Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΣΙΝΕΜΑ » Νέες ταινίες: Ενας Χέντριξ σαν μπίτνικ, διακτινισμένος στην εποχή της ψυχεδέλειας
Νέες ταινίες: Ενας Χέντριξ σαν μπίτνικ, διακτινισμένος στην εποχή της ψυχεδέλειας

Νέες ταινίες: Ενας Χέντριξ σαν μπίτνικ, διακτινισμένος στην εποχή της ψυχεδέλειας

Η πιο πρωτότυπη σκηνο ταινία της εβδομάδας, που ο ρυθμός της ακολουθεί τις αθηναϊκές «Νύχτες Πρεμιέρας», είναι βιογραφική και μας παρουσιάζει τον λίγο πριν από την απογείωσή του στη σφαίρα του μύθου. Το «: η τύχη είναι με τους βιρτουόζους»  (***)γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Τζον Ρίντλεϊ (ο σεναριογράφος του οσκαρικού «12 χρόνια σκλάβος»). Είναι ένα πορτρέτο του διάσημου μουσικού φτιαγμένο με στυλ, που θυμίζει b movie, και με ατμόσφαιρα που σε κάνει να πιστέψεις πως έχεις διακτινιστεί στο Λονδίνο του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '60.

Ο Ρίντλεϊ μας συστήνει τον Χέντριξ στη και κατόπιν τον ακολουθεί στο δι του στο Λονδίνο, που άλλαξε τη ζωή του, αλλά και τον τρόπο που οι κορυφαίοι ροκ κιθαρίστες της εποχής άκουγαν τα μπλουζ. Ο Ρίντλεϊ απέφυγε τους δαίμονες που είχε ο Χέντριξ μέσα του, ήταν ξεκάθαρο όμως στο μυαλό του πως αυτή η βιογραφία δεν θα κατέληγε σε αγιογραφία, ούτε σε ροκ μελόδραμα.

Βλέπουμε έναν Χέντριξ εγωιστή και επιπόλαιο (θύμα διαλυμένης οικογένειας), αλλά και έναν Χέντριξ ποιητή που είχε τα μαλλιά του αφάνα για να μοιάζει με τον Μπομπ Ντίλαν. Αυτός ο Αφροαμερικανός, ιδιοφυής κιθαρίστας, είχε κάτι από την τρέλα των μεγάλων μαύρων της τζαζ όταν έπαιζε μπλουζ.

Η μουσική για αυτόν ήταν χρώματα, ζωγραφική σε περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας. Την αντιλαμόταν ως μια ρευστή φόρμα, σαν αυτοσχεδιασμό που έκανε τα ήδη γνωστά τραγούδια να ακούγονται έτσι όπως δεν είχαν ξανακουστεί. Ο Χέντριξ του Ρίντλεϊ φαντάζει σαν ένας μπίτνικ διακτινισμένος στο μέλλον, στην εποχή της ψυχεδέλειας.

Η ταινία αρχίζει το 1966 στο Cheetah club της Νέας Υόρκης όπου η Λίντα Κιθ, φιλενάδα του Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones, ανακαλύπτει τον Χέντριξ. Είναι φανερό πως ο νεαρός κιθαρίστας την έλκει και ερωτικά. Στη συνέχεια τον συστήνει στον «Τσας» Τσάντλερ, πρώην μπασίστα των Animals και νυν αντζέντη, ο οποίος τον πείθει να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να ηχογραφήσει δικά του τραγούδια. Πράγματι, ο Χέντριξ εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται εκεί.

Το «Τζίμι Χέντριξ: η τύχη είναι με τους βιρτουόζους» εστιάζεται στα πρόσωπα και ρέει σαν μακρόσυρτος αυτοσχεδιασμός που κορυφώνεται με την εκπληκτική εκτέλεση του «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» των Beatles. Τα «Σκαθάρια», που ήταν ανάμεσα στο κοινό, όρθια χειροκροτούν τον Χέντριξ. Λίγο μετά, το 1967, ήρθε ο θρίαμβός του στο Φεστιβάλ του Μόντερεϊ. Αυτό όμως είναι γνωστό και δεν απασχολεί τον Ρίντλεϊ.

Το «Sicario: ο εκτελεστής» είναι η πρόσφατη ταινία του Καναδού σκηνοθέτη Ντενίς Βιλνέβ («Prisoners», «Ο άνθρωπος αντίγραφο»). Η πλησιάζει μια πράκτορα του FBI και της ζητάει να συνεργαστούν μυστικά στον πόλεμο κατά των των ναρκωτικών. Ο Βιλνέβ, όπως το συνηθίζει, επιχειρεί μια βουτιά στην ψυχολογία της ηρωίδας του. Το φιλμ διαδραματίζεται στη μεθόριο ΗΠΑ και Μεξικού. Παίζουν: Εμιλι Μπλαντ, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Τζος Μπρόλιν.

Στo «Minions» τα κίτρινα πλασματάκια, που έκλεψαν την παράσταση στο «Εγώ, ο απαισιότατος», ζουν τρελές περιπέτειες ταξιδεύοντας στον χρόνο – από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι τη δεκαετία του '60. Κάποια στιγμή συναντούν και τον κρουτ. υρίστηκε από τον Πιερ Κοφέν και τον Κάιλ Μπάλντα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση