Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Συναυλία της “Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου” Από την “Αλεξάνδρεια” στη “Σμύρνη”
Συναυλία της “Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου” Από την “Αλεξάνδρεια” στη “Σμύρνη”

Συναυλία της “Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου” Από την “Αλεξάνδρεια” στη “Σμύρνη”

Συναυλία της “Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου” Από την “Αλεξάνδρεια” στη “Σμύρνη” θα δοθεί στις 15 Δεκεμβρίου, ώρα 9.00 μ.μ., στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της UNESCO, του Δήμου Βόλου (ΔΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ), της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Hellenic Spirit Organization, της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, του Ιδρύματος “Ιωάννης Καποδίστριας”, του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, της Ένωσης Κυπρίων . Μαγνησίας και πολλών ακόμη διεθνών και τοπικών Φορέων υψηλού κύρους, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Γιώργου Φουντούλη.

Προσκεκλημένος και τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, εμψυχωτής των μεγάλων παραγωγών της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου “Μεσόγειος” (2018), “Αλεξάνδρεια” (2019), “Σμύρνη” (2020), “Παλιγγενεσία” ().

Η θα είναι ένας αποχαιρετισμός στο έτος 2019 με έργα από την παραγωγή “Αλεξάνδρεια” και ένα καλωσόρισμα στο επερχόμενο έτος 2020 με έργα από την νέα παραγωγή της Κ. Ο. Β. “Σμύρνη”.

Το τιμητικό βραβείο στον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, για την υποστήριξη και την μεγάλη προσφορά του στις μεγάλες παραγωγές της “Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου”, θα απονείμει η επίτιμη πρόεδρος της “Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου” Μαρία Τσακνάκη-Γαβαλά.

Το πρόγραμμα της ς θα παρουσιάσει η φιλόλογος – συγγραφέας Σοφία Κανταράκη.

Η παραγωγή της “Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου” με τίτλο “Αλεξάνδρεια”, είναι μια ιστορική μουσικοποιητική διαδρομή, από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της παραγωγής είναι τα “επικά άσματα”, μέσα από τα οποία περιγράφονται μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μ' έναν δυναμικό, ρυθμικό, μελωδικό τρόπο, έτσι ώστε να μπορούν τραγουδηθούν απ' όλους, ενώ παράλληλα ικανοποιούν κάθε απαιτητικό ακροατή.

Το “επικό άσμα” είναι ένα σπάνιο αρχαιοελληνικό μουσικοποιητικό είδος το οποίο δεν εξελίχθηκε.

Επανεμφανίσθηκε περιστασιακά τον 11ο και το 12ο αιώνα στη Γαλλία.

Το επικό άσμα αναβιώνεται το 2019 μέσα από τη μεγάλη παραγωγή “Αλεξάνδρεια” της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου σε μουσική του Γιώργου Φουντούλη και σε ποίηση Μαρίας Τσακνάκη Γαβαλά, Κ.Π.Καβάφη, Απολλώνιου Ρόδιου (3ος αιώνας π.Χ.) και άλλων.

Το αποκορύφωμα της παραγωγής “Αλεξάνδρεια”, είναι ο “Ύμνος της Αλεξάνδρειας” σε ποίηση της Μαρίας Τσακνάκη Γαβαλά και μουσική του Γιώργου Φουντούλη.

Η μουσική παραγωγή “Αλεξάνδρεια” παρουσιάστηκε σε μια πανηγυρική θεματική συναυλία, στο πλαίσιο της αυτικής Εβδομάδας 2019, με διοργανωτή τον Φορέα Πολιτισμού “”.

Η νέα μεγάλη παραγωγή της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου για το 2020 έχει τον τίτλο “Σμύρνη”.

H ιδέα για τη αυτής της παραγωγής με αυτό τον τίτλο,γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2019, στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας στο Βόλο, όπου συμμετείχε η “Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου” ως προσκεκλημένη του Φορέα Πολιτισμού “” και όπου ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος προανήγγειλε το θέμα της Ναυτικής Εβδομάδας 2020.

Ευθύς εξαρχής αυτό αποτέλεσε το κίνητρο και το έναυσμα για την υλοποίηση μιας νέας θεματικής μουσικής παραγωγής της “Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου” με την Σμύρνη.

Στη συναυλία της Κυριακής θα παρουσιαστούν μερικά μόνο δείγματα από τη νέα μουσική παραγωγή, τα οποία αναφέρονται στην κοσμική Σμύρνη, πριν και μετά την καταστροφή, μέσα από μελοποιημένα κείμενα και ποιήματα που είναι αντιπροσωπευτικά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση