Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Εκουατόρια» παρουσιάζει ο Μιχάλης Μοδινός στο Βόλο
Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Εκουατόρια» παρουσιάζει ο Μιχάλης Μοδινός στο Βόλο

Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Εκουατόρια» παρουσιάζει ο Μιχάλης Μοδινός στο Βόλο

Σήμερα  Τρίτη 4 Απριλίου στις 7μ.μ. στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του κτιρίου Σπίρερ

 

Το βιβλίο του Μιχάλη Μοδινού με τίτλο «Εκουατόρια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα παρουσιαστεί στο Βόλο την Τρίτη 4 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου  Βόλου (Μικρασιατών 81 στο κτίριο Σπίρερ) σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων κα Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου. Με τον Μιχάλη Μοδινό για το βιβλίο θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος και η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η δικηγόρος ιολίνα Αποστολάκη. Ο συγγραφέας θα απαντήσει  σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την ιστορία του βιβλίου που αφορά μια ιδιότυπη χρονική περίοδο και γεωγραφική περιοχή.

Το βιβλίο «Εκαουτόρια» αναφέρεται στον  ύστερο 19ο αιώνα, στη χρονική φάση που  ενώ η αποικιοποίηση της ς βρίσκεται καθ' οδόν, μια ουτοπία στήνεται στην καρδιά της ηπείρου, στα εδάφη όπου επί αιώνες αναζητούνται οι του Νείλου. Ένα άγημα Ευρωπαίων, Αιγυπτίων και Σουδανών, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του φυσιοδίφη, γιατρού και εξερευνητή Έντουαρντ Σνίτσερ (ή Εμίν πασά), αποκόπτεται από τον πολιτισμό, καθώς μια τζιχαντιστική επανάσταση μαίνεται στο Σουδάν. Σταδιακά μια νέα κτίζεται εκ του μηδενός, στην μυθική περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, την επονομαζόμενη Εκουατόρια. Μέχρι που η Ευρώπη αποφασίζει να σώσει τα παιδιά της.

Ο αφηγητής, ένας Αλεξανδρινός βαμβακέμπορος που έχει μετοικήσει στην Ζανζιβάρη, θα ζήσει τη γέννηση της ουτοπίας· θα ταξιδέψει στην Εκουατόρια και θα συνδιοικήσει τα μυθικά, ανεξερεύνητα εδάφη της, έναν ολόκληρο αιώνα μετά την επιστημολογική διαμάχη για τις του αλάζιου Νείλου.

Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία του, και ταυτόχρονα η ιστορία της σωτηρίας ανθρώπων που δεν ήθελαν να σωθούν. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που πραγματεύεται μεταξύ άλλων τη σύγκρουση επιστήμης και πρωτογονισμού, τις διαμάχες περί τις πολιτισμικές αξίες και τον έρωτα της περιπέτειας.

Ο Μιχάλης Μοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Θεωρητικός και ακτιβιστής του οικολογικού κινήματος, δούλεψε ως περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς, δίδαξε σε ποικίλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώ υπήρξε της Νέας Οικολογίας και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος. Στο δοκιμιακό-ερευνητικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία Μύθοι της ανάπτυξης στους τροπικούςΑπό την Εδέμ στο ΚαθαρτήριοΤοπογραφίεςΤο παιγνίδι της ανάπτυξηςΗ αρχαιολογία της ανάπτυξης κ.άΣτο μυθοπλαστικό τα Χρυσή ΑκτήΟ Μεγάλος ΑμπάιΕπιστροφή (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Η Σχεδία (Διάκριση Επιτροπής Κρατικών Βραβείων και υποψήφιο για το Λογοτεχνίας), Άγρια Δύση και Τελευταία έξοδος: Στυμφαλία. Τα τελευταία χρόνια γράφει ως κριτικός στην εφημερίδα Τα Νέα.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση