Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » ΚΔΑΠ Προσφυγικών: Η αξία της μουσικής εκπαίδευσης
ΚΔΑΠ Προσφυγικών: Η αξία της μουσικής εκπαίδευσης

ΚΔΑΠ Προσφυγικών: Η αξία της μουσικής εκπαίδευσης

Η ξί της μουσικής εκπαίδευσης είναι κάτι που έχει αμφισβητηθεί όχι μόνο από γονείς αλλά και από εκπαιδευτικούς, πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλο είδος μόρφωσης. Παρόλο αυτά, από διάφορες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι οι που είχαν στη μουσική ήταν πιο σωστοί στην οργάνωση της σκέψης τους και στη νοητική τους ευελιξία. Παιδιά που ασχολούνται από πολύ μικρά με τη μουσική, μαθαίνουν ευκολότερα στο σχολείο. Γίνονται καλύτεροι ακροατές και συγκεντρώνονται πιο εύκολα. Η μουσική τα παρακινεί να αποστηθίσουν με μεγαλύτερη ευκολία και πιο ενδιαφέρον και αναπτύσσει συμπεριφορές οι οποίες οδηγούν σε υψηλότερες διανοητικές ικανότητες.

Μαθαίνοντας από νωρίς κάποιο μουσικό όργανο αναπτύσσουν γρηγορότερα της φυσικές, πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. «Η γνώση μουσικού οργάνου αυξάνει την αυτο, τη μνήμη, την ικανότητα στην ομιλία, την όραση και την ακοή.

Συγκεκριμένα το πιάνο θεωρείται ως βάση για την εκμάθηση των υπόλοιπων μουσικών οργάνων, λόγω του ηχητικού πλούτου του σε σχέση με άλλα πιο περιορισμένης ηχητικής έκτασης όργανα. Η πολύπλοκη τεχνική που απαιτεί η ερμηνεία του, το πλούσιο ρεπερτόριο (κλασικό, μοντέρνο, τζαζ, παραδοσιακό, κτλ), η συνοδεία (τραγούδι, σύνολα, ορχήστρα, κλπ) καθώς και η μεγάλη ποικιλία στις εντάσεις και το ηχόχρωμα του, είναι αυτά που το τοποθετούν στην πιο ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα άλλα όργανα. Με λίγα λόγια, ένα πιάνο μπορεί ν' αντικαταστήσει μια ορχήστρα.

Στο Προσφυγικών ο μαθητής διδάσκεται την πιανιστική τεχνική και δεξιότητα και μαθαίνει να ερμηνεύει έργα κλασσικών δημιουργών. Ειδικότερα, επιτυγχάνεται σταδιακά ο πλήρης διαχωρισμός της κίνησης του κάθε χεριού αλλά και του κάθε δαχτύλου ξεχωριστά και βελτιώνεται η ικανότητα αποκωδικοποίησης σύνθετων κειμένων (παρτιτούρες) οι οποίες απαιτούν οριζόντια και κάθετη ανάγνωση ταυτόχρονα. Στόχος είναι η δημιουργία κλίματος ενθουσιασμού και καλλιτεχνικής έκφρασης με σημαντική βοήθεια την υποστήριξη και ενθάρρυνση του κάθε γονιού προς το παιδί του.

Στις δομές της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ κύριο μέλημα αποτελεί η ενθάρρυνση του κάθε παιδιού να αναδείξει τις δεξιότητες και τις ανησυχίες του και να μπορέσει να αναπτυχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον επιτρεπτικό και ταυτόχρονα οριοθετημένο με τέτοιο τρόπο που θα μπορέσει να εκφραστεί καλλιτεχνικά αλλά και με άλλους δημιουργικούς τρόπους.

Οι δομές, ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΚΔΑΠ) της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ στις οποίες μπορείτε να απευθύνεστε για δωρεάν συμμετοχή και του δικού σας παιδιού στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ είναι:

  1. ΚΔΑΠ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – Νικαίας και Ζέρβα, Νέα Ιωνία – 2421091316

  2. ΚΔΑΠ ΒΑΣΔΕΚΕΙΟ – Μυτιλήνης και Χαλκηδώνος, Νέα Ιωνία – 2421091113

  3. ΚΔΑΠ ΚΑΤΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ – 8ο χλμ. Εθνικής Οδού Βόλου -Τσαγκαράδας – 2428094000

  4. ΚΔΑΠ ΝΟΛΗΣ – Νεαπόλεως 76, Νεάπολη Βόλος – 2421064336

  5. ΚΔΑΠ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ – Πορταριά – 2428099925

  6. ΚΔΑΠ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ – Χρήστου Λούλη και Εφέσσου 52, Νέα Ιωνία – 2421068978

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση