Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΟΥΣΙΚΗ / Μυθωδία στην Πέτρα Ολύμπου δίπλα στις κορφές του Ολύμπου
Μυθωδία στην Πέτρα Ολύμπου δίπλα στις κορφές του Ολύμπου

Μυθωδία στην Πέτρα Ολύμπου δίπλα στις κορφές του Ολύμπου

θα δοθεί την Δευτέρα 19 Αυγούστου με την Γιώτα Νέγκα στην αυλή του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου που ανοίγει για πρώτη φορά στο κόσμο. Συμμετέχουν Παπαδοπούλου, Μπάμπης Βελισσάριος και η Ορχήστρα Νέων Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.

Η Πέτρα είναι στην άλλη πλευρά του Ολύμπου, στην πίσω πλευρά. Ίσως γι’ αυτό έμεινε στο περιθώριο της δημοσιότητας.

Δεν είναι όμως στο περιθώριο ούτε του Μύθου του Ολύμπου, ούτε της ιστορίας.

Αντίθετα συμμετέχει και καταγράφεται το όνομά της και στην και στην βυζαντινή – εκκλησιαστική και στην νεώτερη ιστορία.

Πέρασμα για την κάτω Ελλάδα από την αρχαιότητα, η ιστορία της Μονής Πέτρας Ολύμπου χάνεται στα χρόνια τα Βυζαντινά.

Ο ίδιος χώρος στα νεώτερα 100 περίπου χρόνια συνδέθηκε με το σανατόριο και το ψυχιατρείο. Μέχρι το 2004 που όλα σταμάτησαν.

Ο χώρος άδειασε. Έφυγαν οι άνθρωποι που έδιναν με την ανάσα τους, τη ματιά τους, τον πόνο τους, τις ελπίδες τους  κι έμειναν οι σκιές και οι αναμνήσεις…

Ο  Σύλλογος Πέτρας Ολύμπου «Λόκοβη», οι άνθρωποι που έζησαν και ζουν δίπλα στο άδειο πλέον Ίδρυμα, δεν θέλουν να είναι ένας ακόμη εγκαταλελειμμένος χώρος που θα τον σκεπάσει η σκόνη της λησμονιάς.

Ο χώρος δίπλα από τις κορυφές του Ολύμπου, εκεί στα κτίσματα που στέγαζαν τον πόνο μπερδεμένων ψυχών ανθρώπων, αυτός ο χώρος, ανοίγει στον κόσμο για πρώτη φορά και είναι ένα εγχείρημα κι ένα ρίσκο για τη συνέχεια.

Ανοίγει με , ανοίγει με μουσική. Συνδέεται ο χώρος με τον μύθο του και την ιστορία του και δημιουργείται το μουσικό του αφήγημα.

Μυθωδία.

Μια μέσα στο πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου.

Την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

 Συμμετέχουν:

Η  Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και  Τεχνών Δίου υπό την διεύθυνση του Νίκου Πατρή

 Τραγουδούν:

Γιώτα Νέγκα

Ζωή Παπαδοπούλου

Μπάμπης Βελισσάριος

Συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας – Δήμος Κατερίνης – Κατερίνης και Πλαταμώνα και με την ευγενική αρωγή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

Ώρα έναρξης: 20:00

 Από τις 18:30 θα ανοίξουν οι πύλες και θα γίνει στο χώρο της εκκλησίας της  Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου και στα κτίσματα του πρώην ψυχιατρικού νοσοκομείου που παραμένουν κλειστά από το 2004 που αποχώρησε από το χώρο η ψυχιατρική νοσηλευτική μονάδα.

Τιμή εισιτηρίου: προπώληση 8 ευρώ – εισόδου 10 ευρώ.

Το χωριό Πέτρα, είναι μικρό ορεινό χωριό, με υψόμετρο 520 μέτρων, που ανήκει στο Δήμο  Κατερίνης. Απέχει από την πόλη της Κατερίνης 28 χλμ. Πριν τον οικισμό (2 χλμ.) είναι ο χώρος όπου μέχρι το 2004 ήταν εγκατεστημένο το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου. Στο χώρο για ένα μικρό διάστημα το 2016 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες.

Για να φτάσει κανείς στο χώρο της συναυλίας ακολουθεί από την την Παλιά οδό (13η Ε.Ο.) προς Άγιο Δημήτριο, Ελασσόνα. Μετά το χωριό Φωτεινά στρίβει αριστερά προς Πέτρα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προσωρινή διοίκηση Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών – Επαγγελματιών – Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας… - https://t.co/zMTjMKV4GR -

  • #ρέματα στον Αλμυρό καθαρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας #ρέματα - https://t.co/vNJfWZMib1 -

  • Μειωμένη ροή πόσιμου νερού στις βρύσες από τη #ΔΕΥΑΜΒ   #ΔΕΥΑΜΒ - https://t.co/YrEEa508l4 -

"Αλιεύοντας" την είδηση