Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Νέα μόνιμη έκθεση”10+1 ιστορίες για τον Βόλο”
Νέα μόνιμη έκθεση”10+1 ιστορίες για τον Βόλο”

Νέα μόνιμη έκθεση”10+1 ιστορίες για τον Βόλο”

Το α’ εξάμηνο του 2019 στο
Το α’ εξάμηνο του 2019 αναμένεται να ανοίξει για το κοινό η νέα μόνιμη 10+1 ιστορίες για τον Βόλο“, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου στη συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την , η μόνιμη θα ανοίξει στο κοινό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Για τις ανάγκες προετοιμασίας της, η λειτουργία της υπάρχουσας έκθεσης « – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά», με την οποία εγκαινιάστηκε το , θα ολοκληρώσει τη λειτουργία της στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2018.
Ο τίτλος της νέας έκθεσης είναι “10+1 ιστορίες για τον Βόλο”.
Σχηματικά, η έκθεση θα αναπτύσσεται σε 11 χώρους (900 τ.μ), οι 10 από τους οποίους αφορούν μόνιμες εκθετικές ενότητες, που θα λειτουργούν ως ένα γενικό πλαίσιο αναφοράς νοηματοδοτώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις με στόχο να ανανεώνεται συνεχώς το περιεχόμενο αξιοποιώντας νέες δωρεές ή δάνεια.
Οι ενότητες θα αφορούν θέματα, όπως πολεοδομική οργάνωση και υποδομές της πόλης, δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητα, δίκτυα της πόλης (μεσογειακά, πολιτιστικά, οικονομικά δίκτυα), η στα μεγάλα εθνικά γεγονότα (πόλεμος του ’97, βαλκανικοί, Α΄ και Β΄ παγκόσμιοι πόλεμοι), νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ο της εργασίας, περίοδοι κρίσης (μικρασιατική καταστροφή, δεκαετία του ’40, σεισμοί), μεταπολεμική ανάπτυξη (τουρισμός, τοπικά προϊόντα, αθλητισμός) Το εκθεσιακό υλικό θα τοποθετηθεί στον χώρο σύμφωνα με χρονολογικά ή θεματικά κριτήρια.
Ακόμη, οι θα σχεδιαστούν σε συνάρτηση με σημαντικά εκθέματα, ανάλογα με το μέγεθος και την ιστορική τους σημασία.
Παράλληλα το κοινό θα έχει πρόσβαση από σταθμούς εργασίας στο σύνολο του υλικού που έχει συγκεντρωθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πόλης, το οποίο θα επεκτείνεται συνεχώς με νέα δεδομένα και πληροφορίες.
Οι εργασίες που έγιναν κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του έργου () αφορούσαν τον μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό (εκθέματα, και αντικείμενα), τον σχεδιασμό του φωτισμού και του ήχου, τα ψηφιακά εκθέματα, τη γραφιστική επεξεργασία των εκθεμάτων, την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκθεσιακής πρότασης και των δράσεων (Φάση Α’).
Η τελική φάση (Φάσεις Β’ και Γ’) ολοκληρώνει τις παραπάνω εργασίες, και αφορά, επιπλέον, την τελική επιλογή και τεκμηρίωση των εκθεμάτων, την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, καθώς και την τελική επιμέλεια της έκθεσης.
Στην υλοποίηση του έργου θα συνεργαστούν το επιστημονικό και καλλιτεχνικό προσωπικό της Δ/νσης, ερευνητικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς και ειδικοί στα παραπάνω θέματα εξωτερικοί συνεργάτες. Βασικό ρόλο και λόγο θα έχουν οι δωρητές και οι ομάδες εθελοντών του Μουσείου, καθώς και οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης.
Τον συντονισμό και την επίβλεψη του έργου εκ μέρους της Δ/νσης θα έχουν η Αίγλη (Αγλαΐα) Δημόγλου (ΠΕ Διοικητικού, προϊσταμένη Δ/νσης), η οποία θα είναι και συν-επιμελήτρια της έκθεσης, ο Γιάννης Κουτής (ΠΕ Διοικητικού – ιστορίας, προϊστάμενος τμήματος μουσείων και ιστορικών ερευνών) και ο Γιώργος Σουλακούδης (ΠΕ Διοικητικού – φιλολογίας, υπεύθυνος Μουσείου Πόλης).
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εγκαινιάστηκετο νέο ειδικό Κέντρο Ημέρας Διασύνδεσης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτζχάϊμερ και συγγενών διαταραχ… - https://t.co/FZfN0C0UXk -

  • Αντικατάσταση παλαιών υδρομετρητών με νέα «έξυπνα υδρόμετρα» στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/91ijCbd0RW… -

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «#Αγγλικά στο #Νηπιαγωγείο: Προς μια Πολυγλωσσική Εκπαίδευση» - https://t.co/7re6IZCmGM… -

"Αλιεύοντας" την είδηση