Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Εκπαίδευση στο Πήλιο
Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Εκπαίδευση στο Πήλιο

Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Εκπαίδευση στο Πήλιο

 

Νέα έκδοση του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» για το 2021

Με τίτλο « και Εκπαίδευση στο Πήλιο πριν την », Τεκμήρια μέσα από τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Δημόσιων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών κυκλοφορεί από τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ιδιόμελον» η νέα συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο 2021 του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική .

Το βασικό κείμενο της συλλεκτικής έκδοσης – ημερολογίου για το 2021 φέρει την υπογραφή του Αλέξανδρου Καπανιάρη, μεταδικτατορικού ερευνητή του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. ενώ την επιμέλεια της έκδοσης είχαν ο Νίκος Τσούκας και ο Αλέξανδρος Καπανιάρης.

Η έκδοση, στο πρώτο μέρος της, αποτελείται από έγχρωμες φωτογραφίες αντικειμένων, σπάνιων χαρτών, παλαιοτύπων και επιστημονικών συγγραμμάτων της δημόσιας ιστορικής βιβλιοθήκης Ζαγοράς και Μηλεών, ενώ το δεύτερο μέρος διανθίζεται από ασπρόμαυρες γκραβούρες και σπάνιες εκδόσεις που κοσμούν τις σελίδες του ημερολόγιου 2021.

Την έκδοση προλογίζει ο καθηγητής Λαογραφίας, Εμμανουήλ Βαρβούνη, αναπλ. πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η «Συλλεκτική Έκδοση – Ημερολόγιο 2021» της «Μαγνήτων Κιβωτού» σηματοδοτεί την αρχή ενός ετήσιου προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων στη Μαγνησία αφιερωμένο στους επετειακούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την .

Επιπρόσθετα, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, που περνά η χώρα,  η «Μαγνήτων Κιβωτός» προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, ματαίωσε πολλές από τις προγραμματισμένες δράσεις και και βασίστηκε κυρίως σε εκδοτικές και εκπαιδευτικές δράσεις μέσω νέων τεχνολογιών (e-learning) από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας.

Με αυτή τη νέα έκδοση, συνεχίζεται και το 2021 η παράδοση που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση των συλλεκτικών εκδόσεων – ημερολογίων από το 2015, που σηματοδοτούσαν αντίστοιχα τις ετήσιες θεματικές δράσεις και πολιτισμού.

Το πρώτο θεματικό έτος το 2015 συνοδεύτηκε από την έκδοση -ημερολόγιο με τίτλο «Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας, φωτογραφικές αποτυπώσεις της Ναυτιλίας στη Μαγνησία».

Το 2016 η αντίστοιχη έκδοση είχε ως θέμα «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων, 8 Γυναικείοι συνεταιρισμοί της Μαγνησίας, μας ταξιδεύουν…» και το 2017 «Τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος, από τη βοτανική βίβλο Flora Graeca, στο έργο 7 ζωγράφων της Μαγνησίας». Η έκδοση αυτή έγινε με την συνεργασία της «Γενναδείου Βιβλιοθήκης».

Οι δύο αυτές εκδόσεις υποστήριζαν το θεματικό έτος για τον «Πολιτισμό των Γεύσεων», που λόγω πλήθους δράσεων και εκδηλώσεων, τελικά διήρκησε δύο χρόνια.

Η συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο του 2018 με τίτλο: «Η Ελληνική Λαϊκή Τέχνη, από το παρελθόν στο μέλλον» αφορούσε την παρουσίαση δεκαέξι λαϊκών τεχνιτών και τεχνιτριών της Μαγνησίας, που ακόμη δρουν και παράγουν, ενώ το δεύτερο μέρος της έκδοσης περιελάβανε φωτογραφικό αφιέρωμα με παραδοσιακά επαγγέλματα του χθες, από το φωτογραφικό φακό του αείμνηστου Δημήτρη Λέτσιου.

Το 2019 η «Μαγνήτων Κιβωτός» αφιέρωσε το θεματικό της ημερολόγιο στην εκκλησιαστική τέχνη και στο θέμα «Οι θησαυροί της Μακρινίτσας. Σπάνια κειμήλια απαράμιλλης θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας» με αποτυπώσεις την εκκλησιαστική λαϊκή τέχνη μέσα από τα εκθέματα του νέου Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στη Μακρινίτσας Πηλίου.

Για το 2020 το θέμα που επιλέχθηκε να απασχολήσει τη «Μαγνήτων Κιβωτό», αλλά και τις συνεργασίες της με τους άλλους , ήταν το φυσικό περιβάλλον, με τον τίτλο, «Μάγνητες & φυσικό περιβάλλον». Το 2020 κυκλοφόρησε η συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο, που είχε τίτλο, «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος. Λαϊκή αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον».

Το 2021, στο πλαίσιο του νέου θεματικού με τίτλο «200 χρόνια από την επανάσταση του 1821»,  θα εστιάσει στον διαφωτισμό στη και ειδικότερα στη περιοχή της Μαγνησίας και της Αγιάς.

Η αρχή πραγματοποιήθηκε ήδη με την πρώτη εκδοτική  δράση που παρουσιάζεται  σήμερα με θέμα: «Διαφωτισμός και Εκπαίδευση την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Τεκμήρια μέσα από τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Μηλεών και Ζαγοράς» και θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή μας στο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Ο Ρήγας και ο διαφωτισμός στη » το Νοέμβριο του 2021.

Απώτερος στόχος μ’ αυτή την έκδοση είναι να συμβάλει  ως πολιτισμού στις εορταστικές δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σ’ όλη τη χώρα και στη Μαγνησία, με την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ παράλληλα να αναδείξει  περαιτέρω το έργο και τις σπάνιες εκδόσεις των δύο ιστορικών πηλιορείτικων βιβλιοθηκών της Ζαγοράς και των Μηλεών.

Αυτές οι δύο δημόσιες ιστορικές βιβλιοθήκες που συνδέονται αντίστοιχα με το Ελληνομουσείο Ζαγοράς αλλά και τη Σχολή των Μηλεών αποτελώντας ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα για την Μαγνησία αλλά και την χώρα μας ευρύτερα.

Άλλωστε, την περίοδο 1750-1821, στη Μαγνησία παρατηρήθηκε έντονη πνευματική δραστηριότητα: ιδρύθηκαν Σχολές, όπως αυτές της Ζαγοράς και των Μηλεών, αποκτήθηκαν σπάνιες εκδόσεις και εποπτικά μέσα διδασκαλίας από σημαντικές δωρεές επιφανών Ελλήνων, μελετήθηκαν οι Θετικές Επιστήμες.

Έτσι και στη Μαγνησία, ο «» θα συνδεθεί με ένα πνευματικό κίνημα που είχε κύριο αίτημα την παιδεία των Ελλήνων και θα εκφραστεί από ισχυρές προσωπικότητες, όπως ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Ιωάννης Πρίγκος, ο Καλλίνικος ο Γ’, ο Άνθιμος , ο Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς (Δημητριείς).

Η έκδοση δεν θα πραγματοποιούνταν αν οι διοικήσεις και τα στελέχη των δύο δημόσιων ιστορικών βιβλιοθηκών του Πηλίου δεν πρόσφεραν την αμέριστη συμπαράστασή τους, καθώς και κάθε διευκόλυνση πρόσβασης στο σπάνιο υλικό τους.

Για όσους ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν, η διάθεση της Συλλεκτικής Έκδοσης – Ημερολόγιο 2021 γίνεται στο Βιβλιοπωλείο της  Μ.Δ. Βιβλιοπωλείο «Ο ΛΥΧΝΟΣ» (Κ. Καρτάλη 160) και σε άλλα  βιβλιοπωλεία του Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πνιγμός 73χρονου στα #Πλατανίδια #Πλατανίδια - https://t.co/nHgDbIEPTH -

  • Έπεσε #δένδρο στην οδό Κύπρου  #δένδρο - https://t.co/y8KCzAyi8F -

  • Τροχαίο στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #τροχαίοατύχημα - https://t.co/dCzvE8nHRA -

"Αλιεύοντας" την είδηση