Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΟΥΣΙΚΗ / «Η Μνήμη και η Πόλις…»
«Η Μνήμη και η Πόλις…»

«Η Μνήμη και η Πόλις…»

Τραγούδια και θρήνοι για την Άλωση από τον Βασίλη  Αγροκώστα

Η  Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού διοργανώνει  εκδήλωση προκειμένου να τιμήσει την εφετινή επέτειο της 29ης Μαΐου για την Άλωση της Πόλης. Η εκδήλωση με τίτλο  «Η μνήμη και η Πόλις…» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 8.00 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη με Ανθ.  Γαζή).

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο φορέας Πολιτισμού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

 Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους υπήρξε ένα από τα γεγονότα – ορόσημα της  παγκόσμιας ιστορίας καθώς αυτή σηματοδοτεί την μετάβαση από τη μεσαιωνική στην νεότερη εποχή.

Για το γεγονός αυτό αναπτύχθηκαν θρύλοι και ιστορίες, όπως αναπτύσσονται πάντα στον απόηχο των μεγάλων ιστορικών γεγονότων.  Κάποιες φορές αυτοί οι θρύλοι αναπαράχθηκαν και «χρησιμοποιήθηκαν» ως ιδεολογικό πλαίσιο  στα πλαίσια της συγκρότησης μιας εθνικής ιδεολογίας, άλλοτε πάλι αποτέλεσαν  το ιδεολογικό υπόβαθρο της «Μεγάλης Ιδέας». Τώρα μετά από χρόνια είμαστε σε θέση να δούμε πιο καθαρά και να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τι έμεινε από κείνη την ημέρα. Ίσως να ανακαλύψουμε ότι αυτή η τελευταία πολιορκία της Πόλης  και η αντίσταση των ελάχιστων υπερασπιστών της έχει πολλά μηνύματα να μας δώσει στην σημερινή εποχή.

Η   Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού  και ο φορέας της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»,   τιμά την επέτειο με έναν διαφορετικό τρόπο. Με την μουσική. Προβάλλοντας εκείνα τα τραγούδια και τους θρήνους που γεννήθηκαν μετά την είδηση της καταστροφής της Πόλης. Αλλά και με τον λόγο προσπαθώντας να αναδειχθούν τα ιστορικά διδάγματα από τα οποία μπορεί να ωφεληθεί η εποχή μας.

Η εκδήλωση βασίζεται σε κείμενα του διευθυντή του Ρ/Σ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ» της Ι.Μ.Δ. Νίκου Βαραλή, ο οποίος θα κάνει   την αφήγηση.

Ο Βασίλης Αγροκώστας θα ερμηνεύσει τραγούδια και θρήνους για την Άλωση της Πόλης.

Θα παίξουν οι μουσικοί:

Ζαφείρης Κουκουσέλης , πιάνο – συνθετικοί ήχοι και

Κώστας Γεδίκης , πολίτικο λαούτο.

Συμμετέχει η παραδοσιακή χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου “Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης” υπό τη διεύθυνση του χοράρχηΔημήτρη Χατζηγεωργίου.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέα Υόρκη: Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο - https://t.co/3lESQCKuqr -

  • Δυναμική στήριξη του ελληνικού ελαιόλαδου με 126 εκατ. ευρώ - https://t.co/61vVnT5KM9 -

  • Μενέντεζ: Όσο οι ΗΠΑ στέλνουν λάθος μηνύματα στον Ερντογάν, θα συνεχίζει την επιθετικότητα - https://t.co/B0X5uVwQAq -

"Αλιεύοντας" την είδηση