Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » «Νησιά …εικαστικού πελάγους»
«Νησιά …εικαστικού πελάγους»

«Νησιά …εικαστικού πελάγους»

Τα εγκαίνια της Έκθεσης Γλυπτικής των «Εικαστικών Εργαστηρίων Βόλου», του Αναστάση Κρατίδη πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, παρουσία του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον νέο φορέα πολιτισμού της Ιεράς «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», σε συνεργασία με τα «Εικαστικά Εργαστήρια Βόλου».

Η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» δεν ήταν δυνατό να μη συμπεριελάμβανε και τις Εικαστικές Τέχνες στο Θεματικό Έτος των εκδηλώσεων με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας».

Το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε στην δήλωσε ενθουσιασμένο για το ταλέντο τον καλλιτεχνών να επεξεργάζονται και να εργάζονται πάνω στην ακατέργαστη πρώτη ύλη όπως το μέταλλο , το ξύλο και το μάρμαρο δίνοντας τους μορφή , κίνηση και συναίσθημα.

Την εκδήλωση άνοιξε με εισαγωγική ομιλία ο Νίκος Τσούκας, Γενικός Γραμματέας του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» τονίζοντας την εξαιρετική εργασία που γίνεται στα «Εικαστικά Εργαστήρια Βόλου», την πολυπολιτισμικότητα και πολυεθνότητα της ς και την αναγκαιότητα οι εργασίες νέων καλλιτεχνών να εμφανίζονται στο ευρύ κοινό, να κρίνονται και να βελτιώνονται.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αναστάσης Κρατίδης, Γλύπτης – Αρχιτέκτονας, Εκπαιδευτής των εργαστηρίων, ο οποίος απευθυνόμενος στο κοινό τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της έκθεσης και τις προσπάθειες των συμμετεχόντων σε αυτή.

Ο τίτλος της έκθεσης ήταν εμπνευσμένος από την μεγάλη ποικιλία των ιστορικών περιόδων, που προσεγγίζουν τα έργα , τα οποία είναι χρονικά διάσπαρτα στο χώρο της Γλυπτικής , όπως ακριβός είναι διάσπαρτα τα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο πέλαγος. Οι μαθητές των Εργαστηρίων, μικροί και μεγαλύτεροι, παρουσίασαν επιλεγμένα έργα στον χώρο.

Συμπεριελήφθησαν γνώσεις για την εισαγωγή στην ‘' της ς, τη μελέτη του ανθρώπινου σώματος, την σπουδή ζωντανού μοντέλου και το πλάσιμο του προσώπου σε πηλό και γύψο.

Χρησιμοποιήθηκαν οι τεχνικές της μαρμαρογλυπτικής, γλυπτικής σε ξύλο, κατασκευής καλουπιού, μπρουντζοχύτευσης, μεταλλοτεχνίας και σφυρήλατου χαλκού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκθεση συμμετείχαν, εκτός των άλλων, επώνυμοι καθώς και Αφγανοί, , Αμερικανοί, Ελβετοί, Καναδοί και Ουκρανοί που διαμένουν στην περιοχή μας. Το γεγονός αυτό και μόνον, καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την Έκθεση αυτή.

Η έκθεση γλυπτικής έλαβε εξαιρετικής αποδοχής από το κοινό το οποίο με την σειρά του συνεχάρη τους δημιουργούς των εκθεμάτων οι οποίοι παρίσταντο στο χώρο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης ολοκληρώθηκαν λαμβάνοντας το λόγο ο Σεβaσμιώτατος, ο οποίος αφού συνεχάρη με την σειρά του αυτή την εξαιρετική προσπάθεια που προάγει το πνεύμα και τον πολιτισμό δήλωσε πως οι τέχνες μένουν ζωντανές μέσα από την εκκλησία. Χάρηκε ιδιαίτερα με το αποτέλεσμα των εκθεμάτων καθώς όπως επισήμανε σκοπός του δάσκαλου είναι να αναδείξει το ταλέντο των μαθητών και στην συγκεκριμένη έκθεση ο σκοπός αυτός επετεύχθη. Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι για να αναδειχθεί το ταλέντο χρειάζεται συμπαράσταση και υποστήριξη και η εκκλησία είναι ακριβώς αυτό που προσφέρει.

Κλείνοντας τόνισε ότι τώρα μπορούμε να απαντήσουμε στην πολυεπίπεδη που μαστίζει τον κόσμο μέσα από τον πολιτισμό, την πίστη, την ταπείνωση και την απλότητα.

Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια από μια σειρά συνεργασιών που έγιναν και έπονται ανάμεσα στη «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟ» με διάφορους άλλους πολιτιστικούς και κοινωνικούς οργανισμούς οι οποίοι με την σειρά τους εκτελούν θαυμαστό έργο στον τομέα τους.

Η έκθεση γλυπτικής «Νησιά …εικαστικού πελάγους» αποτελεί μέρος ενός συνόλου εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και πνευματικών συναντήσεων που θα λαμβάνουν χώρα στην πόλη και στην περιφέρεια του νομού καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, με γενικό τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση