Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » «Η Μνήμη και η Πόλις…»
«Η Μνήμη και η Πόλις…»

«Η Μνήμη και η Πόλις…»

Τραγούδια και θρήνοι για την Άλωση από τον Βασίλη  Αγροκώστα

Η  & Αλμυρού διοργανώνει  εκδήλωση προκειμένου να τιμήσει την εφετινή επέτειο της 29ης Μαΐου για την Άλωση της ς. Η εκδήλωση με τίτλο  «Η μνήμη και η Πόλις…» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 8.00 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη με Ανθ.  Γαζή).

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Πολιτισμού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

 Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους υπήρξε ένα από τα γεγονότα – ορόσημα της  παγκόσμιας ς καθώς αυτή σηματοδοτεί την μετάβαση από τη μεσαιωνική στην νεότερη εποχή.

Για το γεγονός αυτό αναπτύχθηκαν θρύλοι και ιστορίες, όπως αναπτύσσονται πάντα στον απόηχο των μεγάλων ιστορικών γεγονότων.  Κάποιες φορές αυτοί οι θρύλοι αναπαράχθηκαν και «χρησιμοποιήθηκαν» ως ιδεολογικό πλαίσιο  στα πλαίσια της συγκρότησης μιας εθνικής ιδεολογίας, άλλοτε πάλι αποτέλεσαν  το ιδεολογικό υπόβαθρο της «Μεγάλης Ιδέας». Τ μετά από χρόνια είμαστε σε θέση να δούμε πιο καθαρά και να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τι έμεινε από κείνη την ημέρα. Ίσως να ανακαλύψουμε ότι αυτή η τελευταία πολιορκία της ς  και η αντίσταση των ελάχιστων υπερασπιστών της έχει πολλά μηνύματα να μας δώσει στην σημερινή εποχή.

Η   & Αλμυρού  και ο της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»,   τιμά την επέτειο με έναν διαφορετικό τρόπο. Με την . Προβάλλοντας εκείνα τα τραγούδια και τους θρήνους που γεννήθηκαν μετά την είδηση της καταστροφής της Πόλης. Αλλά και με τον λόγο προσπαθώντας να αναδειχθούν τα ιστορικά διδάγματα από τα οποία μπορεί να ωφεληθεί η εποχή μας.

Η εκδήλωση βασίζεται σε κείμενα του διευθυντή του Ρ/Σ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ» της Ι.Μ.Δ. Νίκου Βαραλή, ο οποίος θα κάνει   την αφήγηση.

Ο Βασίλης Αγροκώστας θα ερμηνεύσει τραγούδια και θρήνους για την Άλωση της Πόλης.

Θα παίξουν οι μουσικοί:

Ζαφείρης Κουκουσέλης , πιάνο – συνθετικοί ήχοι και

Κώστας Γες , πολίτικο λαούτο.

Συμμετέχει η παραδοσιακή χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου “Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης” υπό τη διεύθυνση του χοράρχηΔημήτρη Χατζηγεωργίου.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση