Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Τελευταίος Ασπασμός-Χορωδιακή Ελεγεία στην Αγριά
Τελευταίος Ασπασμός-Χορωδιακή Ελεγεία στην Αγριά

Τελευταίος Ασπασμός-Χορωδιακή Ελεγεία στην Αγριά

Μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πόλη και πιο συγκεκριμένα στην Αγριά, το Σάββατο  13 Μαϊου  2023 και ώρα 20.00 στο  ναό του Αγίου Γεωργίου Αγριάς.

Πρόκειται για το έργο «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΣΜΟΣ», μια Χορωδιακή Ελεγεία του νέου, ταλαντούχου συνθέτη Μιλτιάδη Κασσάρα, πάνω σε ποίηση του Αθανάσιου Καναβούρα.

Το έργο θα παρουσιασθεί από την Μικτή Δημοτική Χορωδία Αγριάς, υπό την καλλιτεχνική διδασκαλία του επίσης ταλαντούχου μαέστρου της  Νίκου Αδρασκέλα, με συνοδεία στο πιάνο του ίδιου του συνθέτη και τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου “Last Kiss” του Μουσικού Σχολείου .
Solist: Ερμιόνη Μαστρόκαλου – υψίφωνος, Λήδα Φιλιπποπούλου – μεσόφωνος, Ευάγγελος Κακάλιας – βαρύτονος και Ιδομενέας Κασσαβέτης – μπάσος.

Ο συνθέτης παραθέτει λίγα λόγια για το έργο του: “Πάντοτε με γοήτευε η να ασχοληθώ με ένα έργο το οποίο να έχει θρησκευτικό χαρακτήρα αλλά και να μπορεί να «αυτονομηθεί» σε σχέση με τις προηγούμενες φόρμες που προέρχονται από την δυτική ή την ανατολική . Βέβαια μέσα στις μουσικές και ηχητικές μου αναζητήσεις δεν παρέλειψα να «τιμήσω» την ευρωπαϊκή μου παιδεία γράφοντας ένα Stabat Mater, έργο ιδιαίτερα αγαπητό σε εμένα, αφιερωμένο στην μεγάλη Μητέρα όλων, την Παναγία.
Η ευκαιρία αυτή μου δόθηκε όταν στα χέρια μου «έπεσε» η εξαιρετική ποιητική συλλογή «Όλυμπος Κράτιστος» του Θανάση Καναβούρα.
Ήταν αρχές του και μόλις είχα ολοκληρώσει το Λαϊκό Ορατόριο «Στην των Υδάτων» σε ποίηση Κωνστ. Σταλίδη, έργο διθυραμβικό στον χαρακτήρα του, με δυναμισμό και μεγαλοπρέπεια.
Διαβάζοντας κι εμβαθύνοντας σε αυτήν την νέα συλλογή, διέκρινα αμέσως τον γλυκό ρυθμό, την ευαισθησία, την αγάπη για τον Θεό, την ομορφιά της ζωής μα και την θλίψη…Ένα έργο τόσο αντιθετικό μα και τόσο συνεκτικό και συμπαγές…
Τότε αποφάσισα να μελοποιήσω οκτώ ποιήματα από την συλλογή, που να έχουν μια άλλη δομή από όσα έργα είχα ακούσει ή γράψει. Να συνθέσω ένα έργο όπου όλα αυτά τα αντιθετικά χαρακτηριστικά να μπορούν να συνυπάρξουν σε μια κεντρική ιδέα και ηχόχρωμα.
Κάπως έτσι «γεννήθηκε» το έργο μου «Τελευταίος Ασπασμός»…
Έργο τρυφερό, με ευαισθησία, αντιθετικό στην δομή και την φόρμα, μια Ελεγεία, όπου η αγάπη και η απελπισία της απώλειας λυτρώνονται μέσα από το Θεϊκό και το Ουράνιο.
Το έργο είναι γραμμένο για τέσσερις σολίστες (σοπράνο, μεσόφωνο, βαρύτονο και μπάσο) Μικτή Χορωδία με συνοδεία σύνολο οργάνων της συμφωνικής και λαϊκής ορχήστρας.
Το έργο παρουσιάστηκε σε πρώτη το Πάσχα του 2018 υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κατόπιν ειδικής πρόσκλησης από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κον Ιωήλ.

Η Μικτή Δημοτική Χορωδία Αγριάς ιδρύθηκε το 1995 (τότε Κοινότητα Αγριάς) από μερικά άτομα που αγαπούσαν τη μουσική με την βοήθεια του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου και του προέδρου Νικηφόρου Σκοπελίτη. Αποτελείται από ερασιτέχνες χορωδούς από το Βόλο και την Αγριά, που τους ενώνει η αγάπη τους για τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι.
Πρώτος μαέστρος της υπήρξε ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος και από το 1997 ο καταξιωμένος μαέστρος Βλάσης Μαστρογιάννης, που για πολλά χρόνια έχει αναπτύξει μια σημαντική δραστηριότητα ως μουσικής και ως διευθυντής χορωδιών της περιοχής μας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου Χορωδία εκπροσώπησε επάξια και με επιτυχία την Αγριά και την περιοχή μας, σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, αποσπώντας τις καλύτερες των εντυπώσεων.
Η Χορωδία Αγριάς είναι σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ζωής της περιοχής και διοργανώνει κάθε χρόνο τη Χορωδιακή Συνάντηση Αγριάς, με συμμετοχή χορωδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ρεπερτόριο της Χορωδίας περιλαμβάνει όλη την γκάμα τραγουδιών από κλασσικά, βυζαντινά, παραδοσιακά, έντεχνο και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, καντάδες, αποσπάσματα από οπερέτες κ.λπ.

Μεσολάβησαν τα χρόνια του και τα μέτρα και η Χορωδία σταμάτησε τις πρόβες και τις δραστηριότητές της για τρία χρόνια.

Από τον Σεπτέμβριο του , στο φιλόξενο χώρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, άρχισε η καινούρια περίοδος της Χορωδίας, με νέο μαέστρο τον Νίκο Αδρασκέλα, που δέχτηκε πρόθυμα να αναλάβει τη Χορωδία Αγριάς και να την οδηγήσει σε καινούριους δρόμους και εμπειρίες.
Η πρώτη εμφάνιση της Χορωδίας Αγριάς για την φετινή περίοδο, υπό την διεύθυνση του νέου μαέστρου της  Νίκου Αδρασκέλα, είναι το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, στον ναό του Αγίου Γεωργίου Αγριάς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση