Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Αυδίκου “Οι τελευταίες πεντάρες”
Το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Αυδίκου “Οι τελευταίες πεντάρες”

Το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Αυδίκου “Οι τελευταίες πεντάρες”

Προυσιάζετι το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Αυδίκου, καθηγητή του Θεσσαλίας,  με τίτλο “Οι τελευταίες πεντάρες” ( Ταξιδευτής),  την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 και ώρα 8  μ.μ. στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Π.Θ. (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο,  Γ. Καρτάλη και Ροζού).

Την οργανώνουν   τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Μαγνησίας, το   Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας και ο Σύλλογος Ιστορίας-Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ).

Για το βιβλίο, εκτός από τους σύντομους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών Φορέων, θα μιλήσουν οι:  Μαρίτα Παπαρούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεσσαλίας και Αγγελική Νικολάου, φιλόλογος, αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας, υπ. δρ. Νεότερης Ιστορίας Π.Θ. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Αμαλία Γκιζά. Συντονίζει ο Γιάννης Πασιάς, καρδιολόγος, πρόεδρος του ΣΙΜΕΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα. Η διανθίζεται και με μουσική από τον κιθαρίστα,  Πάρι  Θεοδωρακάκη.

Το παραπάνω μυθιστόρημα αποτελεί συμβολή στην ιστορική μνήμη και εκφράζει μια προσπάθεια αποκατάστασης όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και έπεσαν μιας αδελφοκτόνας διαμάχης. Ο συγγραφέας, μέσω του βιβλίου του,  μιλά για τους νεκρούς συμπατριώτες του φέρνοντας στο φως ιστορικά ντοκουμέντα που σημάδεψαν την πατρίδα του, την Πρέβεζα, κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.

Τραγικά και αποτρόπαια γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε διάστημα δέκα ημερών. Από την αποχώρηση των Γερμανών από την πόλη στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 ως τις 23 Σεπτεμβρίου, μια μέρα πριν από τη της Καζέρτας. Γύρω απ' αυτή την πληγή  οργανώνεται όλη η μυθιστορηματική αφήγηση, που χρονικά φτάνει ως τη σημερινή εποχή. Μια ξεβολεύει τους ήρωες της μυθιστορίας, οι οποίοι αρχίζουν να ξετυλίγουν τη μνήμη τους. Οι ιστορίες τους, με τον τρόπο αυτό, γίνονται το αφηγηματικό στημόνι για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Όλοι έχουν να κλείσουν προσωπικούς λογαριασμούς . Να θυμηθούν. Να συμβιβαστούν με τις ενοχές για το παρελθόν. Το μυθιστόρημα αντλεί το υλικό από πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή την περίοδο. Δεν ενδιαφέρεται, όμως, ν' αποδώσει ευθύνες. Αυτό είναι υπόθεση άλλων. Ούτε στόχος είναι η ιστορική αναπαράσταση της εποχής.  Το μυθιστόρημα, με αφορμή τα όσα έγιναν τότε, εξελίσσεται σε μια μυθοπλασία για τη βία και τη μοναξιά των ανθρώπων σε χρόνους ταραγμένους. Η μυθιστορία αναζητά  τις πληγές των ανθρώπων που εγκλωβίζονται σε αδιέξοδα.

Που ο φανατισμός τυφλώνει τη σκέψη τους. Αγκαλιάζει με τρυφερότητα τους τσακισμένους ανθρώπους, που δεν μπόρεσαν να σταθούν όρθιοι στα χρόνια της φωτιάς. Οι ήρωες είναι άνθρωποι με πάθη, που αγωνίζονται να δώσουν λύση σε ερωτήματα που τους ταλανίζουν. Είναι μια ιστορία για τη μεταπολεμική επαρχία, για όλη την Ελλάδα που ο κύκλος της βίας τη βύθισε στο διχασμό και  την εσωστρέφεια. Είναι μια ελεγεία για όλους. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το βιβλιοπωλείο «Η Πένα». 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση