Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Πραγματοποιήθηκε στον Βόλο ο Ι΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης
Πραγματοποιήθηκε στον Βόλο ο Ι΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης

Πραγματοποιήθηκε στον Βόλο ο Ι΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης

Με επιτυχία, διεξήχθη το Σάββατο 2/7, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ο Ι΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης, στον οποίο συμμετείχαν 52 σπουδαστές και σπουδάστριες της Βυζαντινής Μουσικής, κάθε ηλικίας, από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Οι συμμετέχοντες προήλθαν από τις κάτωθι Σχολές και Μητροπόλεις:

Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Δημοτικό Ωδείο Δράμας, Δημοτικό Ωδείο Θηβών, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων “Άγιος Ιωάννης ”, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου ”Ο Άγιος Αχίλλιος” και του παραρτήματος της Ελασσόνας, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μ. Φθιώτιδος “Γερμανός ο Μελωδός”, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μ. Καστορίας “Ο Άγιος Μηνάς”, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, καθώς και των παρατημάτων αυτής, Αγριάς και Αλμυρού.

Ατομικές συμμετοχές υπήρξαν, επίσης από Θεσσαλονίκη και (Μ. Καρυστίας και Σκύρου).

Την κριτική επιτροπή απάρτιζαν:

π. Νεκτάριος Πάρης, του Οικουμενικού Θρόνου, δρ. Θεολογίας και Μουσικολογίας, καθηγητής του Μακεδονίας.

Αθανάσιος Βουγιουκλής, άρχων υμνωδός του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ηλίας Καπέλας, διευθυντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, πρωτοψάλτης ν. Αγίου Νικολάου Καρδίτσας.

Πρωτ. Ευστάθιος Βαρβαρέλης, προϊστάμενος του ναού Αγίου Νικολάου Αλμυρού και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού

Δημήτριος Μανώλης, καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», Δημήτριος Χατζηγεωργίου τόνισε πως παρά τις αντιξοότητες, τους φόβους για τα και την υπέρογκη των εξόδων μετακίνησης, ο αριθμός των συμμετοχών, αλλά πρωτίστως το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζομένων, καταδεικνύει ότι ο θεσμός που ξεκίνησε ο Σύνδεσμος πριν από χρόνια έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ψαλτικού κόσμου ως μια μελωδική συνάντηση που έχει σκοπό την προβολή της γνήσιας εκκλησιαστικής μουσικής και την καλλιέργεια ευγενούς άμιλλας και αγάπης μεταξύ των συμμετεχόντων. Αυτό δείχνει η συμμετοχή διαγωνιζομένων όχι μόνο από την πόλη του Βόλου και την Θεσσαλία (Λάρισα – Καρδίτσα), αλλά από τόπους μακρινούς όπως η Δράμα, η Καστοριά, η , η Λειβαδιά, η Λαμία, η , η Θεσσαλονίκη.

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, παρετέθη γεύμα προς τους συμμετέχοντες, μετά το οποίο ο μητροπολίτης Δημητριάδος απένειμε τους αναμνηστικούς επαί στους διαγωνισθέντες σπουδαστές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση