Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Ο Λεωνίδας Καβάκος επέστρεψε θριαμβευτής στην Υδρα
Ο Λεωνίδας Καβάκος επέστρεψε θριαμβευτής στην Υδρα

Ο Λεωνίδας Καβάκος επέστρεψε θριαμβευτής στην Υδρα

Οι λεπτίσθητες μελωδίες από το Στραντιβάριους του Λεωνίδα Καβάκου ξετυλίγονταν από το σαλόνι του ισογείου μέχρι τον 2ο όροφο του υ «Λητώ».Απλώνονταν στην προστατευμένη εσωτερική αυλή με τον πλάτανο και έσμιγαν με τα τζιτζίκια που χαλούσαν τον κόσμο στη μεσημεριανή αυγουστιάτικη Υδρα.

Ερμητικά κλεισμένος μέσα σε μια ήσυχη σάλα, ο αρχιμουσικός και βιρτουόζος έκανε πρόβα, πριν από τη βραδινή συναυλία του περασμένου Σαββάτου, παρέα με τον Ιταλό πιανίστα Ενρίκο Πάτσε. Και εμείς –οι προνομιούχοι ένοικοι στα διπλανά δωα– ακούγαμε ασάλευτοι αυτήν τη μαγεία, σχεδόν κρατώντας την αναπνοή μας. Ο επαγγελματισμός και η τελειοθηρία τον καθήλωσαν για πολλές ώρες εκεί και έτσι απολαύσαμε λάθρα ένα ακόμα κοντσέρτο, λίγο πριν από την εκπληκτική ερμηνεία του στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Καβάκος δεν επέστρεψε τυχαία στην Υδρα για να δώσει ένα ρεσιτάλ στην 7η φιλανθρωπική εκδήλωση κλασικής μουσικής, στο πλαίσιο του εορτασμού των «Θεομητορικών 2016». Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Κωστή Σοφιανό, τον άνθρωπο που ίδρυσε το 1965 το «Λητώ», ο οποίος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή πριν από επτά χρόνια. Η σύζυγός του Τζένη, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του, θεσμοθέτησε μια ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση, της οποίας όλα τα κατατίθενται υπέρ των σκοπών του Κουλούρειου Νοσοκομείου του νησιού. Με καταγωγή από την Πμο της Μικράς Ασίας, ανήσυχος επιχειρηματίας και εξαιρετικός οικογενειάρχης, ο Σοφιανός άλλωστε λάτρευε την κλασική μουσική και ήταν ο ίδιος χαρισματικός βιολονίστας.

 Είχε γνωρίσει τον Καβάκο από τον Στέλιο Καφαντάρη, τον επιστήθιο φίλο του και δάσκαλο του μουσικού. Υπήρξε από τους πρώτους που πίστεψαν στο ταλέντο του. O Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Υδρας, με παραίνεση της οικογενείας Σοφιανού, διοργάνωσε μάλιστα την πρώτη συναυλία του Καβάκου στην Υδρα, στο αρχοντικό Keller, και ύστερα ο Κωστής Σοφιανός διοργάνωσε το πρώτο κοντσέρτο του βιολονίστα στο ευρύ κοινό, στο ξενοδοχείο «Intercontinental», το 1984. Ο τότε Καβάκος ενθουσίασε το κοινό και τους κριτικούς που μίλησαν για το νέο αστέρι της κλασικής μουσικής.

Τρίαντα δύο χρόνια αργότερα, ο Καβάκος επιστρέφει θριαμβευτής στην Υδρα, έχοντας κερδίσει ύψιστες διακρίσεις. Δεν ξέχασε ποτέ τον Σοφιανό και παραμένει φίλος με τους γιους του Νίκο και Αλέξανδρο. Ηταν εξαιρετικά συγκινητική η στιγμή κατά την οποία ο πρωτότοκος Νίκος συντρόφευσε στη σκηνή τον Καβάκο και τον Πάτσε με το βιολοντσέλο του, ερμηνεύοντας εκτός προγράμματος το δεύτερο μέρος του τρίο για πιάνο και βιολί του (op. 11). Eίχε προηγηθεί η καθηλωτική ερμηνεία του Καβάκου στη Σονάτα «Spring» για βιολί και πιάνο του ίδιου συνθέτη (op. 24 σε φα μείζονα) και ακολούθησε η σονάτα του Ρίχαρντ Στράους (op. 18 σε μι μείζονα). Το ενθουσιώδες κοινό ανέβασε ξανά στη σκηνή τον Καβάκο και τον Πάτσε για δύο φορές μέσα σε ξέφρενα χειροκροτήματα για να ερμηνεύσουν το δεύτερο μέρος από τη «Ruralia Hungarica» του συνθέτη Ernst von Dohnanyi και το «Romanza Andaluza» του συνθέτη Pablo de Sarasate.

Στους μουσικούς έδωσε ειδικά τιμητικά μετάλλια και ενθύμια ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, υπό την πεφωτισμένη προεδρία του οποίου λειτουργεί υποδειγματικά το Κουλούρειο Νοσοκομείο, ευχαριστώντας τους για την ανιδιοτελή προσφορά τους. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του το τέως βασιλικό ζεύγος της Ελλάδος, που κάθισε στην πρώτη σειρά (ο Κωνσταντίνος γνώριζε τον Κώστα Σοφιανό από τα χρόνια της φοιτήσεώς του στη Σχολή των Αναβρύτων). Το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Υδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο της Νέας ς Αδωνις Γεωργιάδης και η βουλετής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση