Συμπεράσματα-Λήξη συνεδρίου
Ελεύθερο βράδυ στο Βόλο

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

9:15-10:00 “Συνάντηση Προέδρων-εκπροσώπων Δ.Σ ‘'Φίλων Μουσείων''
Προτεινόμενες επισκέψεις-εκδρομές, προαιρετικά
1. 10:30 Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του νεολιθικού οικισμού Διμηνίου και ξενάγηση στο Αθανάσακειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου από την κυρία Μελίνα Κωστίδη, διπλωματούχο ξεναγό και μέλος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων». Στη συνέχεια μετάβαση με πούλμαν στους παραδοσιακούς οικισμούς της Μακρινίτσας και της Πορταριάς. Στη Μακρινίτσα θα γίνει ξενάγηση στο πρόσφατα εγκαινιασμένο εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων «Μήτηρ Θεού η Οξεία Επίσκεψις» από την κυρία Μαρία Νάνου, θεολόγο-ιστορικό Βυζαντινής τέχνης, Διευθύντρια του Τομέα Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και μέλος της Επιτροπής του Εκκλησιαστικού Μουσείου Μακρινίτσας. Επιστροφή στο Βόλο νωρίς το απόγευμα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση