Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Η Α.Π.Ο.Δράσης παρουσιάζει τον ποιητή Pierre Goldin
Η Α.Π.Ο.Δράσης παρουσιάζει τον ποιητή Pierre Goldin

Η Α.Π.Ο.Δράσης παρουσιάζει τον ποιητή Pierre Goldin

Το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 9:00μμ η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης παρουσιάζει, στην αυλή του Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού Σταγιατών, τον Γάλλο ποιητή Pierre Goldin και το έργο του.

Ο Pierre Goldin, καθηγητής φιλόλογος, γεννήθηκε στο Μονμπάρ της Βουργουνδίας το 1944 από πατέρα αντιστασιακό που πέθανε στην εξορία και μητέρα Ιταλίδα, με της οποίας το επώνυμο υπογράφει τα του. Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκίνησε πριν 30 περίπου χρόνια και μοιράζει πλέον τη ζωή του μεταξύ της Μπον (Γαλλία) και της Νέας Αγχιάλου (Ελλάδα).

Τον Μάρτιο του 2016 εξέδωσε τη δέκατη ποιητική του συλλογή με τίτλο “Σχετικά με τον χρυσό αριθμό, έρευνα μέσα σ' ένα κύκλο οικείων προσώπων” (À propos du nombre d'or, enquête dans un cercle d'intimes, L'Harmattan). Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Μιλώντας για Τέχνη σ' αυτούς τους καιρούς απελπισίας και αγριότητας μπορεί να φαίνεται άσχετο, αλλά ακριβώς επειδή μια τέτοια σκέψη είναι ενάντια στο ρεύμα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Ο ποιητής μιλάει για την Τέχνη, όχι για το ένα ή το άλλο είδος τέχνης, αλλά για τον κοινό τους σκοπό, αυτό που τις δίνει ζωή, τις ενώνει και τις συνδέει με το γράψιμο: η επι, δηλαδή, της τελειότητας, η ιδανική μορφή για μια πιο καθαρή σκέψη. Γι ‘αυτό επικαλείται τον χρυσό αριθμό, μεταφορική αναφορά στους ναούς της ς Ελλάδας. Ο ποιητής μας λέει επίσης, ότι αναπόφευκτα, με την προσπάθεια της δημιουργίας, την ευθραυστότητά της καθώς και με την ταπεινότητα και την αμφιβολία του εαυτού μπρος σε μια περιπέτεια, θεμελιώνεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου.»

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομο βίντεο για τη ζωή του Pierre Goldin με τίτλο «Από τους αμπελώνες της Βουργουνδίας στους ελαιώνες της ς» και θα διαβαστούν ποιήματα στα γαλλικά από τον ποιητή και στα ελληνικά από μέλη της θεατρικής ομάδας «Επί Σκηνής», τόσο από την τελευταία ποιητική του συλλογή όσο και από προηγούμενες. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τραγούδια του κλασσικού ρεπερτορίου από τη σπουδαία Βολιώτισσα υψίφωνο Σύλβια Τσιμπανάκου με τη συνοδεία στο πιάνο του Πάνου Γαλανόπουλου.

Η Σύλβια Τσιμπανάκου, μαθήτρια της Ιουλίας Τρούσσα, βραβεύθηκε με την υποτροφία “Μαρία Κάλλας” που την οδήγησε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε πλάι σε ιστορικά ονόματα της Φωνητικής Τέχνης όπως η Johanna Peters και η θρυλική Vera Roza. Φοίτησε με υποτροφία στο διακεκριμένο Guildhall School of Music and Drama όπου της δόθηκε κατ' εξαίρεση υποτροφία για τρία Masters. Εκεί εκτός από το κλασσικό τραγούδι σπούδασε musical, ερμηνεία, θέατρο και ηθοποιία αλλά και εκπροσώπησε με σημαντικές διακρίσεις το Guildhall σε διαγωνισμούς, gala και διεθνή φεστιβάλ. Επίσης, κέρδισε ακόμη μια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με μεγάλες ορχήστρες και μέχρι και σήμερα εμφανίζεται ως σολίστ σε με θέατρα του εξωτερικού, ενώ από το 2015 είναι καθηγήτρια μονωδίας στο Δημοτικό Ωδείο .

Ο Πάνος Γαλανόπουλος, μαθητής του πιανίστα Ντίνου Μαστρογιάννη στο Δημοτικό Ωδείο , είναι από το 2012 στενός συνεργάτης της Σύλβιας Τσιμπανάκου και μόνιμος συνοδός της τάξης μονωδίας. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα νέων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και την καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου υπό την διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Το 2016 συμμετείχε στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Ευμέλεια V. Παράλληλα με τις σπουδές του στην μουσική, είναι απόφοιτος του τμήματος ΙΑΚΑ του Θεσσαλίας, στον τομέα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Επίσης από το 2013 είναι ραδιοφωνικός μουσικός παραγωγός αρχικά στον Nova Fm και σήμερα στην , όπου επιμελείται εκπομπή κλασσικής μουσικής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση