Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Ολες οι αποχρώσεις του ανθρώπινου πόνου
Ολες οι αποχρώσεις του ανθρώπινου πόνου

Ολες οι αποχρώσεις του ανθρώπινου πόνου

Ο στη Συρία, το κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ο σεισμός στο , η επίθεση στο περιοδικό «Σαρλί Εμπντό», η επιδημία Εμπολα στη Δυτική Αφρική: κανένα από τα φλέγοντα γεγονότα των καιρών μας δεν αγνοήθηκε από την κριτική επιτροπή που είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να επιλέξει τους συμμετέχοντες στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Φωτορεπορτάζ «Visa pour l'image», στο Περπινιάν της νότιας αλλίας. Αψηφώντας κινδύνους και κακουχίες, οι φωτογράφοι των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων και εντύπων έχουν αποτυπώσει με τον φακό τους όλες τις αποχρώσεις του ανθρώπινου πόνου, συνθέτοντας μία όχι ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα.

Κι όμως, ορισμένοι από τους φωτορεπόρτερ της διοργάνωσης επιμένουν να αναζητούν την ομορφιά στα πιο απρόσμενα μέρη, όπως η Viviane Dalles, με τη γεμάτη τρυφερά στιγμιότυπα σειρά «Εφηβες μητέρες», ή η Nancy Borowick, που φωτογράφισε τους καρκινοπαθείς γονείς της. Κάποιοι άλλοι επιμένουν να εστιάζουν σε ό,τι τους εμπνέει ή τους εξάπτει την περιέργεια, όπως ο Juan Manuel Castro Prieto με την ενότητα «Περού, η Ιερή Κοιλάδα» ή η Stephanie Sinclair, που δεψε στο και απαθανάτισε τις ανήλικες «θεές» του Κατμαντού, προικισμένες, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, με την ικανότητα να θεραπεύουν τους αρρώστους και να κάνουν τις ευχές των πιστών πραγματικότητα.

Το , που είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στη αλλία και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού από το 1989, με το εκθεσιακό του πρόγραμμα να φιλοξενείται σε εμβληματικούς χώρους της πόλης για περίπου δύο εβδομάδες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα απονεμηθούν τα βραβεία «Visa d' or» στους φωτογράφους που ξεχώρισαν με τη δουλειά τους κατά την προηγούμενη χρονιά, καθώς και μία σειρά θεματικών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το ανθρωπιστικό βραβείο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.

Αποδέκτης του φέτος είναι η Diana Zeyneb Alhindawi, που κάλυψε την πολυσυζητημένη δίκη για τους μαζικούς βιασμούς στην πόλη Μινόβα της Λαϊκής ς του Κονγκό. Τον Νοέμβριο του 2012, περίπου 1.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά βιάστηκαν σε διάστημα 10 ημερών από μέλη των κονγκολέζικων στρατιωτικών δυνάμεων. Υπό τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής που συνοδεύει τον βιασμό και παρά την εγγύηση της ανωνυμίας τους, μόλις 49 από τα θύματα δέχθηκαν να καταθέσουν. Τελικά, στις 5 Μαΐου του 2014 το στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε δύο από τους κατηγορούμενους.

Η Αφρική αποτελεί το σκηνικό για αρκετά από τα δράματα που παρακολούθησαν ως αυτόπτες μάρτυρες οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων, ο Mohamed Abdiwahab κατέγραψε την καθημερινή βία που βιώνουν οι κάτοικοι του Μογκαντίσου, οι εικόνες του Daniel Berehulak αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της επιδημίας Εμπολα στη Λιβερία, στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε, ενώ ο Marcus Bleasdale αποτύπωσε τις σφαγές της τελευταίας διετίας στην Κεντροαφρικανική . Την ίδια ώρα, η Lynsey Addario ακολουθούσε τους πρόσφυγες της Συρίας στο δύσκολο δι τους, ενώ ο Omar Havana περιπλανιώταν στους δρόμους του ρημαγμένου από τον σεισμό του Απριλίου Νεπάλ.

Με πιο ειρωνική διάθεση, ο Gerd Ludwig εστίασε τον φακό του σε ένα παράξενο φαινόμενο: την άνθηση του «πυρηνικού τουρισμού», δηλαδή τη μαζική επίσκεψη τουριστών από όλο τον κόσμο στη μέχρι προσφάτως απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ και στην πόλη-φάντασμα του Πριπιάτ, στη βόρεια Ουκρανία.

To πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, ένα αφιέρωμα στη συνολική πορεία του Eli Reed, με τίτλο «A long walk home». Σε διάστημα πέντε δεκαετιών, ο φωτορεπόρτερ του Magnum απαθανάτισε την αμερικανική εμπειρία από τη Νέα Υόρκη ώς την Καλιφόρνια, αστέρια του Χόλιγουντ αλλά και γεγονότα της επικαιρότητας στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική. Οι εκθέσεις του «Visa pour l'image» θα εγκαινιαστούν στις 29 Αυγούστου και θα διαρκέσουν ώς τις 13 Σεπτεμβρίου.

Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδαwww.visapourlimage.com.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση