Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΜΟΥΣΙΚΗ » Στην ορχήστρα του ουρανού ο Γιώργος Καρυδάκης
Στην ορχήστρα του ουρανού ο Γιώργος Καρυδάκης

Στην ορχήστρα του ουρανού ο Γιώργος Καρυδάκης

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο Γιώργος Καρυδάκης, άλλοτε μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου και η απώλειά του σκόρπισε θλίψη στα μέλη της ορχήστρας.

Ο Γιώργος Καρυδάκης γεννήθηκε στην το 1932. Μαθήτευσε κοντά στον πατέρα του που ήταν και αυτός αρχιμουσικός Μπάντας στην Άρτα το 1952 και το 1961 ανέλαβε την Μπαντίνα του Βόλου.

Κατατάχθηκε από μικρός στη στρατιωτική μουσική. Τελείωσε τις μουσικές του σπουδές στο Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης, κοντά σε αξιόλογους καθηγητές, όπως ο Γ. Βακαλόπουλος και ο Σόλων Μιχαηλίδης.

Πέρασε όλες τις βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας του μουσικού σώματος και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη.

Ο Γιώργος Καρυδάκης διετέλεσε μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου (με εξαίρεση λίγων μηνών που μαέστρος είχε αναλάβει ο Α. Αντωνάκος) από το 1984 έως και to 2012 και με τη βοήθεια των μουσικών του καησε τη φιλαρμονική ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο με πολλές δυνατότητες και προοπτικές.

Εκτός από μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, διετέλεσε την ίδια περίοδο και ενοργάνωσης στο Ωδείο Βόλου καθώς και μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Συνθετών.

Στη μακρά πορεία των 28 ετών, ο Γιώργος Καρυδάκης προσέφερε τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές του υπηρεσίες με αδιαμφισβήτητη επιτυχία.

Επί της ς του κατάφερε να μην έχει η Φιλαρμονική μια μοναχική και μονοδιάστατη πορεία. Αντίθετα βρισκόταν σε μία συνεχή αλληλεπίδραση με τα πιο αξιόλογα μουσικά σχήματα της πόλης, διατηρώντας βέβαια τον ξεχωριστό χαρακτήρα της. Οι συναυλίες της έγιναν αφιερωματικές σε διάφορα είδη μουσικής, όπως ελληνική οπερέτα, όπερες, καντάδα, δημοτικό τραγούδι, τζαζ μουσική, ιταλικές καντσονέτες ή σε μεγάλους Έλληνες και ξένους δημιουργούς όπως Μάνος Χατζηδάκις, Μίκης , Νίκος Σκαλκώτας, Νίκος Χατζηαποστόλου, Αττίκ, Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Βαγγέλης Παπαθανασίου και οι μεγάλοι κλασικοί Στράους, Βέρντι, Μότσαρτ, Μέντελσον, κ.ά.

Υπό την διεύθυνσή του η Φ.Δ.Β. εμφανίστηκε με επιτυχία σε πολλές ελληνικές καθώς και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε και πλαισίωσε όλες τις μεγάλες παραγωγές και εκ του Δήμου μας και συμμετείχε σε μεγάλα γεγονότα της πόλης μας. Επίσης, έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σε Πανελλήνια και Διεθνή Φεστιβάλ με επιτυχία.

Η προσφορά του μαέστρου Γιώργου Καρυδάκη στα μουσικά πράγματα της πόλης ήταν πολύτιμη. Μια συνεχής αναζήτηση για δημιουργία, γεμάτη πάθος για τη μουσική, και δεκτικότητα για τους ανθρώπους και τον τόπο μας, τον τόπο που εκείνος ρίζωσε και έζησε τόσα χρόνια. Χαρακτηριστική η του για την οικογένειά του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του αλλά και τους μουσικούς, τους οποίους αποκαλούσε κι αυτούς «παιδιά του». Αγάπησε τους φίλους του .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση