Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Oλοκληρώθηκαν οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015»
Oλοκληρώθηκαν οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015»

Oλοκληρώθηκαν οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015»

Oλοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015 στον λόφο της Επισκοπής η διοργάνωση των Θρησκευτικό – πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με τίτλο: «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015», που για δεύτερο συνεχή χρόνο πραγματοποίησε ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Ο κύκλος εκδηλώσεων «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015», ήταν για την χρονιά που διανύουμε ενταγμένος στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2015 “Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας”.

Εν τω μεταξύ, με πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκαν και φέτος οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015», που ξεκίνησαν την Πέμπτη 6 Αυγούστου από την Αμαλιάπολη (Νέα Μιτζέλα) στην περιοχή του Αλμυρού, συνεχίστηκαν στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου, στο «Σχολείο του Ρήγα» στη Ζαγορά, στον Άγιο Γεώργιο Νέας Αγχιάλου, στην Δράκεια Πηλίου, στην Βελίκα της Αγιάς και ολοκληρώθηκαν σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου, στην ανακαινισμένη Επισκοπή του Άνω Βόλου.

Η επιθυμία και προτροπή των ανθρώπων της περιφέρειας για την συνέχιση των εκδηλώσεων σε διαφορετικές πλέον περιοχές, βρήκε ανταπόκριση από την «Μαγνήτων Κιβωτό», η οποία προσπαθεί με την καταξίωσή τους, να καθιερώσει ακόμη έναν θεσμό.

Η επιτυχία των εκδηλώσεων συμπληρώνεται και με την πραγματοποίηση ορισμένων από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η «Μαγνήτων Κιβωτός» και είναι η «ανακάλυψη», αλλά και η ανάδειξη των θρησκευτικών, πολιτισμικών και εν γένει ιστορικών «σημείων» με αναφορά στην οικιστική, την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κληρονομιά της Μαγνησίας, αλλά και η στενή συν με τοπικούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς φορείς.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις αυλές εκκλησιών και Μοναστηριών της περιοχής μας, αλλά και σε πολιτιστικούς χώρους.

Παρουσιάστηκαν συναυλίες παραδοσιακής μουσικής με παραδοσιακά τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά, Ελληνική μουσική και τραγούδια αξιόλογων σύγχρονων συνθετών, αλλά και παραδοσιακοί χοροί και αφηγήσεις.

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με τον κύκλο των εκδηλώσεων αυτών για δεύτερη συνεχή χρονιά, προσπάθησε να προσθέσει στην της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου και μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, όπου χοροστατούσε ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, παρουσίασε εξαιρετικές μουσικές επιπέδου σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της και Αλμυρού, αλλά και στο ανοιχτό Δημοτικό θέατρο Βελίκας «Θάλασσα».

Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών.

Η έναρξη των εφετινών εκδηλώσεων έγινε στην Αμαλιάπολη (Νέα Μιτζέλα) Αλμυρού την Πέμπτη 6 Αυγούστου. Μετά την Ιερά Παράκληση, ντόπιοι και επισκέπτες κατευθύνθηκαν στον παραλιακό χώρο, όπου ο μαέστρος Γιώργος Διαμαντόπουλος ετοίμασε και παρουσίασε ένα εξαιρετικό μουσικό με τραγούδια Ελλήνων συνθετών για την Παναγιά και τη Θάλασσα και ο Χορευτικός Όμιλος Αλμυρού χόρεψε νησιώτικους χορούς.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 7 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις διευρύνθηκαν με νέες συνεργασίες και νέα θέματα, στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου.

Πλήθος προσκυνητών παρακολούθησε την Ιερά παράκληση και στη συνέχει στον αύλειο χώρο του Μοναστηριού, ο Μητροπολίτης, αφηγήθηκε το συναξάρι του Αγίου Ευσταθίου του Πλακίδα και ο χορών των μοναζουσών απέδωσε πολύ όμορφα ύμνους και τραγούδια για την Παναγιά μας.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη και στο 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, σε συν με τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο «Κένταυρος».

Η επόμενη εκδήλωση ήταν το Σάββατο 8 Αυγούστου στη Ζαγορά.Και εδώ είχαμε συνεργασία με τον Δήμο .

Πέραν της μουσικής εκδήλωσης από την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «ΙΩΝΙΑ», με σολίστ στο τραγούδι τον εξαίρετο καλλιτέχνη Βασίλη Αγροκώστα, που απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία στο «Σχολείο του Ρήγα», παρουσιάστηκε και έκθεση έργων του Βασίλη Καποδίστρια.

Η Δευτέρα 10 Αυγούστου και η Νέα Αγχίαλος επεφύλασσε ακόμη μια έκπληξη. Κατάμεστος ο Ναός του Αγίου Γεωργίου από πιστούς και ο αύλειος χώρος να γεμίζει ασφυκτικά από τους Αγχιαλίτες, που παρακολούθησαν τον Χορευτικό Όμιλο Αλμυρού και το μουσικό σχήμα από τους Ζήση Γεωργαλιό, Θανάση Δραγάνη και Στράτο Μεγκέ.

Η φιλοξενία του π. Αθανασίου και του εκκλησιαστικού συμβουλίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και επισημάνθηκε από τον Μητροπολίτη και Αλμυρού.

Το μεσημέρι της Τρίτης, στον κατάμεστο από πλήθος κόσμο, προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος στη Δράκεια Πηλίου.

Μετά την θεία λειτουργία όπου χοροστάτησε ο κ. Ιγνάτιος, ακολούθησε πανηγυρικό εκδηλώσεων με το ίδιο μουσικό σχήμα.

Συνδιοργανωτής των φετινών εκδηλώσεων ήταν ο Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Δράκεια».

Η εκδήλωση στην Αρχιερατική περιφέρεια της Αγιάς, στην Βελίκα το βράδυ της ίδια ημέρας, ξεπέρασε κάθε προσδοκία την προσέλευση κοινού στο Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο «Θάλασσα», αλλά και από τις εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε ο μαέστρος Γιώργος Διαμαντόπουλος και οι ερμηνευτές του.

Και τούτη η εκδήλωση είχε την συνεργασία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας «Ο Φιλοκτήτης» , αλλά και του Δήμου Αγιάς.

Ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας, στον σύντομο χαιρετισμό του εξήρε και χαρακτήρισε πρωτοποριακή την πρωτοβουλία του Επισκόπου για την δημιουργία του Φορέα Πολιτισμού της Μητροπόλεως.

Οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2015» έκλεισαν για φέτος την Πέμπτη 13 Αυγούστου, στον ιστορικό λόφο της Επισκοπής.

Στον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, διαβάστηκε η Παράκληση στην Παναγία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη και συνεχίστηκε με την συναυλία από την καταξιωμένη Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «ΙΩΝΙΑ», με τον Βασίλη Αγροκώστα – διακεκριμένο μουσικολόγο, πολυσύνθετο καλλιτέχνη (με κορυφαίες συνεργασίες), συνθέτη και εξαίρετο τραγουδιστή.
Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος», μετά την επιτυχία και των εκδηλώσεων και αυτού του καλοκαιριού, που αγκαλιάστηκαν από το κοινό, καθιερώνονται ως ένας νέος Θεσμός και θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο την περίοδο προ του Δεκαπενταύγουστου.

Το επόμενο καλοκαίρι οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις» θα γίνουν στην επικράτεια της Μητρόπολης, χωρίς επαναλήψεις σε τόπους.

Ήδη πλήθος περιοχών ζήτησαν να πραγματοποιηθούν εκεί το επόμενο καλοκαίρι, επηρεασμένοι από τα ευμενή σχόλια όσων παρακολουθήσουν τις φετινές εκδηλώσεις.

Έτσι στις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις» του επόμενου καλοκαιριού θα συμπεριληφθούν η Μηλίνα, το Αχίλλειο Αλμυρού, το Κατηχώρι και ο Κισσός στο Πήλιο, ο ανακαινισμένος Άγιος Νικόλαος Καναλίων κ.ά.

ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ

ΖΑΓΟΡΑ 1

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΠΗΛΙΟΥ 1

ΒΕΛΙΚΑ ΑΓΙΑΣ 2

Ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση