Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Μουσική βραδιά-αφιέρωμα στο Νέο Κύμα
Μουσική βραδιά-αφιέρωμα στο Νέο Κύμα

Μουσική βραδιά-αφιέρωμα στο Νέο Κύμα

Μια μαγική βραδιά γεμάτη μουσική , τραγούδι, όμορφες εικόνες, νοσταλγία , έντονα συναισθήματα , ποιότητα και αισθητική θα ζήσει το φιλόμουσο κοινό του Βόλου την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και 8.00 μ.μ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου , αφιερωμένη στα τραγούδια και τη μουσική του “Νέου Κύματος” ,με τίτλο “Μια φορά ..θυμάμαι!” , στην οποία ,μάλιστα, πέρα από τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες, θα παραστεί ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής αυτής , ο Λίνος Κόκοτος , ο οποίος θα τιμηθεί για την προσφορά του στην Ελληνική μουσική.

Την εκδήλωση , συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. ς και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΕ Δήμου Βόλου , τιμώντας έτσι μια ολόκληρη εποχή, που δημιούργησε ένα νέο μουσικό ρεύμα, στην εποχή των μπουάτ ,τότε που τα τραγούδια, πιο πολύ ίσως από τη φωτογραφία, είχαν τη δύναμη να ζωντανεύουν εποχές, μέρες, στιγμές που ζήσαμε.

Στη συμμετέχουν οι παρακάτω σπουδαίοι καλλιτέχνες :

Ο συνθέτης Λίνος Κόκοτος

Στο τραγούδι: Πένυ Ξενάκη, Έρρικα Πατρικίου, Μαρία Κανελλοπούλου

Πιάνο -Μαέστρος: Γιώργος Τσοκάνης

Κιθάρα-τραγούδι :Κώστας Τζιαγκούλας

Μπουζούκι -τραγούδι: Δημήτρης Σαββαΐδης 

Βιντεοπροβολές: Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ'

Θα ακουστούν , τα πανέμορφα τραγούδια της χρυσής εποχής των συνθετών:Γιάννη Σπανού, Μάνου Λοϊζου, Νότη Μαυρουδή, Γιάννη Γλέζου, Λάκη Παππά, Μιχ. Βιολάρη, Κώστα Χατζή, Γιάννη Αργύρη ,Λίνου Κόκοτου, Δ. Σαββόπουλου, Αρλέτας, Παπακώστα κ.ά. που είχαν ερμηνεύσει οι :Λάκης Παππάς (συνθέτης – τραγουδιστής), Γιώργος Ζωγράφος (τραγουδιστής), Αρλέτα (στιχουργός, συνθέτης – τραγουδίστρια), Νότης Μαυρουδής(συνθέτης), Λίνος ΚόκοτοςΝίκος ΚαλλίτσηςΚαίτη Χωματά (τραγουδίστρια), Πόπη ΑστεριάδηΓιάννης ΠουλόπουλοςΜιχάλης ΒιολάρηςΡένα ΚουμιώτηΚώστας ΧατζήςΔιονύσης ΣαββόπουλοςΘανάσης Γκαϊφύλλιας (συνθέτης – στιχουργός – τραγουδιστής), κ.ά.

Θα τιμηθεί ο εμβληματικός εκπρόσωπος του ¨Νέου Κύματος”, ο συνθέτης Λίνος Κόκοτος

Με τη ευκαιρία της μεγάλης αυτής εκδήλωσης για το Βόλο , θα τιμηθεί ένας από πρωτεργάτες της δημιουργίας του ‘Νέου Κύματος ” , ο συνθέτης Λίνος Κόκοτος, που βαλε τη δική του σφραγίδα και διαμόρφωσε ,μαζί και με άλλους μεγάλους συνθέτες ,το νεώτερο μουσικό μας πολιτισμό.

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το Φεβρουάριο του 1945 και τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Αιγάλεω. Μέλος της χορωδίας του σχολείου του από πολύ μικρός, πραγματοποίησε αργότερα σπουδές στο Ωδείο Αθηνών (1961). Ο πρώτος καλλιτέχνης που πίστεψε στο ταλέντο του και τον ενθάρρυνε έμπρακτα στο ξεκίνημά του την ίδια χρονιά, ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Πέντε χρόνια αργότερα (1966) παρουσίασε τη δουλειά του στις μπουάτ της Πλάκας μαζί με άλλους συνθέτες του “Νέου Κύματος“. Ο πρώτος του δίσκος που κυκλοφόρησε ήταν οι «Ώρες» (1969) από την εταιρεία «LYRA» του Αλέκου Πατσιφά.

Στη συνέχεια γνωρίστηκε ή συνεργάστηκε με μια πλειάδα ερμηνευτών και στιχουργών, μεταξύ των οποίων οι Αργύρης Βεργόπουλος,  Άκος Δασκαλόπουλος, Τάσος Μωραΐτης, Γιώργος ΖωγράφοςΝίκος ΚαλλίτσηςΝότης ΜαυρουδήςΓιάννης ΣπανόςΜάνος ΛοΐζοςΝίκος ΞυλούρηςΚαίτη ΧωματάΠόπη ΑστεριάδηΜιχάλης ΒιολάρηςΕλένη ΒιτάληΓλυκερίαΣωτηρία ΜπέλλουΔήμητρα ΓαλάνηΜανώλης ΜητσιάςΡένα ΚουμιώτηΓιάννης Πουλόπουλος, Μαρία Δουράκη, ενώ δούλεψε μαζί με τους Λευτέρη ΠαπαδόπουλοΓιώργο Αρμένη, τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και μελοποίησε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη (1973, “Θαλασσινό Τριφύλλι“). Το 2015 επέστρεψε στο προσκήνιο με νέες δημιουργίες.

Τα έργα του κινούνται από το χώρο της ς έως του θεάτρου, στο οποίο επίσης συνεισέφερε, γράφοντας τη μουσική πολλών παραστάσεων

“Νέο Κύμα”- Μια εποχή που όλοι νοσταλγούν

Τα χρόνια του “ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ” είναι σίγουρα μια εποχή που αξίζει να θυμόμαστε, που οι πιο μεγάλοι, τη νοσταλγούν και οι νεότεροι θα' θελαν να την έχουν ζήσει. Γιατί το “ΝΕΟ ΚΥΜΑ” έγινε πια μύθος, όπως και οι Πλακιώτικες μπουάτ, που άνθισαν μαζί του. Και σήμερα που το τραγούδι κυκλοφορεί μέσα στη νύχτα όλο και πιο συχνά ημίγυμνο, μπορούμε να το πούμε: το “ΝΕΟ ΚΥΜΑ” και οι δημιουργοί του είχαν ευγένεια και ήθος. Και τα τραγούδια τους ήταν μια γνήσια καλλιτεχνική έκφραση. Μια ψυχής από ανθρώπους με ευαισθησία, παιδεία και ταλέντο, που πολύ λίγο νοιάζονταν για το παιχνίδι της αγοράς και τους κανόνες του μάρκετινγκ.

Το Νέο Κύμα χαρακτηριζόταν από συνθέσεις με εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία, ενώ περιείχε αρκετά στοιχεία δανεισμένα από τη μπαλάντα. Βασίστηκε στην ευαισθησία διακεκριμένων συνθετών της εποχής (κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι), γρήγορα όμως απέκτησε τη δική του αυθυπαρξία. Οι καλλιτέχνες αρχικά ερμήνευαν τα τραγούδια τους- συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου- σε μικρές καλλιτεχνικές αίθουσες, τις λεγόμενες μπουάτ ( στην Πλάκα). Οι στίχοι στα τραγούδια του νέου κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και πολιτικό.

(Συμβολική Τιμή εισόδου 8 ευρώ -Εισιτήρια προπωλούνται :Μουσικός Οίκος ΚΕΧΑΪΔΗ -28ης Οκτωβρίου 118Α-Τηλεφ. 24210-37891  και Καφέ “4 Εποχές” – Σπ. Σπυρίδη 77- Βόλος , Τηλέφ. 24210-22266).

Πληροφορίες : Κώστας Σκριάπας – πρόεδρος Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. ς και Δικτύου ‘Περραιβια” Τηλέφ.6974-881944 , EMail: skriapask@gmail.com

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση