Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Ο «Αντωνάκης» και η «Ελενίτσα» πήραν χρώμα
Ο «Αντωνάκης» και η «Ελενίτσα» πήραν χρώμα

Ο «Αντωνάκης» και η «Ελενίτσα» πήραν χρώμα

«Πριν από χρόνια έδειξα στα παιδιά μου την κλασική “Τρίο Στούτζες”, την οποία λατρεύω. έλασαν, αλλά όχι και τόσο. Οταν την είδαν έγχρωμη, ήθελαν κι άλλο», λέει στην «Κ» ο Αμερικανός Ράο Βίβεκ, ιδρυτής της West Wing Studios που ανέλαβε να φέρει χρώμα στον «Αντωνάκη» και την «Ελενίτσα», το πιο ανθρώπινο ζευγάρι του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Σε λίγες μέρες η φημισμένη του ιώργου Τζαβέλλα «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» θα προβάλλεται έγχρωμη, σε μια προσπάθεια της κινηματογραφικής εταιρείας « – Καρατζόπουλος» να προσεγγίσει το νεότερο κοινό

Με καταγωγή από την Ινδία, ο Ράο Βίβεκ μπορεί να μη γνωρίζει ελληνικά για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στην «oικία Κοκοβίκου» της Αθήνας του '60, αλλά η εταιρεία του είναι υπεύθυνη για τον επιχρωματισμό διάσημων αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών εποχής, όπως το «I love Lucy» που επαναπροβάλλεται από το δίκτυο CBS σε prime time και το «Andy Griffith Show». «Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε τη νέα γενιά. Η ασπρόμαυρη ταινία είναι ήδη δημοφιλής και κάνει μια στροφή 360 μοιρών. Οι παλιές ταινίες μπορούν να γίνουν πάλι προσοδοφόρες», τονίζει.

Τεχνικά, η West Wing επεξεργάζεται τις σκαναρισμένες σκηνές του αρχικού φιλμ, και με τη βοήθεια των χρωματικών πληροφοριών που βρίσκονται «κρυμμένες» στα ασπρόμαυρα καρέ και ένα ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει, εντοπίζει με μεγάλη ακρίβεια τα αυθεντικά χρώματα της εποχής.

«Το δυσκολότερο είναι το χρώμα του δέρματος. Δεν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τη χρωματική παλέτα του Χόλιγουντ ή του Μπόλιγουντ στην Ελλάδα. Μας βοήθησαν οι έγχρωμες φωτογραφίες των ηθοποιών που είδαμε», σημειώνει. Γενικότερα, όπως τονίζει, το «χρώμα» δεν κάνει την ταινία και συμπληρώνει ότι «αν υπάρχει καλό σενάριο, καλή σκηνοθεσία, καλοί ηθοποιοί, αυτό θα αναδειχθεί και πάλι. Εμείς φέρνουμε μόνο την τεχνολογία».

Η μετατροπή της ασπρόμαυρης ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», παραγωγής « Μιχαηλίδης» του 1965, έγινε σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή: η κινηματογραφική εταιρεία « – Καρατζόπουλος» γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, ενώ συμπληρώνονται χρόνια από τη γέννηση του σκηνοθέτη Γιώργου Τζαβέλλα. «Η ταινία είναι αυτή που ήταν πάντα. Η επιλογή των χρωμάτων έγινε με πολλή προσοχή, έτσι ώστε να παραπέμπουν στη συγκεκριμένη εποχή που γυρίστηκε», σημειώνει η Κατερίνα Καραγιάννη και εκτιμά πως η έγχρωμη εκδοχή της ταινίας θα είναι πιο προσιτή στους νέους που δεν είναι εξοικειωμένοι με το ασπρόμαυρο.

Η διαδικασία διήρκεσε περίπου έναν χρόνο και η συν των δύο πλν πέρασε μέσα από την οικονομική κρίση και τα capital controls. «Εμείς δεν βγάλαμε κέρδος από αυτό το εγχείρημα. Μερικές φορές πιστεύεις ότι αξίζει να βοηθήσεις μια κουλτούρα και, όπως πάει η ελληνική οικονομία, ήθελα να βοηθήσω όπως μπορούσα», υπογραμμίζει ο κ. Βίβεκ και εκφράζει την εκτίμησή του για τον Αντώνη Καρατζόπουλο, ο οποίος επέλεξε τη συγκεκριμένη ταινία σε συνεννόηση με τον Θάνο Τζαβέλλα. «Αν το κοινό αγκαλιάσει το εγχείρημα, τότε θα επιχρωματίσουμε κι άλλες», καταλήγει η κ. Καραγιάννη.

​​Η ταινία θα προβληθεί στις αίθουσες στις 10 Μαρτίου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση